בעת האחרונה יותר ויותר זוגות שמחליטים להתגרש בהסכמה בוחרים לחתום על הסכם גירושין ובכך לחסוך לעצמם התדיינויות משפטיות ממושכות ויקרות בבית המשפט לענייני משפחה ו/או בבית הדין הרבני. הכנת הסכם גירושין בסיוע של עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה היא במקרים רבים האפשרות היעילה והחסכונית ביותר לניהול הליכי גירושין.
הסכם גירושין הוא צופה פני עתיד, יש לו תוקף ממושך מאוד ועל כן לכל פרט ופרט שמופיע בו נלוות השלכות רבות וכבדות משקל שחשוב להכיר לפני החתימה. לפיכך, לצורך הכנת הסכם גירושין מיטבי והגנה על זכויות הצדדים מומלץ להסתייע בשירותיו של איש מקצוע מנוסה ומיומן שמקפיד להתעדכן בהוראות החוק הרלבנטיות, ובפסיקות העדכניות של בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה.
לפניה ישירה אל עורך דין מיכאל אברם, לחץ/י כאן
חלופה יעילה וזולה לניהול הליכים משפטיים
בני זוג שהחליטו לנהל את הליך הגירושין בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני יהיו מחויבים וכפופים להחלטותיהם. על כן, מטבע הדברים קיים סיכון סביר כי אחד מהצדדים ימצא את עצמו מתוסכל וחסר אונים מול ההחלטות של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. לכן ההנחה היא כי חתימה על הסכם גירושין תחסוך לצדדים השתתפות מתישה בהליכים משפטיים במשך תקופה שנעה בין שנה וחצי ועד שלוש שנים בממוצע, וזאת מבלי לציין את החיסכון הכספי האדיר.
חשוב להבהיר כי כאשר צדדים מנהלים התדיינות משפטית בסוגיות הקשורות לאחריות הורית לילדים, מזונות ילדים וחלוקת רכוש, ההליכים המשפטיים עלולים להתדרדר ולהגיע לכדי סכסוכים בעצימות גבוהה, אשר גובים מהצדדים מחיר כספי, אך בעיקר רגשי להורים המסוכסכים, וזאת עוד מבלי להזכיר את הפגיעה בילדים והנזק הרגשי המשמעותי שנגרם להם.
לעומת זאת, הכנת הסכם גירושין אורכת בממוצע כחודש. במהלך תקופה זו עורך הדין יסייע לצדדים לקחת שליטה על הליך הגירושין, לנהל משא ומתן, ולהימנע ככל האפשר מחיכוכים וחילוקי דעות, תוך חתירה להשגת הסכם גירושין שמעגן באופן מיטבי את הסכמותיהם בנוגע לכלל הסוגיות הכרוכות בגירושין ובעיקר בהתנהלות הצדדים לאחריהם.
מה כולל הסכם גירושין?
אחריות הורית לילדים ודמי מזונות ילדים
בהסכם גירושין מקובל להסדיר גם את סוגיית האחריות ההורית לילדים ולקבוע כי הילדים יהיו תחת אחריות הורית משותפת וככל הניתן שוויונית של שני ההורים, או, לחילופין, לקבוע כי האחריות ההורית תהיה בידי אחד ההורים, וקביעת הסדרי שהייה להורה השני. זה המקום לציין כי כאשר הצדדים לא מצליחים להגיע להסכמות בנוגע אחריות ההורית לילדים, בית משפט או בית הדין הרבני שדן בתביעת האחריות ההורית, ימנה עובדת סוציאלית משירותי הרווחה העירוניים מטעמו הידועה גם כעו"ס לסדרי דין, כדי שתבחן את ההורים, את תנאי המחייה של הילדים, תיצור קשר עם המסגרות החינוכיות, ותגיש את המלצותיה לבית המשפט, כיצד ובאיזה אופן ראוי לקבוע את האחריות ההורית בהסתמך על מסקנותיה מהביקורים והתשאולים שערכה. חתימה על הסכם גירושין למעשה תעגן את הסכמות הצדדים בנוגע לאחריות ההורית לילדים וזמני השהות של הילדים עם כל אחד מההורים ומייתרת את מעורבות בית המשפט וגורמי הרווחה בסוגיה זו. לנושא זה חשיבות גדולה גם ביחס לדמי מזונות ילדים, אך בעיקר כדי לקבע סדר ויציבות בחיי הילדים, כשהדגש יהיה כי הליך הגירושין הוא בין ההורים לבין עצמם ולא בין ההורים לילדים.
