הליכי גירושין הם לרוב ממושכים, מורכבים ומערבים רגשות עזים של כל הצדדים המעורבים בהם על רקע פירוק התא המשפחתי. נוסף על המורכבויות הרגשיות של הליכי הגירושין, מדובר בהליכים שעלולים להסתבך מבחינה משפטית ולהימשך מספר שנים.
בני זוג שהחליטו לפרק את התא המשפחתי ולהיפרד רשאים להחליט האם הם מעוניינים לערוך הסכם גירושין שבמסגרתו הם יעגנו הסכמות בנוגע לחלוקת הרכוש, משמורת הילדים, מזונות הילדים וסוגיות נוספות הכרוכות בגירושין. לחילופין, בני הזוג רשאים להגיש תביעות לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה בנוגע לנושאים הנתונים במחלוקת במטרה לקבל הכרעה שיפוטית.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין שירי טל, לחץ/י כאן
האם בני הזוג חתמו על הסכם ממון שמסדיר את סוגיית חלוקת הרכוש בגירושין?
הסכם ממון הוא למעשה חוזה אשר מתמקד בענייני הרכוש של בני זוג נשואים, ידועים בציבור או בני זוג שאינם נשואים. במסגרת ההסכם בני הזוג רשאים להסדיר את ענייני הרכוש שלהם לפי רצונם. כדי שההסכם יהיה תקף ומחייב יש לאשרו לפני הנישואים בפני בית דין רבני, בית משפט לענייני משפחה או נוטריון. בהסכם ממון ניתן לקבוע כיצד יחולק הרכוש שכל אחד מבני הזוג הביא עימו לקשר הזוגי ואיך יחולק הרכוש המשותף שבני הזוג צברו במהלך חייהם המשותפים. הסכם ממון שאושר כנדרש על ידי בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה יגבר על כל הסכמה קודמת של בני הזוג.
הכנת הסכם גירושין באמצעות עורך דין מיומן ומקצועי
בני זוג שהחליטו להתגרש ומעוניינים למזער את היקף ההתדיינות המשפטית ולקצר באופן משמעותי את משך ההליך המשפטי יכולים להכין הסכם גירושין כולל באמצעות עורך דין מיומן ומנוסה. ההסכם יכלול התייחסות לנושאים הקשורים להליך הגירושין דוגמת משמורת ילדים, זמני שהות עם ילדים, חלוקת רכוש, מזונות אישה וילדים, פירוק שיתוף בדירת המגורים ועוד. כדי שההסכם יקבל תוקף מחייב של פסק דין ניתן להביאו לאישור בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין הרבני ובהמשך לקיים טקס גט בבית הדין הרבני.
מה עושים אם אין אפשרות או נכונות להגיע להסכמות?
אם בני זוג לא מצליחים או לא מעוניינים להגיע להסכמות בנוגע לנושאים הכרוכים בגירושין, הם לרוב ישאלו את עצמם האם לפעול בדיסקרטיות ולפתוח תיק גירושין או ליידע את בן הזוג במהלך. חשוב לציין כי בישראל הצד שהגיש קודם את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני הוא זה שיכריע היכן יתנהל ההליך המשפטי.
כדי לקבל החלטה מושכלת בדבר הערכאה המתאימה לניהול הליך הגירושין, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מקצועי ומנוסה אשר עוסק בתחום דיני המשפחה והגירושין במשך שנים, כדי שייבחן לעומק את הנסיבות הרלבנטיות לפני קבלת החלטה מושכלת בדבר הערכאה המתאימה לניהול הליך הגירושין. לפי החוק, את הליך הגירושין ואת טקס הגט ניתן לערוך אך ורק בבית הדין הרבני. עובדה זו מביאה לא אחת לפיצול ההתדיינות באופן כזה שהליכים באשר למשמורת ילדים, מזונות ילדים, זמני שהות ועוד מתנהלים בפני בית המשפט לענייני משפחה ואילו סידור הגט מתבצע בבית הדין הרבני.
