מגורים בבית משותף לעיתים מאלצים דיירים להתגורר בסמוך, מתחת או מעל לשכנים שאינם מבינים או אינם מעוניינים להבין כיצד ראוי להתנהג בבית משותף, אשר בנוי מדירות לגובה או מדירות סמוכות בעלות קירות מבודדים אשר יכולים למנוע רעשים עד לגבול מסוים. כאשר השכנים אינם מודעים לרמת הרעש ולזמנים שבהם הם גורמים רעש ומפגינים חוסר אכפתיות, או שלחילופין הם מפיקים רעשים חזקים בכוונה תחילה, הדבר עלול לגרום למטרד משמעותי עבור יתר הדיירים בבית המשותף.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון רפי רפאלי, לחץ/י כאן

תלונות על רעשים משכנים בבית משותף

התלונות השכיחות ביותר ביחס לרעשים משכנים, המופקים במהלך היממה מתייחסות לתופעות חוזרות של הפעלת מכשירי קול, דיבור בקול רם, גרירת רהיטים ברחבי הדירה, שינוע חפצים, הליכה על נעלי עקב, כדרור כדורים, הפעלת מכונת כביסה ומכשירי מטבח ואף הפעלת מערכת משאבות לבריכה או מערכת מיזוג אוויר רועשת. תופעות כאלו ואחרות גורמות למטרד רעש משמעותי עבור השכנים, מפריעות להם לישון, פוגמות בשגרת חייהם ולא פעם גורמות להם ולילדיהם לבהלה, וכל זאת מבלי שהם יכולים להפסיק את התופעה.

רעש יכול לפגוע באופן משמעותי באיכות חייהם ובשלוותם של דיירים שממתינים לחזור לביתם לאחר יום עבודה, כדי לנוח ולהתרגע, אך במקום שלווה הם נאלצים להתמודד עם שלל רעשים בלתי פוסקים המטרידים את מנוחתם. רעשים חריגים פוגעים באיכות החיים עלולים לפגוע ביכולת התפקוד ובמצב הרוח בעקבות מחסור ממושך בשינה ובמנוחה, עלולים לגרום לתחושות של חוסר אונים ולתסכול מצטבר.

כיצד ניתן להתמודד בהצלחה עם מטרד רעש?

ראשית, חשוב לציין כי ניתן להגיש תלונה במשטרה בגין מפגעי רעש אך הניסיון מלמד כי ברוב המקרים המשטרה תסתפק באזהרה בעיקר עקב העובדה שלשוטרים שמגיעים למקום האירוע אין את האמצעים הטכנולוגיים הנחוצים לביצוע מדידה מדויקת של עוצמת הרעש, הדרושים כדי לקבוע אם השכן הרלבנטי שמרעיש אכן חרג מרמת הרעש המותרת הקבועה בתקנות.

בשלב זה מומלץ להיוועץ עם עו"ד בעל ניסיון ומומחיות בתחום אשר ילווה אתכם וייעץ לכם שלב אחר שלב כיצד לפעול ובאילו פעולות לנקוט כדי להפסיק את הרעש ולהרתיע את הגורמים הרועשים מלהרעיש שוב בעתיד.

דייר שנפגע בעקבות מפגע רעש, רשאי להגיש קובלנה פלילית נגד הגורם המרעיש. חשוב לציין כי מדובר בהליך מורכב כאשר דרך המלך לטיפול במפגע רעש היא לרוב באמצעות הגשת תביעה אזרחית נגד הגורם המרעיש. אם פניתם לשכן המרעיש, ביקשתם ממנו להפסיק לייצר את הרעש והוא לא מילא אחר בקשתכם, תוכלו להגיש נגדו תביעה אזרחית לבית המשפט, לבקש סעד של צו מניעה זמני וקבוע להפסקת הרעש ולדרוש מהשכן המרעיש פיצוי כספי מכיוון שמדובר במטרד לפי פקודת הנזיקין.

במקרים בהם מוכח כי הרעש בוצע בכוונה תחילה בכדי להטריד את השכן ממניעים אישיים, בכדי לנקום בו או ללחוץ עליו ניתן אף לקבל צו למניעת הטרדה מאיימת מבית המשפט אשר תמנע מהמטריד להמשיך במעשיו, וככל שהוא ממשיך ניתן לפנות למשטרה בכדי שתאכוף את הצו , וכן לפנות להליכי ביזיון בית משפט אשר ישיתו קנס על מי שלא עומד בצו.

קבלת פיצוי עבור עוגמת נפש ונזק מוחשי

אם דייר שנפגע עקב מפגע רעש, הצליח להוכיח בפני הערכאה השיפוטית שמדובר במטרד ליחיד, בית המשפט רשאי לפסוק לטובתו פיצוי בגין נזק מוחשי שנגרם לו ופיצוי בגין עוגמת נפש. בפסיקה נקבע לא אחת כי רעש אנושי בלתי סביר כולל דיבור בקול רם, שימוש בנעליים עם סוליות עץ, צעקות, קפיצות, משחקי ילדים, הזזת רהיטים והקפצת כדורים עלולים להוות מטרד רעש אשר מזכה את הנפגע בפיצויים.

חשוב לציין כי התקנות למניעת רעש אוסרות על הקמת רעש באזורי מגורים במהלך שעות הצהריים בין השעות 14:00 ל-16:00, כמו גם בשעות המנוחה בין 23:00 - ל-07:00 למחרת, וזאת למעט מועדים חריגים המצוינים בחוק דוגמת יום העצמאות, פורים ועוד.

ענישה מכוח החוק למניעת מפגעים

אדם שהוכח לגביו שהרעיש בניגוד לתקנות צפוי לשלם קנס ובמקרים קיצוניים אף להישפט למאסר למשך תקופה של עד חצי שנה.

החוק למניעת מפגעים תשכ"א 1961 קובע בסע' 2 כדלקמן:

סע' 2 מניעת רעש - "לא יגרום אדם לרעש חזק או בלתי סביר מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום, או לעוברים ושבים".

לעיתים קיים קושי להוכיח שהשכן אכן עובר את רמת הרעש הקבועה בתקנות. לפיכך, שכן שנפגע עקב מטרד רעש יצטרך להיעזר בחוות דעת אקוסטית לצורך הוכחת טענותיו. עם זאת, כדי לקבל סעד מבית המשפט די להוכיח כי הרעש הוא אכן מטריד.

עורך הדין רפי רפאלי (צילום: גדעון נשר)
עורך הדין רפי רפאלי | צילום: גדעון נשר

עורך הדין רפי רפאלי משמש כיועץ משפטי חיצוני לאגודה לתרבות הדיור במחוז חיפה, ומתמחה בבתים משותפים ובסכסוכי שכנים ליקויי בניה ונזיקין. כמו כן משמש עורך הדין כיועץ משפטי חיצוני לשירות יעוץ לאזרח (שי"ל בקריות). ניתן להפנות אל עו"ד רפאלי שאלות בנושא בתים משותפים למייל: rafirr2405@gmail.com. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.