עבור כל מי שחווה רשלנות רפואית, ההתלבטות האם בכלל לפנות, להתייעץ ולקדם צעדים משפטיים בנושא היא התלבטות קשה ומציפה. לא פעם, אנחנו לא בטוחים שאכן התקיימה רשלנות רפואית ובמקרים אחרים חוששים שהפנייה לעורך דין שיסייע, תוביל לתהליך משפטי ובירוקרטי ארוך ומציף עוד יותר. במאמר זה ננסה להסביר מהי רשלנות רפואית ומהם הדברים העיקריים המגדירים אותה. וגם: מה תוכלו לעשות כדי לטפל במקרה של רשלנות רפואית.
"רשלנות רפואית היא מצב שבו נגרם נזק פיזי או נפשי למטופל במהלך טיפול רפואי", מסביר עו"ד יוסי אלגבי ממשרד אלגבי-אגבלי-מלכית המתמחה בנושא. "אנחנו פוגשים מקרים של רשלנות רפואית במהלך ניתוחים, טיפולים מתמשכים וגם החלטות לא מדויקות של גורמי הרפואה. במהלך טיפול של עורך דין רשלנות רפואית תיבדק על כל צדדיה, בין היתר גם תעלה חובת הזהירות, שהיא מצב שבו היה צריך לטפל בחולה באופן מקצועי, אבל תהליך הטיפול השתבש ונגרמה פגיעה".
רשלנות רפואית יכולה לבוא לכדי ביטוי גם כאשר לא נשמר כבודו של המטופל תוך כדי הטיפול. על פי חוק זכויות החולה, כל אנשי הצוות בתוך מערכת הבריאות נדרשים לשמור על פרטיות המטופלים ולנהוג בכבוד בכל שלבי הטיפול הרפואי. במקרי חירום, כך אומר החוק, הצוות נדרש לטפל במטופל בכל תנאי אך כל הפעולות צריכות להיות מתועדות בדו"חות הרפואיים ובתיק המטופל.
לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין אלגבי - אגבלי - מלכית, לחץ/י כאן
איך קובעים משפטית מהי רשלנות רפואית?
כדי לבחון ולבדוק האם התקיימה רשלנות רפואית אנחנו בוחנים את דרך הטיפול ובודקים האם הייתה איזושהי חריגה מהפרוטוקול הקבוע של הטיפול. זהו תהליך של מחקר משפטי לכל דבר, שבמסגרתו אנחנו בוחנים בתשומת לב ותוך סיוע במומחים מאותו תחום ספציפי של רפואה, מה קרה במהלך הטיפול. כל בדיקה של עורך דין רשלנות רפואית נקבעת תוך סיוע של גורמים מקצועיים שבודקים מה היו אפשרויות הטיפול החלופיות, האם היה ניתן לקצר את הטיפול והאם הצעד שנקבע אכן גרם לנזק פיזי או נפשי.
במרץ 2022, קבע השופט רם וינוגרד פסק דין נגד בית חולים במזרח ירושלים. לפי התביעה, במהלך ניתוח להוצאת גידול מחוט השדרה הצווארי, נגרם נזק לתובע, המטופל, כתוצאה מכך הפך למשותק בשתי ידיו. לאחר בדיקת דו"ח הניתוח ודוחות נוספים מידי מומחים, נקבע כי דוח הניתוח היה לקוני ולא תיאר את כל הפרטים לגבי הגידול שבגינו נותח. בנוסף, הטכניקה שנבחרה לביצוע הניתוח לא התאימה ולא נעשה ניטור מתאים למצבו הרפואי. השופט פסק לטובת התובע סכום גבוה של פיצויים, כ-2 מיליון שקלים וכיסוי של ההוצאות המשפטיות.
במקרה אחר, הגיעה קשישה לטיפול במרכז חירום בגלל כאבים חזקים בגב. האישה הופנתה לאורתופד שקבע כי יש לטפל בה באמצעות שלוש זריקות וולטרן. שתי הזריקות הראשונות, שניתנו בקופת החולים, שיקפו הקלה, אך הזריקה השלישית שניתנה במוקד רפואי של "בטרם" ניתנה במיקום הלא נכון בגבה של האישה. כתוצאה מכך נגרם לה שיתוק בעצב והיא איבדה את התחושה בכף רגלה. לאחר שהוצגו בבית המשפט הדוחות הרפואיים וחוות דעת מקצועיות, קיבלה האישה פיצוי של 300 אלף שקלים.
