בעוד בעבר אפשרויות הביטוי של אדם מן היישוב היו מצומצמות יחסית, כיום עקב ההתפתחות הטכנולוגית המהירה של המחשבים, הרשתות החברתיות, האפליקציות והטלפונים הניידים, כל אדם שמחזיק במחשב או בטלפון סלולרי יכול להביע בפומבי את עמדותיו ודעותיו בקלות רבה, בכל זמן ובכל מקום. לצד היתרונות הרבים של הרשתות החברתיות ושלל האפשרויות להתבטא בפומבי, חשוב לזכור כי לצידם קיימים גם חסרונות לא מעטים. חשוב לציין כי כל אדם שמשתמש ברשתות החברתיות מסתכן בחשיפה לתביעת לשון הרע אם התבטא באופן שיש בו פוטנציאל לפגוע בשמו הטוב של אדם אחר.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן
הגשת תביעת פיצויים בגין לשון הרע נגד משתמשים ברשתות חברתיות
מאחר שכל פוסט בפייסבוק, הודעה בקבוצת וואטסאפ, פוסט באינסטגרם, ציוץ בטוויטר או סרטון בטיק טוק הם בעלי פוטנציאל חשיפה עצום, אותם משתמשים שנחשפים לתוכן שמוציא דיבתו של אדם עלולים לקבל רושם מוטעה ולהשתכנע בכך שהתוכן הפוגעני שפורסם הוא למעשה אמת לאמיתה.
על כן, נוסף על האפשרות להגיש תביעת לשון הרע נגד אדם שפרסם במדיה מודפסת לשון הרע בנוגע לאדם, כיום ישנה אפשרות להגיש תביעת פיצויים בגין לשון הרע גם נגד משתמשים ברשתות חברתיות, בכפוף לעמידה בתנאים שנקבעו בחוק איסור הרע ובהתאם לקריטריונים שנקבעו בפסיקת בתי המשפט. פרסום לשון הרע יכול להתבצע באמצעות אמירה, ציור, צליל, בכתב, באמצעות תנועה ולהיעשות בצורה ישירה, עקיפה או מרומזת.
מתי ניתן להגיש תביעת לשון הרע?
במדינת ישראל לכל אדם יש את הזכות לחופש ביטוי, אך זכות זו אינה בלתי מוגבלת וחוק איסור לשון הרע נועד לאזן בינה לבין זכותו של אדם לשם טוב. אם הזכות לחופש ביטוי של אדם אחד מתנגשת עם זכותו של אדם אחר לשם טוב, האדם שרואה עצמו נפגע מהפרסום רשאי להגיש תביעת פיצויים בגין לשון הרע נגד הגורם שהוציא את דיבתו.
תביעת פיצויים בגין לשון הרע תוגש בכפוף להתקיימותם של שני תנאים מצטברים. חוק איסור לשון הרע (להלן: "החוק") קובע בסעיף מס' 1 כי לשון הרע הוא כל ביטוי שיש בו פוטנציאל לפגיעה בשמו הטוב של אדם. הכוונה בסעיף זה היא לכל ביטוי שעלול להשפיל אדם, לבזותו, לפגוע בעבודתו ועוד. כדי לזכות בפיצוי, אדם שסבור כי נפגע מפרסום פוגעני יידרש לשכנע את בית המשפט ולהוכיח כי הפרסום אכן מכיל תוכן פוגעני. בית המשפט ייבחן את תוכן הפרסום ויכריע האם הוא אכן מהווה תוכן פוגעני שעלול להזיק לשמו הטוב של התובע.
