כדי שאדם יוכל לקבל קצבה מאת המוסד לביטוח לאומי הוא צריך לעמוד בפני ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי שתבדוק אותו ותקבע את דרגת נכותו הרפואית. הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי מוסמכת לקבוע את שיעור הנכות הרפואית של מבוטחים שעמדו בפניה אחרי שהגישו תביעת נכות כללית או תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה, תלוי בנסיבות.

הוועדה הרפואית לרוב תכלול רופא מומחה או מספר רופאים מומחים בתחומים שונים כגון אורתופדיה, קרדיולוגיה, פסיכיאטריה, נוירולוגיה ועוד, בהתאם לבעיות מהן סובל הנפגע. בוועדה הרפואית יושב גם מזכיר ועדה, שאחראי לתעד את התנהלות הוועדה באמצעות פרוטוקול וליידע את המבוטח בנוגע לזכויותיו.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דוד סער, לחץ/י כאן

כיצד ניתן להיערך כראוי לוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי?

ראשית, חשוב להדגיש שהמבוטח מחויב להתייצב לוועדה במועד ובשעה שתואמו עבורו מבעוד מועד, במכתב או הודעה הנשלחת אליו. אם המבוטח סבור שאין באפשרותו להגיע לוועדה הרפואית במועד שתואם לו, הוא נדרש ליידע את המוסד לביטוח לאומי על כך מראש ולצרף אישורים במידת הצורך. מבוטח שלא התייצב לוועדה רפואית שתואמה לו ולא הודיע על כך מראש עלול להיקנס.

בפועל, עם כניסת המבוטח לחדר, מזכיר הוועדה יציג בפניו את חברי הוועדה בשמם ובתוארם, יאמת את זהותו של המבוטח באמצעות עיון בתעודת הזהות שלו ויבקש ממנו לציין בפני חברי הוועדה את המחלות והליקויים שמהם הוא סובל. אם הגיעו לידי המבוטח מסמכים רפואיים נוספים שלא צורפו לתביעתו, ניתן ורצוי להגישם למזכיר במהלך הוועדה כדי שיעבירם לרופא המתאים בוועדה ויצרפם לתיק המבוטח.

לתיאור שמוסר המבוטח בוועדה יש השפעה רבה על קביעת דרגת הנכות הרפואית בוועדה. לפיכך, ההמלצה לכל מבוטח שזומן לוועדה רפואית היא להסתייע בעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בייצוג מבוטחים בוועדות רפואיות. עורך הדין יפרט בפני חברי הוועדה את כלל הליקויים והמחלות שמהם סובל המבוטח ובתוך כך יסביר כיצד הם פוגעים ביכולת התפקוד שלו. בהמשך ולפי הצורך, הרופא יבצע למבוטח בדיקה רפואית קלינית. חשוב לציין שהוועדה עצמה אורכת דקות ספורות בלבד, ועל כן חשוב להביא בפני הועדה את כל הליקויים מהם סובל המבוטח באופן תמציתי ומקיף.

כל מבוטח רשאי להסתייע בעורך דין שייצג אותו בפני הוועדה הרפואית

כל מבוטח רשאי להגיע לוועדה רפואית בביטוח לאומי בליווי עורך דין. עורך הדין רשאי להגיש מסמכים בשם המבוטח, להעלות טענות בשמו, להשיב על שאלות של חברי הוועדה בשמו, ולבצע כל פעולה אחרת בכובעו כבא כוחו של המבוטח.

עורך דין מקצועי ומנוסה בייצוג מבוטחים בוועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי יסייע למבוטח להכין ולארגן את המסמכים הרפואיים הרלבנטיים לפני התייצבותו בוועדה, יציג בבהירות את טענותיו ובתוך כך יעמוד על השפעת הליקויים ו/או המחלות על יכולת התפקוד של המבוטח בביתו ובעבודתו כדי לאפשר לו למצות את זכויותיו באופן מיטבי.

מבוטח שמתמודד עם שלל מחלות וליקויים שקשורים לתחומים רפואיים נפרדים, ייבדק על ידי מספר רופאים מומחים במסגרת הוועדה רפואית או לחילופין יוזמן למספר ועדות רפואיות נפרדות. במקרה כזה, הוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח לאומי יקבעו למבוטח אחוזי נכות נפרדים בנוגע לכל ליקוי או מחלה.

