הטלפונים הניידים הפכו בעשרים השנים האחרונות לפריט חובה שבעזרתו ניתן לתקשר עם אחרים, להתעדכן בחדשות, לאתר כתובות ומסלולים, לנווט בקלות, לשלוח דואר אלקטרוני, לצפות בשלל תכנים, לנהל משימות, לבצע חישובים ועוד. עם זאת, שימוש בטלפון נייד במהלך נהיגה ברכב עלול לגרום לנהג לאבד את הריכוז ולהוביל לתאונות דרכים קטלניות. עורך דין אורן מידן, בעל ניסיון רב בתחום דיני התעבורה, עונה על שאלות חשובות בנוגע לשימוש בטלפון נייד בזמן הנהיגה.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מידן & מידן, לחץ/י כאן
היכן נקבע האיסור על שימוש בטלפון בנהיגה?
עו"ד אורן מידן מסביר כי תקנה 21(ג) לתקנות התעבורה מתייחסת לחובותיו של עובר דרך ושל נהג וקובעת שאדם לא ינהג ברכב בקלות ראש, בלא זהירות או ללא מתן תשומת לב מספקת בהתחשב בכלל הנסיבות, בסוג הרכב, מטענו, שיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה בטוחה ובגורמים נוספים.
עו"ד מידן מציין כי לפי תקנות התעבורה, טלפון נייד הוא מכשיר המיועד לתקשורת שקיימים בו לחצנים לחיוג. לפי סעיף 28 (א) לתקנות התעבורה נהג רכב מחויב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל זמן שהרכב בתנועה. עם זאת התקנה קובעת כי הנהג רשאי להסיר אחת מידיו מההגה או מהכידון אם עליו לבצע בעזרתה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לצורך שמירה על כללי התנועה.
לפי סעיף 28 (ב)(1) לתקנות התעבורה- בעת שהרכב בתנועה הנוהג בו לא יאחז בטלפון קבוע או נייד ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית. סעיף (ב) מוסיף וקובע כי הנוהג ברכב לא ישלח או יקרא מסרון כאשר הרכב בתנועה.
לפי תקנות התעבורה גם נגיעה בטלפון לצורך מענה לשיחה, הפעלת אפליקציית ניווט ועוד, כמו גם כל דיבור בטלפון נייד במהלך הנהיגה כאשר הטלפון לא מונח באופן שמונע את נפילתו, הם בגדר עבירה על החוק. בפועל, כל החזקה של מכשיר טלפון סלולרי ביד במהלך הנהיגה מהווה שימוש אסור בטלפון הנייד. גם הורדת יד אחת מההגה לצורך אחיזת הטלפון היא בניגוד לחוק.
איך השוטרים אוכפים את עבירת השימוש בטלפון נייד בנהיגה?
עורך הדין אורן מידן משיב כי ברוב המקרים האכיפה פשוטה ונעשית על ידי שוטר שמזהה את ביצוע העבירה, עוצר את הנהג ורושם לו דו"ח. עם זאת, בשנים האחרונות נכנסו לשימוש משטרתי מצלמות טקטיות רבות הממוקמות בצדי הדרכים ועל גדרות ההפרדה. מצלמות אלו מצלמות את פנים הרכב, מזהות את ביצוע העבירה ומתעדות.
נהג שקיבל דוח בגין שימוש בטלפון סלולרי בנהיגה על לא עוול בכפו, רשאי לשלוח בקשה להישפט ולהביא את המקרה להכרעת בית המשפט לתעבורה.
כדי למגר את תופעת השימוש בטלפון הנייד בזמן הנהיגה, משטרת ישראל מבצעת אכיפה מסיבית נגד נהגים שמשתמשים בטלפון הנייד במהלך הנהיגה. על כן, ביצוע עבירת שימוש בטלפון נייד תגרור קנס של 1,000 שקלים וצבירה של 8 נקודות. אם מדובר במורה לנהיגה - הוא יקבל הזמנה לדין ויצברו לחובתו 8 נקודות. כמו כן, נהג שקרא או כתב הודעות טקסט תוך כדי הנהיגה יחויב לשלם קנס בסך של 1,000 שקלים ויצברו לחובתו 8 נקודות.
