כל אישה בהריון מכירה את המסע שהיא עוברת בתוך מסדרונות קופות החולים, מרפאות המומחים ובתי החולים. מספר הבדיקות שעוברת הריונית בישראל גדולה בהרבה ממספרן של בדיקות המעקב במדינות אחרות.
במסע הארוך הזה, חוות לא מעט נשים גם מקרים של רשלנות רפואית ולא תמיד מודעות לכך באותו הרגע ואפילו שנים אחר כך. "רשלנות רפואית הריון הוא תחום רחב, עם לא מעט מקרים, סיפורים ותקדימים. יש מגוון גדול של עילות לתביעה. כל אישה צריכה לדעת שיש לה את הזכות לקבל את הייעוץ המשפטי ולתבוע בגין רשלנות רפואית כאשר נגרם לה נזק או עוגמת נפש", אומר עורך דין יוסי אלגבי, שמשרדו מתמחה ברשלנות רפואית בהריון ובכלל.
לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין אלגבי - אגבלי - מלכית, לחץ/י כאן
מהי רשלנות רפואית בהריון? הנה דוגמה מהשטח
לפני למעלה מעשור הגיעו בני זוג לבית חולים בחיפה כשהאישה סובלת מצירים. בשלב מסוים, בגלל האטות בדופק, הוחלט ליילד אותה בניתוח קיסרי. לאחר ששוחררה לביתה, החלה לסבול מכאבים חזקים ודימומים קשים. היא הובהלה שוב לבית החולים ובוצעו בגופה הליכים כירורגים שונים. אותם הליכים הובילו לקרעים ולגרידה של חלל הרחם, מה שהוביל בסופו של דבר לבשורה כי אותה אישה לא תוכל ללדת בשנית.
עורך דין רשלנות רפואית יחד עם מומחים רפואיים סקרו את המסמכים הרפואיים וגילו כי לא נעשה תיעוד מסודר של תהליך הניתוח בדוחות הרפואיים ולא צוין כי נעשו פעולות שגרמו לנזק לרחמה של אותה אישה. הוגשה תביעת רשלנות רפואית לבית משפט השלום בקריות. השופט קבע לאחר בדיקת המסמכים כי הצוות הרפואי התרשל בטיפול באישה ואף ויתר על תיעוד התהליך הרפואי על פי חוק.
בני הזוג, שבהמשך הביאו לעולם ילדה נוספת בתהליך פונדקאות, קיבלו פיצוי כספי גבוה על סך של 150 אלף שקלים ואילו המדינה חויבה בשכ"ט עורך דין והחזר ההוצאות המשפטיות של בני הזוג.
בתביעת רשלנות רפואית אחרת, שהוגשה לבית המשפט המחוזי במרכז, תבעו זוג הורים לילדה בת שנתיים בית חולים בירושלים וקופת חולים מרכזית בארץ לאחר שבשני המוסדות פעלו ברשלנות בזמן ליווי ההיריון. לפי התביעה, במסגרת בדיקות שגרתיות שביצעו בני הזוג במהלך ההיריון, נצפה פיגור בגדילה של התינוקת ומיעוט של מי שפיר. הבדיקה לא זכתה להתייחסות מטעם קופת החולים וטכנאית האולטרסאונד לא ציינה בפני ההורים שקיימת בעיה.
לאחר מספר שבועות, הגיעה שוב אותה אישה למעקב, גם אז לא הייתה שום התייחסות לממצאי האולטרסאונד. רק בשבוע 39, כשבוע בלבד לפני התאריך המשוער, התייחסה רופאת הנשים לממצאי הבדיקות. לאחר בדיקה נוספת, נצפה פיגור משמעותי בגדילה של העוברית.
כשהגיעה היולדת למחלקה בבית החולים ועל אף שמדובר בהריון בסיכון, לא התבצעו ניטור או בדיקות אחרות במשך 20 שעות עד שלבסוף הבחינה רופאה בדימום והתובעת נלקחה לניתוח קיסרי. התינוקת נולדה כשהיא מוגדרת כבעלת פיגור קיצוני בגדילה, עברה החייאה לאחר שחולצה ללא דופק וסובלת עד היום מפגיעה מוחית".