קביעת דרגת נכות רפואית משוקללת במצב של ריבוי מחלות ו/או ליקויים

אם המבוטח סובל ממספר מחלות ו/או ליקויים, המוסד לביטוח לאומי ישקלל את אחוזי הנכות, באופן כזה שסעיף הליקוי בעל אחוזי הנכות הגבוהים ביותר יחושב במלואו. בשלב הבא, סעיף הליקוי הבא בתור יחושב מתוך האחוזים שנותרו אחרי הפחתת אחוזי הנכות שנקבעו למבוטח עקב סעיף הליקוי הראשון וכן הלאה. שיעור הנכות הרפואית הסופי יחושב על ידי חיבור של כל התוצאות שהתקבלו.

הרופא בוועדה הרפואית קובע את אחוזי הנכות של המבוטח תוך הסתמכות על ספר המבחנים של המוסד לביטוח לאומי, לאחר שקבע את סוגם וחומרתם של הליקויים או המחלות שהמבוטח סובל מהם. בספר מפורטים סוגים רבים של מחלות וליקויים רפואיים ולכל סוג מחלה או ליקוי קבועה דרגת נכות מתאימה.

איך רופא הוועדה קובע את דרגת הנכות הרפואית של המבוטח?

אחרי שהרופא זיהה את המחלות והליקויים שמהם סובל המבוטח, הוא יתאים בין מצבו הרפואי של המבוטח לבין המחלות והליקויים שמופיעים בספר המבחנים, תוך קביעת אחוזי נכות מתאימים למבוטח, ככל שהוא סבור שקיימים אחוזי נכות כלשהם. רופא הוועדה הרפואית מוסמך לקבוע גם אם אחוזי הנכות שנקבעו למבוטח הם קבועים או זמניים. יובהר כי קביעת אחוזי נכות זמניים תחייב את המבוטח להתייצב לוועדה רפואית נוספת בחלוף התקופה שלגביה נקבעה לו דרגת נכות זמנית.

האם ניתן לערער על החלטות הוועדות הרפואיות?

מבוטח שסבור שקופח בעקבות החלטת הוועדה הרפואית, רשאי להגיש ערר תוך תקופה של 60 יום מקבלת ההחלטה של הוועדה הרפואית. את הערר תיבחן ועדה רפואית לעררים שבה ישבו שניים או שלושה רופאים. בעוד החלטת הוועדה הרפואית לעררים נחשבת לסופית, המבוטח יהיה רשאי לערער עליה בפני בית הדין לעבודה במקרה של טעות משפטית בהחלטה. בית הדין לעבודה רשאי להעביר ביקורת שיפוטית על החלטותיהן של הוועדות הרפואיות לעררים ובמקרה שהוא שוכנע כי נפלו טעויות משפטיות בהחלטות הוועדה, הוא יחזיר את הדיון לוועדה הרפואית ולעיתים אף יחליט להחזיר את הדיון לוועדה בהרכב שונה מהמקורי, זאת במקרים חריגים.

כדי למצות את הזכויות במוסד לביטוח לאומי ובוועדות רפואיות באופן מיטבי, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג ובליווי מבוטחים בוועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי. הניסיון מלמד כי מבוטחים רבים שקיבלו ייצוג משפטי מקצועי בוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי, במקרים רבים הצליחו לשכנע את חברי הוועדה בטענותיהם ולהבהיר להם את השפעת הליקויים והמחלות על יכולת התפקוד היום יומית, דבר שברוב המקרים הוביל גם לקביעת אחוזי נכות מרביים למבוטח.

עורך הדין דוד סער (צילום: משרד עו"ד דוד סער)
עורך הדין דוד סער | צילום: משרד עו"ד דוד סער

משרד עורכי דין דוד סער עוסק ומתמחה בעניינים הקשורים בעיקר לדיני ביטוח לאומי, דיני ביטוח, דיני נזיקין, דיני עבודה. ניסיונו של עו"ד דוד סער כמנהל בכיר לשעבר בחברות ביטוח בתחום הביטוח הפנסיוני וביטוחי נכויות ואובדני כושר, מקנה לו יתרון ברור למימוש הצלחה בהשגת תוצאות ללקוחותיו. משרדנו מעניק גם ליווי וייצוג בוועדות רפואיות של ביטוח לאומי ומס הכנסה. משרדנו נחל הצלחות לא מבוטלות בתחומים השונים, לרבות תקדימים מעניינים. ככל שהינך חושש כי נפגעו זכויותיך, פנה עוד היום למשרדנו, ונשתדל ב"ה לסייע לך. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.