שתי השאלות הנפוצות ביותר שאני שומע מלקוחותיי זה "כבר ניסחתי צוואה, למה אני צריך גם ייפוי כוח מתמשך? למה אני צריך ייפוי כוח מתמשך עכשיו, אם אני צלול לחלוטין?"
במאמר זה נבחן את ההבדלים בין ייפוי כוח מתמשך לצוואה, ומדוע אלו שני מוצרים המשלימים אחד את השני, ואין ביניהם שום כפילות. כמו כן, נסקור מהו הזמן הטוב ביותר לעריכת ייפוי כוח מתמשך וצוואה.
ייפוי כוח מתמשך - הינו מסמך בו הממנה (מי שנותן את ייפוי הכוח), קובע מיופה כוח (מי שייפוי הכוח נכתב לטובתו), במסגרתו קובע הממנה, כי במידה והוא מאבד את כשירותו המנטאלית לקבל החלטות בשם עצמו, יהיה רשאי מיופה הכוח לקבל בעבורו החלטות אלו, הן במישור הכלכלי והן במישור הגופני. משכך, ייפוי כוח מתמשך, הגדרותיו וסעיפיו נקבעים על ידי הממנה, ביחד עם עורך הדין המכין את ייפוי הכוח המתמשך, כאשר הממנה במצב מנטאלי טוב ויכול בדעה צלולה לקבוע מהן ההוראות המדויקות שהוא מורה למיופה הכוח, במקרה של אובדן כשירות.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מיכאל גנון ושות', לחץ/י כאן
חשוב להדגיש כי כאשר אדם מתחיל לאבד את כשירותו, ישנה מניעה מלערוך את ייפוי הכוח המתמשך, ולכן הזמן הטוב ביותר לערוך ייפוי כוח מתמשך, הינו כאשר הממנה צלול וכשיר מנטאלית.
ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף, רק לאחר ביצוע פרוצדורה מהירה ויסודית למול האפוטרופוס הכללי, במסגרתה האפוטרופוס הכללי בודק וקובע כי הממנה אכן לא כשיר לקבל החלטות. פרוצדורה זו מהירה וזולה לעין שיעור לעומת האופציה החלופית, שהינה מינוי אפוטרופוס דרך בית משפט, ועליה נדבר במאמרנו הבא.
צוואה - הינה מסמך הקובע מה יעשה ברכושו של המצווה (כותב הצוואה), לאחר מותו. כלומר, כל עוד המצווה חי, לא משנה אם הוא כשיר או לא, הצוואה לא בתוקף, והיא נכנסת לתוקף רק לאחר מותו של המצווה.
חשוב לדעת, כי כאשר האדם נפטר, הצוואה נכנסת לתוקף ואילו ייפוי הכוח המתמשך בטל.
מכאן, ששני המוצרים הנ"ל, הינם משלימים האחד את השני, כאשר ייפוי הכוח המתמשך נותן מענה למצב של אי כשירות (זמנית או קבועה) של הממנה, כל עוד הוא חי, ואילו הצוואה נותנת מענה לחלוקת הרכוש של המצווה לאחר המוות. מכאן שאין כל חפיפה בין שני המוצרים, אלא השלמה הדדית.
יתרונותיו הבולטים של ייפוי הכוח המתמשך, הינם:
שקט נפשי
הממנה קובע מראש ובעודו צלול מי יהיה מיופה הכוח ומה יהיו סמכויותיו ואופן קבלת ההחלטות שלו. מטבע הדברים, לרוב הממנים קובעים כי מיופה הכוח יהיה מי מהילדים או כמה מהם.
שליטת הממנה בגורלו
הממנה קובע בייפוי הכוח המתמשך הנחיות ברורות כיצד ינוהל כספו, באיזה מוסד סיעודי יאושפז במידת הצורך, אופן הטיפול הרפואי שיקבל, האם יחובר למכונות מאריכות חיים או לא וכיו"ב, לפי תפיסת עולמו ורצונו של הממנה.
הסדרת היחסים בתוך המשפחה
הממנה יכול למנות בייפוי הכוח המתמשך יותר מאשר מיופה כוח אחד, להסדיר את תחומי האחריות של כל אחד מהם, סמכויותיו ואופן קבלת ההחלטות, לרבות במקרה של מחלוקת בין מיופי הכוח.
יתרונותיה הבולטים של הצוואה הינם
שליטת המצווה ברכושו
במסגרת הצוואה המצווה קובע מה יעשה ברכושו לאחר מותו ומה יהיה אופן חלוקת הרכוש, וכן מתן הנחיות שונות ליורשים.
מניעת סכסוכים בתוך המשפחה
למרבה הצער, סכסוכי ירושה בתוך המשפחה, זו תופעה נפוצה, כאשר אין צוואה חד משמעית הקובעת מה יעשה ברכושו של הנפטר. במהלך סכסוכי ירושה אלו, גם נהרסים הקשרים בתוך המשפחה, וגם היורשים מוציאים חלק ניכר מירושתם על עורכי דין ובתי משפט.
כאשר ישנה צוואה מקצועית וחד משמעית, עם שני עדים והעתק ממנה שמור במשרד עורכי הדין, אזי כל יורש יודע בדיוק מה ייעד לו המוריש, מה חלקו בירושה ומה חלקם של היורשים האחרים.
תכנון מס מיטבי
במסגרת פגישה טרום הכנת הצוואה, עורך הדין עובר עם המצווה על הנכסים הנמצאים בבעלותו ומייעץ לו כיצד לפעול, על מנת למנוע תשלום מיסים עודפים מצד היורשים, נניח במקרה של ירושת דירה ומכירתה.
חשוב לדעת, במקרה שאדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, רכושו יתחלק לפי הוראות חוק הירושה.
גם בעריכת צוואה, כמו בהכנת ייפוי כוח מתמשך, הזמן הטוב ביותר לערוך צוואה, הינו כאשר המצווה כשיר וצלול מנטאלית. אחת הטענות הנפוצות ביותר בעתירות לבתי המשפט, בנושא ביטול צוואה, הינה כי המצווה לא היה כשיר וצלול בעת עריכתה. ולכן, עריכת הצוואה, כאשר המצווה עודנו צלול וכוחו במותניו, יש בה בכדי לרוקן טענת ביטול זו מתוכן.
הכותב הינו עורך דין מיכאל גנון המומחה בענייני הדין האישי, ומוסמך ע"י האפוטרופוס הכללי לערוך ייפוי כוח מתמשך. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.