מאז ומתמיד, החוק במדינת ישראל העניק הגנה לזכותו של אדם כשיר משפטית מעל גיל 18 להחליט איך ינוהל רכושו וכיצד יתנהלו חייו בעודו בחיים, כמו גם להחליט כיצד יחולק רכושו אחרי פטירתו. עם זאת, עד לאחרונה, המחוקק הישראלי לא נתן מענה למצבים שבהם אדם מאבד את כשירותו המשפטית כתוצאה ממחלה, תאונה או מצב רפואי אחר כך שבפועל אינו מסוגל לקבל החלטות הנוגעות לענייניו באופן עצמאי.
עד להסדרתו של הכלי המשפטי הקרוי ייפוי כוח מתמשך, הדרך היחידה לנהל את ענייניו של אדם שאיבד את כשירותו ויכולתו לקבל החלטות עצמאיות בעניינים אישיים, רפואיים וכספיים, הייתה על ידי הליך של מינוי אפוטרופוס בבית המשפט. יובהר כי הליך של מינוי אפוטרופוס הוא לרוב הליך ממושך ומורכב, אשר מחייב ייצוג משפטי של עו"ד מקצועי ומיומן ולכן עלויותיו גבוהות. חשוב לציין כי בהליך מינוי אפוטרופוס ישנה בעייתיות שכן במקרים רבים, ההחלטות שמקבל האפוטרופוס לא תמיד עולות בקנה אחד עם רצון האדם שמונה לו אפוטרופוס.
לפניה ישירה אל עורך דין סמיר חורי, לחץ/י כאן
ייפוי כוח מתמשך - כלי משפטי שמאפשר לקבוע כיצד ינוהלו ענייניכם בעתיד
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי חדש יחסית אשר נועד לאפשר לאדם בגיר לקבוע, בעודו צלול וכשיר משפטית, איך ינוהלו ענייניו הכספיים, האישיים והרפואיים בעתיד, במצב שבו הוא כבר לא יהיה כשיר לקבל החלטות בעניינים אלו בעצמו.
בייפוי כוח מתמשך הממנה רשאי לקבוע האם מיופה הכוח יהיה רשאי לקבל החלטות הנוגעות לענייניו בהתאם לשיקול דעתו, לקבוע עבורו קווי התנהגות מנחים עקרוניים או לקבוע באופן מדויק מה יהיה תוכן ההחלטות העתידיות בענייניו האישיים, הכספיים והבריאותיים. בייפוי כוח מתמשך בעניינים רפואיים הממנה יוכל לקבוע קווים מנחים בנוגע לטיפול רפואי עתידי שיקבל, לקבוע מי יהיו רופאיו, האם יקבל טיפולים מסוימים, יעבור ניתוחים ועוד.
בייפוי כוח מתמשך בעניינים אישיים הממנה יוכל לקבוע היכן יתגורר בעתיד, האם ימשיך להתגורר בביתו או שיעבור למוסד סיעודי ועוד. ואילו בייפוי כוח מתמשך בעניינים כספיים הממנה יוכל לקבוע בין היתר כיצד ינוהל כספו בעתיד, להתיר משיכת כספים מחשבונותיו, לקבוע האם בית מגוריו יימכר לאחר שיעבור להתגורר במוסד סיעודי ועוד.
ייפוי כוח מתמשך מהווה חלופה לאפוטרופסות
עד לכניסתו לתוקף של תיקון 18 לחוק הכשרות והאפוטרופסות, הגורם היחיד שהיה מוסמך לקבל את כל ההחלטות עבור אדם שאיבד את יכולתו לקבל החלטות בעצמו בנוגע לרכושו, בריאותו ואורח חייו היה אפוטרופוס שמונה לו על ידי בית המשפט. ייפוי כוח מתמשך למעשה נותן מענה לכל אותם מצבים שבהם ההחלטות שמקבל האפוטרופוס אינן עולות בקנה אחד עם רצונו של האדם שמונה לו אפוטרופוס, בכל הקשור לניהול ענייניו הרפואיים, הכספיים והאישיים. ייפוי כוח מתמשך מהווה חלופה לאפוטרופסות ומאפשר לממנה לקבוע בעצמו איך ינוהלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לנהלם בעצמו.
מכיוון שעריכת ייפוי כוח מתמשך אינה מתמצה במילוי טפסים, מומלץ לפנות לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בעריכת ייפוי כוח מתמשך, אשר סיים בהצלחה הכשרה ייעודית להכנת ייפוי כוח מתמשך אצל האפוטרופוס הכללי. עורך דין מקצועי יכין ייפוי כוח מתמשך לממנה בהתאם לרצונו ויקפיד על כך שרצונותיו והעדפותיו של הממנה יבואו לידי ביטוי באופן מדויק בייפוי הכוח המתמשך. הכנת ייפוי כוח מתמשך על ידי עו"ד מקצועי ומיומן תבטיח לממנה שבעתיד כאשר הוא לא יהיה כשיר עוד לקבל החלטות בענייניו באופן עצמאי, ענייניו ימשיכו להתנהל בהתאם לרצונו.
מכיוון שהכנת ייפוי כוח מתמשך כוללת התייחסות לשלל תרחישים עתידיים, עורך דין מקצועי ומיומן יוכל ליידע את הממנה אודות האפשרויות שמעניק לו הכלי המשפטי החדש, להתאים את תוכן המסמך לרצון הממנה ולצרכיו, ולפרט בפניו את המשמעויות המשפטיות של כל אחת מההוראות בייפוי הכוח המתמשך.
מנגד, הממנה יצטרך לאשר לעורך הדין כי הוא מבין את המשמעות של ייפוי הכוח המתמשך, את מטרותיו ואת תוצאותיו העתידיות. בתוך כך הממנה יצטרך לאשר לעורך הדין כי הוא עורך את ייפוי הכוח המתמשך מתוך רצון חופשי ומבלי שהופעלו עליו אמצעי כפיה כלשהם.
על פי רוב, ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף כאשר רופא מומחה בתחום הפסיכוגריאטריה ייקבע שהממנה אינו כשיר לקבל החלטות בנוגע לענייניו באופן עצמאי. יובהר כי הממנה רשאי לכלול בייפוי הכוח המתמשך הנחיות מקדימות ביחס לתנאים שבהם ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף.
מה השוני בין צוואה לבין ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם בגיר, כשיר משפטית וצלול בדעתו לקבוע כיצד ינוהלו ענייניו בעתיד, במצב שבו הוא לא יהיה כשיר עוד לקבל החלטות באופן עצמאי. לעומת זאת, תכליתה של צוואה היא לאפשר לאדם צלול בדעתו לקבוע למי יחולק רכושו וכיצד לאחר פטירתו.
האפשרות היחידה העומדת בפני אדם שמעוניין לקבוע בעודו בחיים כיצד ולמי יחולק רכושו אחרי פטירתו היא באמצעות הכנת צוואה מחייבת ותקפה. כך, המוריש יוכל לחסוך סכסוכים וחילוקי דעות בקרב היורשים ולקבוע באופן מדויק מה יעלה בגורל רכושו לאחר פטירתו.
יובהר כי צוואה נכנסת לתוקף אף ורק לאחר פטירת המצווה ואילו ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף לפי חוות דעת של רופא מומחה בתחום הפסיכוגריאטריה או לפי הנחיות שהממנה קבע בייפוי הכוח המתמשך.
עורך דין סמיר חורי עוסק בדיני משפחה, עריכת ייפוי כוח מתמשך, צוואות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.