שיטת הנקודות החדשה - מה משמעותה עבור הנהג?
הנקודות שנצברות לחובת הנהג הן משמעותיות מכיוון שלפי שיטת הנקודות החדשה, נהג שצבר לחובתו 12 נקודות יישלח לעבור קורס נהיגה בסיסי, נהג שצבר לחובתו 24 נקודות יישלח לקורס נהיגה מתקדם ואילו נהג שצבר לחובתו 36 נקודות ייענש בפסילת רישיון נהיגה למשך שלושה חודשים. לפיכך, לפני קבלת החלטה בנוגע להשלמה עם העונש, חשוב לבחון את השלכות הניקוד על הנהג ולתת לעורך הדין המייצג לנסות להביא להקלה בענישה ואף לבטל חלק מסעיפי האישום.
אם תיעצרו על ידי משטרה בצד הדרך ותואשמו בנהיגה עם טלפון נייד למרות העובדה שלא ביצעתם את העבירה, לדברים שתאמרו לשוטרים תהיה חשיבות משמעותית. נהג שיאמר לשוטר כי הוא רק אחז את הטלפון או רק הרים אותו למעשה יסייע למשטרה להוכיח את אשמתו בבית המשפט.
עו"ד אורן מידן מבהיר כי במקרים רבים הקלטת השיחה עם השוטר, צילום המפגש עימו, וביצוע רישום של תגובת הנהג המכחישה את ביצוע העבירה, עשויה לסייע בהמשך לסנגורו של הנהג להביא להקלה בעונש או לביטול האישום. יתרה מזאת, חשוב לזכור היכן עמד השוטר, לבחון האם היו מכשולים שהפריעו לשדה הראייה שלו ולשים לב לגורמים נוספים בשטח שהיו עלולים לגרום לטעות בזיהוי.
קבלת ייצוג משפטי מעורך דין מקצועי תסייע לנהג להקל בעונש או לבטל את האישום
עורך הדין אורן מידן מציין כי אם קיבלתם קנס על שימוש בטלפון נייד בזמן הנהיגה אתם רשאים לשלם את הדו"ח. חשוב להבין כי תשלום הדו"ח מהווה למעשה הודאה באשמה והרשעה בעבירה, המלווה ברישום של 8 נקודות לחובת הנהג במשרד הרישוי.
אפשרות חלופית שעומדת בפני נהג שנתפס היא להגיש בקשה להישפט. הגשת הבקשה תיעשה באמצעות דואר רשום אל מרכז פניות נהגים של משטרת ישראל. במקרה כזה, המשטרה תהיה מחויבת לשלוח לנהג זימון לבית המשפט תוך שנה ממועד קבלת הבקשה להישפט. התיק יתנהל בבית המשפט לתעבורה ובסופו של ההליך יוחלט האם הנהג זכאי או אשם. בחלק מהמקרים עורך דין מקצועי ומנוסה יוכל לגבש הסדר טיעון עם התביעה שיכלול הרשעה בעבירה קלה יותר אשר אין לצידה צבירת נקודות חובה.
בכל מקרה, בסמוך לאחר המפגש עם המשטרה מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום דיני התעבורה כדי שיעניק לכם את הייצוג המשפטי המיטבי, יוכל להביא להקלה משמעותית בענישה ואף לביטול האישום, ויסייע לכם להגן על הזכויות והאינטרסים שלכם.
אם נתפסתם על ידי שוטר כשאתם משתמשים בטלפון נייד במהלך הנהיגה, ההמלצה עבורכם היא לפנות לעורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן בתחום דיני התעבורה אשר ייבחן את נסיבות האירוע לעומק, יתכנן אסטרטגיית פעולה משפטית מתאימה וילווה אתכם עד הגעה לתוצאה המשפטית המיטבית.
עורך דין אורן מידן עוסק בדיני תעבורה, עבירות נהיגה בשכרות, מהירות מופרזת, תאונות דרכים, בדיקת ינשוף, נהיגה ללא רישיון, שימוע וביטול פסילה מנהלית, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.