סוגיית דמי מזונות ילדים מהווה באופן מסורתי כר פורה לסכסוכים בין צדדים בהליכי גירושין. לפיכך, לפני חתימה על הסכם גירושין חשוב להקפיד שהצדדים יגבשו החלטה משותפת בנוגע לסכום המזונות הראוי אשר יתחשב ביכולת הכלכלית של כל אחד מההורים, מזמני השהות של הילדים אצל כל אחד מההורים ומתן מענה ראוי לצורכי הילדים. הסכם גירושין מגבש את החלטות הצדדים, כמול עיני הצדדים נחשפת הפסיקה הנוהגת בעניין דמי מזונות ילדים בבית המשפט במטרה למזער את היקף המחלוקות בסוגיה זו למינימום. מומלץ לקבוע בהסכם הגירושין את אופן ביצוע תשלומי דמי מזונות הילדים ואת מועדו במפורש.
חלוקת רכוש
בהסכם גירושין מקובל להתייחס בין היתר לסוגיית חלוקת הרכוש שצברו הצדדים במהלך תקופת הנישואים. אם בני הזוג לא חתמו על הסכם ממון לפני הגירושין, הם יצטרכו להגיע להסכמות בנוגע לאופן חלוקת הרכוש ביניהם. אם הצדדים חתמו על הסכם ממון כאמור, רכושם יתחלק ביניהם לפי ההסכמות שנקבעו בהסכם הממון. כדי להימנע מחילוקי דעות וסכסוכים עתידיים בסוגיית חלוקת הרכוש, מומלץ לפרט בהסכם הגירושין את כלל הרכוש ואת אופן חלוקתו.
לצד חלוקת הרכוש, חשוב כי הצדדים יבינו את נושא חלוקת החובות של משק הבית המשותף שצברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים, ולהסדיר ביניהם את חלוקת הזכויות לצד חלוקת החובות, כאשר כל נכס שיש ברשותם ובכלל אלו גם נכסי קריירה יתחלקו באופן שוויוני (ראה מאמר "גירושין - בין הסכמי ממון לחלוקת רכוש וזכויות בן הזוג בנכסי קריירה").
לפיכך, לפני הכנת הסכם גירושין, הצדדים יצטרכו להעביר לעורך הדין פירוט של כל הרכוש שבבעלותם כולל זכויות בניירות ערך ומניות, נכסי מקרקעין, זכויות פנסיה, חשבונות בנק, מיטלטלין מסוגים שונים, חובות והתחייבויות ועוד. בעוד בתי המשפט לרוב ימנה אקטואר מטעמו לבחינת והערכת השווי של סך הנכסים שיש בידי הצדדים, לצורך חלוקת הרכוש באופן שווה ובצורה גורפת, בהסכם גירושין ניתן לחלק את הרכוש באופן יצירתי ולגבש פתרונות שמותאמים לצרכים ולאינטרסים של הצדדים.
איך הסכם גירושין מקבל תוקף רשמי?
הסכם גירושין ייכנס לתוקף רק אחרי שקיבל את אישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. כדי לקבל את האישור המבוקש, הצדדים יצטרכו להגיש בקשה מתאימה ולהשתתף בדיון משפטי. במהלך הדיון בית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, יוודא בית המשפט או בית הדין מול הצדדים שהם אכן חתמו על הסכם הגירושין מרצונם החופשי לאחר שהבינו היטב את משמעותו ותוכנו.
חשוב לציין כי הסכם גירושין הוא רלבנטי אך ורק עבור צדדים שמסוגלים לנהל ביניהם דו שיח מכבד ולהגיע להסכמות בנוגע לסוגיות שבמחלוקת. במקרה של היעדר יכולת או נכונות לנהל דו שיח ולגשר על הפערים בין עמדות הצדדים, ייתכן ולא יהיה מנוס מהגשת תביעות מתאימות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.
מאחר שחתימה על הסכם גירושין מחייבת את הצדדים בדומה לחתימה על כל הסכם משפטי אחר, חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום הגירושין. עורך הדין ייבחן את הנסיבות לעומק, יכין עבור הצדדים הסכם גירושין שמשקף בצורה מיטבית את הסכמותיהם ומגן על הזכויות והאינטרסים שלהם כפי שבאו לידי ביטוי בפגישות שערכו עימו ובהסכמות אליהם הגיעו.
עורך דין ומגשר מיכאל אברם עוסק בגירושין, הכנת הסכמי גירושין, חלוקת רכוש ונכסי קריירה, מזונות ילדים, משמורת, הסדרי שהות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.