חלוקת רכוש בגירושין
אחת הסוגיות הסבוכות והמורכבות ביותר בהליכי גירושין היא סוגיית חלוקת הרכוש. על כן, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מיומן ומנוסה בהליכי גירושין בכלל ובחלוקת רכוש בפרט, אשר ייבחן את זכויותיו של הלקוח בפנסיות, חסכונות ונכסים שרשומים על מי מהצדדים, ויסביר לו אודות זכויותיו בכספים אשר בני הזוג קיבלו בירושה או במתנה לפני ובמהלך הקשר הזוגי. נוסף על כך, במסגרת הדיון בחלוקת הרכוש הצדדים יצטרכו להחליט מה יעלה בגורלה של דירת המגורים המשותפת.
מזונות ילדים
לצורך קביעת סכום מזונות הילדים יש לקחת בחשבון שלל משתנים. בהתאם לפסיקה סכום המזונות אמור לכסות הוצאות הכרחיות לילד דוגמת מזון, ביגוד, צרכי בריאות, חינוך בסיסי, תחזוקת הבית ועוד. יתרה מזאת, הדיון במזונות הילדים לרוב יכלול התייחסות להוצאות חריגות עבור חוגים, קייטנות, בילויים ועוד. חשוב מאוד להתייחס להוצאות חריגות ולעגן אותן בהסכם הגירושין באופן מפורש. כך ניתן יהיה למנוע או למזער חילוקי דעות עתידיים בנוגע להוצאות הכלולות תחת רכיב ההוצאות החריגות.
לרוב סכום דמי המזונות שנקבע אמור להישאר קבוע, אך לעיתים יתאפשר לשנותו בשל שינויי נסיבות שהתרחשו בחיי הצדדים כמו שינוי משמעותי בשכר, החלפת מקום עבודה או הדרדרות משמעותית במצב הבריאותי.
דמי מזונות הילדים הם תשלום שמטרתו לשמור על רווחת הילדים לאחר פרידת הוריהם. אם נקבעה משמורת משותפת על הילדים וחלוקה שווה של זמני השהות של ההורים עם ילדיהם, אז בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה ייבחנו את הכנסות הצדדים. אם הכנסות הצדדים דומות, לא יקבעו תשלומי מזונות ומדור כך שכל אחד מההורים יצטרך לשאת בנטל כלכלת הילדים בזמן שהם עימו. אם נקבע שהאם תהיה משמורנית ונקבעו זמני שהות לאב, בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה יבחנו את הכנסותיהם של הצדדים כדי לקבוע את סכום דמי מזונות הילדים.
משמורת ילדים
בני זוג שהם הורים אשר החליטו להתגרש יכולים להגיע ביניהם להסכמות בנוגע למשמורת הילדים במסגרת הסכם גירושין כולל. אם הצדדים אינם מצליחים או אינם מעוניינים להגיע להסכמה בסוגיית המשמורת, בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה ייבחן את התאמת הצדדים לשמש כמשמורנים, את טובת הילדים ואת צרכיהם כדי לקבוע מי מהצדדים יכול לאפשר לילד/ים התפתחות והתבגרות תקינה ובריאה.
אם ההורים לא הגיעו להסכמות בנוגע למשמורת הילדים והסוגייה הגיעה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, שירותי הרווחה יערכו בדיקה יסודית ומקיפה בנוגע למצב הילדים ולכשירות של ההורים לשמש משמורנים. לאחר ביצוע הבדיקה שירותי הרווחה יגישו לבית המשפט או לבית הדין הרבני תסקיר שיסייע להם לגבש הכרעה מבוססת בסוגייה.
ליווי משפטי מקצועי של עורך דין מיומן ומקצועי יסייע לצד המיוצג להבין את ההיבטים המשפטיים של הליך הגירושין, להכיר את זכויותיו במהלך הליך הגירושין ואחריו, וכל זאת תוך תכנון אסטרטגיית פעולה משפטית שתסייע למצות את זכויות הלקוח באופן מיטבי.
עורכת דין שירי טל עוסקת בדיני משפחה, גירושין, בית דין רבני, בית משפט לענייני משפחה, מזונות, הסדרי שהות, הסכם גירושין, הסכם ממון, חלוקת רכוש, משמורת, ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.