התנאי השני לקבלת תביעת לשון הרע הוא כי הפצת הביטוי הפוגעני מהווה פרסום שיגיע לפחות לאדם אחד נוסף על האדם שרואה עצמו נפגע מהפרסום. אם הפרסום בוצע בעל פה, האדם שנפגע יצטרך להוכיח בבית המשפט כי הביטוי אכן הופץ לאדם נוסף או לאנשים נוספים מעבר אליו. כאשר הביטוי הופץ בכתב, כדי לעמוד בתנאי הנדרש לגיבוש העילה להגשת תביעת לשון הרע, יהיה די בהוכחה תיאורטית כי הביטוי היה יכול להגיע לאדם נוסף. על כן, לא תהיה עילת תביעה לפי חוק איסור לשון הרע לאדם שנחשף לפרסום פוגעני אודותיו מבלי שגורמים נוספים נחשפו לפרסום. לצורך הדוגמה מסר פוגעני שהועבר בהודעה פרטית בפייסבוק או בוואטסאפ מאדם אחד למשנהו לא ייחשב לשון הרע מאחר שאינו עומד בדרישת הפרסום כאמור.
הגשת תביעת פיצויים בגין לשון הרע ללא הוכחת נזק
בעת הגשת תביעה בגין פרסום לשון הרע, הנפגע רשאי לבחור בין שני מסלולים לצורך קבלת פיצויים. מאחר שקיים קושי מובנה בהוכחת נזקים שנגרמו לאדם בעקבות פגיעה בשמו הטוב, המחוקק לא התעלם מכך וקבע בחוק מסלול לתביעת פיצויים בגין פרסום לשון הרע שבמסגרתו בית המשפט רשאי לחייב את הנתבע בתשלום פיצויים לנפגע בסך של עד 75 אלף שקלים ללא הוכחת נזק. אם הנפגע יוכיח שהפרסום בוצע במטרה לפגוע בו, הרי שבית המשפט יוכל לחייב את הנתבע בכפל פיצוי, כלומר בפיצוי בסכום של עד 150 אלף שקלים. במסלול תביעה ללא הוכחת נזק די בכך שהתובע יוכיח שכלל התנאים שמגבשים את עוולת לשון הרע התקיימו כדי שבית המשפט יפסוק לו פיצויים, וזאת מבלי שיצטרך להוכיח נזק ממשי שנגרם לו עקב הפרסום. ברוב המקרים, אדם ייבחר במסלול זה כאשר הוא מתקשה להוכיח שנגרם לו נזק קונקרטי בעקבות הפרסום או כאשר הפרסום פגע במוניטין ובשם הטוב שלו באופן כללי.
הגשת תביעה בגין פרסום לשון הרע כאשר נגרם לתובע נזק ממשי בעקבות הפרסום
במסלול התביעה השני, הנפגע מהפרסום יצטרך להוכיח כי בעקבות הפרסום נגרם לו נזק ממשי שניתן לכימות. נוסף על כך, כדי לקבל את מלוא הפיצוי, הנפגע יצטרך להציג בפני בית המשפט אומדן מבוסס באשר להיקף הנזק שנגרם לו כתוצאה מפרסום הביטוי הפוגעני. חשוב לציין כי היתרון המשמעותי במסלול תביעה זה הוא כי ניתן לזכות בסכומי פיצויים גבוהים ביותר במקרים שבהם הנפגע מהפרסום הצליח להוכיח שנגרם לו נזק משמעותי.
נוסף על הגשת תביעת פיצויים בבית המשפט, ניתן לעתור לבית המשפט לצו שיחייב את המפרסם להסיר את הפרסום הפוגעני. מכיוון שתביעת פיצויים בגין לשון הרע היא תביעה מורכבת המחייבת מומחיות, ניסיון וידע משפטי מקיף, לצורך הגשתה וניהולה בבית המשפט מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה אשר ייבחן את מכלול הנסיבות הרלבנטיות, יגבש אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית עבור הלקוח ויעניק לו ליווי וייצוג משפטי עד למיצוי מלוא זכויותיו וקבלת הפיצוי המקסימלי.
משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן בעל ניסיון רב בייצוג תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע ובתביעות לשון הרע ללא הוכחת נזק. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון שמעון האן - 053-7105222