עבירת נהיגה בשכרות היא אחת מבין עבירות התעבורה החמורות, ובתי המשפט נוהגים להחמיר מאוד עם נהגים שיכורים. אחת הסיבות לכך היא שתאונות דרכים רבות ולעיתים קטלניות נגרמות עקב מעורבות של נהגים שיכורים.
חשוב לשים לב כי השפעת האלכוהול על הנהיגה מתחילה כבר בריכוזים נמוכים ולא כפי שנהוג לחשוב שהאלכוהול פוגע בכושר הנהיגה רק לאחר שתיית כמות אלכוהול גדולה.
בשל המסוכנות הנובעת מעבירה זו, משטרת ישראל מגבירה את האכיפה במקומות הבילוי, בעיקר במקומות בילוי ומשתמשת במכשיר מסוג - "Drager IL 9510" המכונה "ינשוף" וכן בבדיקת דם, כאשר ביצוע בדיקת דם נתון לשיקול דעתו של השוטר.
לפניה ישירה אל עורך דין אמנון בן נעים, לחץ/י כאן
בהתאם להוראות החוק, המידה למדידת כמות אלכוהול לצורך עבירת שכרות הינה:
- חמישים מיליגרם של אלכוהול במאה מיליליטר של דם.
- ריכוז אלכוהול באוויר נשוף ברמה שוות ערך לריכוז האמור בפסקה (1) או 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד בדוגמה של אוויר נשוף שנעשתה בבדיקה נשיפה.
מיהו שיכור?
סעיף 64ב' לפקודה מגדיר מספר סוגים של נהגים שיכורים:
- כל מי ששותה "משקה משכר" בעת הנהיגה או בעת שהוא ממונה על הרכב (כגון מורה נהיגה).
- אדם שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן.
- נהג אשר בגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שקבע שר התחבורה בהתייעצות עם שר הבריאות ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת ("המידה הקבועה").
מה העונש על נהיגה בשכרות?
סעיף 39א' לפקודה מדבר על פסילת מינימום ארוכה של שנתיים לנהג אשר הורשע בעבירת שכרות, גם אם מדובר בעבירה ראשונה. מדובר בעונש מינימום אשר המחוקק הטיל על נהג שיכור והוא מוסדר בסעיף 62(3) לפקודת התעבורה.
איך עורך דין יכול לסייע במקרה של נהיגה בשכרות?
עו"ד מנוסה לתעבורה מזהה כל פגם ראייתי כולל הקל שבקלים ומביא להסדר מקל עם התביעה המשטרתית. אם נתפסתם נוהגים בשכרות יש לזכור, כי הענישה בעבירה זו הינה דרקונית, הכוללת פסילת מינימום של שנתיים.
בסעיף 39(א) לפקודת התעבורה המחוקק קבע כי נאשם שהורשע בנהיגה בשכרות יפסל מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה למשך תקופה מינימלית של שנתיים.
מעבר לכך, נהג שנתפס נוהג בשכרות כשזו לא הפעם הראשונה שלו, אלא פעם שנייה, שלישית ולמעלה מכך, צפוי לקבל עונש על אי ציות לפקודת התעבורה. העונשים עשויים לכלול מאסר בפועל, פסילת רישיון לתקופה מינימלית בת שנתיים, פסילה על תנאי או מאסר על תנאי. אם על פי הבדיקות כמות האלכוהול בגופו של הנהג היא פי 2.5 מהקבוע בחוק, שנות פסילת הרישיון עולות לשלוש שנים, מאסר על תנאי, קנס כספי, מאסר בפועל ופסילה על תנאי.
מה העונש על נהיגה בשכרות?
על פי החוק היבש, הענישה הינה פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים לפחות וכאשר הייתה הרשעה בעבירה זו בשנה שקדמה, הענישה עומדת על פסילה לארבע שנים.
מי נחשב כשיכור?
"שיכור" - נחשב על פי החוק מי ששותה משקה משכר בעת נהיגה או בעת שהוא ממונה על הרכב, מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן, מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שנקבע בחוק-
240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף במקרה של בדיקת נשיפה או 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם בבדיקת דם.
מתי נחשב נהג צעיר, ומהי מידת האלכוהול שצריכה להימדד?
בתיקון לפקודת התעבורה נקבעה כמות האלכוהול המרבית המותרת לנהג צעיר, נהג שטרם מלאו לו 24 שנים, נהג בעת נהיגה ברכב מסחרי או ברכב עבודה שמשקלם הכולל המותר לפי רישיון הרכב עולה על 3,500 קילוגרם ונהג בעת נהיגה ברכב ציבורי.
כמות האלכוהול המרבית המותרת במקרים כאלו תופחת בבדיקת נשיפה ל-50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף, או לפי דגימת דם – ריכוז של עד 10 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם.
מסוכנות של נהג חדש הנתפס בשכרות
המחוקק החליט להחמיר עם שתי אוכלוסיות של נהגים המועדים לפורענות:
- נהג חדש - נהג חדש הוא נהג בעל ניסיון של פחות משנתיים מאז קבלת רישיון הנהיגה.
- נהג צעיר - נהג צעיר מתייחס לגילו של הנהג, והכוונה היא לנהגים אשר גילם מתחת ל-24, גם אם הם לא נהגים חדשים מבחינת ותק נהיגה.
מהו ההבדל העיקרי והחשוב בין נהג חדש או צעיר לבין נהג ותיק?
נהג מעל גיל 24 נחשב כמי שנהג בשכרות במידה וכמות האלכוהול בדמו עולה על 290 מיליגרם בהתאם לפקודת התעבורה.
אם מדובר בנהג חדש או נהג צעיר עד גיל 24 מה שנדרש הוא 50 מיליליטר אלכוהול בליטר אוויר נשוף בבדיקת "ינשוף" כדי להרשיעו בעבירה זו או לחילופין כמות של 10 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר של דם.
על כן חשוב להדגיש כי שתיית אלכוהול אפילו בכמויות נמוכות במיוחד, יכולה להוביל להרשעה בגין נהיגה בשכרות כאשר מדובר בנהג חדש או נהג צעיר.
עורך דין אמנון בן נעים עוסק בדיני תעבורה, ניהול תיקי תעבורה, ייצוג וייעוץ בנוגע לכל סוגי עבירות התעבורה, החל מעבירות תעבורה קלות ועד לנהיגה בשכרות, עבירות נהג חדש, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורך דין אמנון בן נעים - 053-7429336