במות אדם עובר עזבונו ליורשיו - כך פותח חוק הירושה בסעיף 1. המחוקק יצא מתוך הנחה שאדם שהלך לעולמו רוצה להוריש את עזבונו לבני משפחתו.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון יהודית שמיר, לחץ/י כאן
כיצד יתחלק העזבון אם אדם לא הותיר אחריו צוואה?
חוק הירושה מסדיר את ענייני הירושה של אדם עם פטירתו. על פי חוק זה, אם אדם הותיר אחריו צוואה ברת תוקף, חלוקת הירושה מתבצעת על פי הכתוב בצוואה. אבל, במקרה בו אדם לא הותיר אחריו צוואה, או שנקבע כי הצוואה איננה בת תוקף, הירושה נקראת: "ירושה על פי דין", והירושה מתחלקת בין קרובי משפחה עפ"י מעגלי קרבה המוגדרים בחוק ומכונים פרנטלות, באופן הבא:
באם לא היה למוריש בת/בן זוג בפטירתו, יורשים אותו ילדיו (גם קרובי משפחה שטרם נולדו יכולים להיכלל בירושה בתנאי שמועד לידתם חל בתוך 300 ימים מהפטירה גם להורים לא נשואים) וזאת בחלקים שווים ביניהם, ובמידה ומי מהם נפטר, יורשים את חלקו צאצאיו. במידה ואין למוריש ילדים ו/או צאצאיהם, יורשים אותו הוריו וצאצאיהם, במידה ואין למוריש אף הורים וצאצאיהם, יורשים אותו הורי הוריו וצאצאיהם, ואחרת המדינה.
באם למוריש היה בת/בן זוג בפטירתו, נוטל בת/בן הזוג את המיטלטלין, לרבות המכונית, השייכים למשק הבית המשותף. מיתר העזבון בת/בן הזוג נוטל חלק משתנה ע"פ דרגת הקרבה המשפחתית של היורשים האחרים. אם למוריש יש ילדים, צאצאים או הורים, יורש בת/בן הזוג מחצית מיתר העזבון, אם אין למוריש ילדים, צאצאים או הורים אך יש לו אחים, צאצאיהם או הורי הורים, יורש בן הזוג 2/3 מיתר העזבון למעט אם היו בני הזוג נשואים למעלה מ-3 שנים כי אז יורש בן הזוג את חלקו של המוריש בדירת מגוריהם. יצוין, כי המגיע לאישה ע"פ דיני האישות, כולל כתובה ינוכה מהעיזבון, עת לאלמנה יש אופציה לבחור האם היא מעדיפה את חלקה בעיזבון או את כתובתה.
ידועים בציבור
ידועים בציבור זכאים לרשת זה את זו כאילו היו בני זוג נשואים לכל דבר ועניין וכל זאת אם קיימו משק בית משותף ואף אחד מהם לא היה נשוי לאחר בזמן מותו של בן הזוג. בהתקיים תנאים אלה, הידוע בציבור יורש את מה שהיה יורש אילו היה נשוי באופן חוקי למוריש.
מי יירש כאשר אין יורש על פי החוק?
אם אין יורש ע"פ החוק, המדינה יורשת הכל. המדינה יכולה, אם אין יורש חוקי, לאחר תשלום חובות העיזבון, לתת כסף מהעיזבון (חד פעמי או בתשלומים) לאדם/לתאגיד/לבן משפחה רחוק/לבת/בן זוג, שיוכיח שערב מות המוריש קיבל תמיכה כספית מהמוריש.
ירושה על פי צוואה
אדם לא יכול לתת במתנה נכס או כספים למישהו כדי שיקבל אותם לאחר מותו אלא ע"פ צוואה. לכן רצוי שאדם יערוך צוואה כאשר בבעלותו רכוש ואינו מעוניין כי רכושו יחולק לאחר מותו על פי חוק הירושה, או מעוניין להוריש לגורם אחר, או כאשר בני הזוג הינם ידועים בציבור, או כאשר בני הזוג נשואים אך חיים בנפרד כיוון שטרם ניתן הגט.
ישנם 4 סוגי צוואות
- צוואה בכתב יד - תיכתב בכתב-יד של המצווה בתוספת חתימתו בכתב ידו. היא חוקית אך לא מומלצת כי עלולה להיות לא ברורה, לא מדויקת, בחוסר נתונים חשובים ואין עדים שיעידו על התנאים בזמן הכתיבה של הצוואה. מי שרוצה לכתוב צוואה לבדו בכתב ידו, רצוי שיקבל יעוץ מעו"ד מומחה בצוואות.
- צוואה בעדים - היא הצוואה הכי מקובלת. נעשית בחתימתם של 2 עדים שיאשרו שהמצווה הצהיר וחתם. בד"כ נעשית על ידי עו"ד שמנסח בבהירות. עו"ד לא יכול להיות אחד העדים. העדים לא יכולים להיות היורשים.
- צוואה בפני רשות - דבריו של המוריש נשמעים ונכתבים כהצהרה על ידי שופט, דיין בית הדין, הרשם לענייני ירושה, רשם בית המשפט או נוטריון. צוואה מסוג זה יעשה אדם שאינו רוצה להביא עדים.
- צוואה בעל-פה - מי שראה עצמו מול פני המוות. – "שכיב מרע" מצווה בעל-פה בפני 2 עדים השומעים אותו. דבריו ירשמו בזיכרון דברים בציון נסיבות הצוואה וייחתם ע"י 2 העדים ששמעו את דבריו ויופקד (חובה) אצל רשם הירושות. צוואה בעל-פה בטלה אחרי חודש לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים.
צוואה הדדית
צוואה הדדית מקובלת מאד. היא נערכת על ידי בני הזוג במשותף, במסמך אחד או בשניים, ובה קובעים בני הזוג הוראות זהות שיחולו על שניהם, בנוגע לחלוקת הרכוש לאחר פטירת כל אחד מהם. הנוסח הנהוג קובע כי לאחר פטירת אחד מבני הזוג, בן הזוג הנותר בחיים יורש אותו ומחזיק בכל הרכוש, במטרה שרק לאחר פטירת בן הזוג השני, ירשו הילדים המשותפים את העזבון.
יתרונות הצוואה
בצוואה אפשר להכניס הכל: פירוט הרכוש, תנאים (תנאים הגיוניים) וכד'. בצוואה אין חובה לחלק את העיזבון שווה בשווה בין כל היורשים. אפשר לתת פחות או לנשל חלק מהיורשים. אפשר לקבוע חלוקת רכוש בעין (ספציפית). ישנם יתרונות רבים נוספים שכדי להבינם לעומק כדאי להתייעץ עם עו"ד מנוסה.
שתזכו לחיים ארוכים, בריאים ואיכותיים, וחשבו היטב, בטרם כתיבת הצוואה, שלא ליצור מריבות בין היורשים עקב הצוואה.
יהודית שמיר, עו"ד ונוטריון, עוסקת בעריכת צוואות, התנגדויות לצוואה, טיפול בעיזבונות וסכסוכי יורשים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד ונוטריון יהודית שמיר - 053-9374361