מה יכול להיכלל תחת רשלנות רפואית בהריון ובלידה?
הדוגמאות שציינו כאן אמנם ממחישות את התמונה כולה, אך חשוב להכיר את כל התרחישים שחורגים מהתהליך הרפואי הקבוע בחוק ומשיקול הדעת המקצועי של הרופאים.
תביעת רשלנות רפואית בהריון ובלידה יכולה להסתמך על ביצוע פעולות מסוימות באופן לקוי או חלקי למשל, קריאת אולטרסאונד או סריקה בצורה חלקית או שגויה, אי מעבר על תוצאות בדיקות דם או חוסר התייחסות לאבחנות מומחים.
בנוסף, החוק מגדיר גם עיכוב במתן עזרה לעובר במצוקה, מה שעשוי לגרום לנכות, מצב בריאותי קשה ואף למוות, כרשלנות רפואית. גם טיפול לקוי בתינוק, בגלל חוסר תשומת לב למצבו לאחר הלידה ובימי האשפוז בתינוקייה, נחשב כרשלנות רפואית.
רופא שמחליט על לידה רגילה, למרות שהנתונים הרפואיים משקפים מצוקה וצורך בלידה קיסרית, חשוף גם הוא לתביעת רשלנות רפואית. החוק קובע כי גם במהלך ההיריון, אפילו בתהליך פשוט כמו מעקב ההיריון בטיפת חלב או קופת החולים, על המטפל, האחות או הרופא לוודא כי הוא מתייחס לכלל הנתונים לפי החוק ומתריע כאשר יש חשד לבעיה רפואית אצל היולדת או התינוק.
נתקלת ברשלנות רפואית? אלו הצעדים הדרושים כדי לפעול
כדי לטפל בתביעה של רשלנות רפואית עורך דין אוסף את הדוחות הרפואיים וכל אינפורמציה רלוונטית אחרת הדרושה כדי להוכיח כי נעשתה פגיעה ביולדת או בתינוק. "במהלך התהליך אנחנו נעזרים במומחים רפואיים בכירים, העוברים על החומר הרפואי, כולל בדיקות רפואיות ודוחות ניתוחים ובוחנים ליקויים ונזק רפואי שנגרם", אומר עורך הדין יוסי אלגבי.
"אנחנו מחויבים להוכיח כי הנזק שנוצר הוא תוצר של תהליך קבלת החלטות לא תקין, של אינפורמציה שלא נבדקה או טיפול רפואי שלא נעשה על פי הפרוטוקול או על ידי מטפל בעל ההסמכה המתאימה".
לאחר בדיקת כל הנתונים, מנסח עורך דין את כתב התביעה. במהלך התהליך סוקר בית המשפט את כתב התביעה, מקבל התייחסות גם מצד הגופים המעורבים ומחליט האם אכן מדובר במקרה של רשלנות רפואית.
במידה ויש חשד לרשלנות רפואית, חשוב מאד לפנות למשרד עורכי דין המתמחה בנושא. עורך דין בעל ניסיון, המכיר תיקים של רשלנות רפואית בהריון ובכלל, דואג לחוות דעת של אנשי רפואה בכירים העוברים על כל פרט ומזהים היכן נגרם נזק רפואי. לצד זה, הוא מתמחה ומכיר את חוק זכויות החולה, עליו מתבססים תהליכי תביעות רשלנות רפואית ובו מצוינים הנהלים לקביעת תהליך רפואי תקין.
בנוסף, חשוב להבין שרשלנות רפואית נגרמת לעיתים קרובות גם במצבים שהם לכאורה זניחים, אך הנזק שהיא מותירה יכול להשפיע על המטופלים, בין אם מדובר באישה בהריון או בתינוק, במשך שנים ארוכות ולהוביל לסבל רב. לכן, בכל חשד לרשלנות רפואית, חשוב להתייעץ עם גורם משפטי.
משרד עו"ד אלגבי – אגבלי – מלכית מתמחה בנזיקין, רשלנות רפואית, תאונות וליווי בניהול תיקים מול ביטוח לאומי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד אלגבי – אגבלי – מלכית - 053-8007597