חייב להיות קשר סיבתי
לא כל מקרה בו מטופל לא חש בטוב או סבל מבעיה רגשית לאחר טיפול משמעותו שהתקיימה רשלנות רפואית. הליווי של משרד עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית, יחד עם כל הגורמים המקצועיים והיועצים בו הוא נעזר, מאפשר לבחון האם יש קשר סיבתי בין רשלנות שהייתה בטיפול הרפואי שהתקיים ובין הנזק שנגרם למטופל. רק אז, ניתן לצאת לדרך ולהתחיל לפעול.
לעיתים אנחנו פוגשים אנשים שסובלים מכאבים או בעיות נפשיות, אך אי אפשר לקשור את הבעיות האלו נסיבתית לטיפול הרפואי. לעיתים מדובר בבעיות בריאותיות נוספות, בהיסטוריה נפשית ועוד.
כדי לאפשר את בדיקת המידע ולבחון קשר סיבתי, נקבעו בחוק סעיפים המדברים על תיעוד הטיפול הרפואי, גם כאשר מדובר בטיפול בסיסי. על פי חוק זכויות החולה תשנ"ו, 1996, נקבע כי כל מטפל חייב לתעד את כל שלבי הטיפול ברשומה רפואית, ללא קשר לסוג הטיפול. כלומר, גם הטיפול הבסיסי ביותר חייב להיות מתועד על פי חוק. הרשומה חייבת לכלול מידע רפואי מקיף אודות הטיפול, את פרטי המטפל והמטופל ואת אבחון מצבו הנוכחי ומצבו לאחר הטיפול. המידע הינו סודי, אבל כל מטופל הוא בעל זכות לקבל גישה לתיקו הרפואי ולבחון מה אירע במהלך הטיפול בו והאם הנזק שנגרם לו הוא תוצאה של אותו טיפול לקוי.
שלושה תנאים בדרך לתביעה
"אנחנו מקיימים תהליך ארוך של בדיקת כל הנתונים, דוחות הטיפול, בדיקות רפואיות וחוות דעת", אומר עו"ד אלגבי, "רק לאחר שאנחנו בוחנים שמתקיימים שלושה תנאים מסוימים, העוסקים בחובת הזהירות אנחנו יכולים לצאת לדרך ולהגיש תביעה".
שלושת התנאים המתבקשים כדי לפעול משפטית במקרה של רשלנות רפואית נוגעים בחובת הזהירות ובהפרתה. התנאי הראשון הוא לבחון האם התקיימה במסגרת מערכת היחסים בין הצוות הרפואי, החל מהרופא המומחה ועד לאחות, ובין המטופל שפגש אותם חובת זהירות.
התנאי השני הוא בחינה של הפרת חובת הזהירות. כדי להוכיח את ההפרה מציג משרד עורך דין רשלנות רפואית לפי חוות דעת של מומחים, המוגשת יחד עם כתב התביעה. התנאי האחרון הוא כמובן להוכיח את הנזק הרפואי שנגרם למטופל, באמצעות מידע אודות הנזק.
המידע כולל חוות דעת רפואית, שבה תחום ההתמחות של המומחה חייב להשיק להתמחות שהייתה דרושה לטיפול. למשל, אם הפגיעה הייתה באישה במהלך הלידה, המומחה יהיה מתחום הגניקולוגיה, רפואת הנשים והמיילדות. חוות הדעת שקובעת רשלנות רפואית משווה בין התהליך התקין ובין מה שהתקיים במהלך הטיפול.
הצעד הראשון – ייעוץ מגורם משפטי מקצועי המתמחה ברשלנות רפואית
כדי לבחון רשלנות רפואית ולפעול לקבלת פיצוי על הנזק שנגרם, חשוב לפנות לגורם מקצועי בעל ניסיון. בכל הקשור לבחירת עורך דין רשלנות רפואית היא נושא עדין, שבו הדיוק, הניסיון וההכרות עם עולם הרפואה משמעותיים להשגת התוצאה הרצויה.
משרד עו"ד אלגבי – אגבלי – מלכית מתמחה בתביעות רשלנות רפואית ופועל יחד עם צוות מומחים רב ניסיון כדי לסייע לכל אדם שסבל מרשלנות, למצות את הדין. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.