הישיבה על כיסא המטופל תחת ידיו של רופא השיניים לא פשוטה עבור רבים מאיתנו. תרחישי האימה מלווים אותנו כבר מהרגע הראשון ולרוב, הם מסתכמים בתרחיש בלבד. אבל מה קורה כאשר משהו משתבש במהלך הטיפול? רשלנות רפואית שיניים עלולה לקרות בכל סוגי הטיפול, בין אם מדובר בטיפול זניח או בתהליך מורכב.
מהם הדברים שחשוב לדעת על רשלנות רפואית בתחום השיניים? עו"ד יוסי אלגבי שמשרדו אלגבי-אגבלי-מלכית מייצג מטופלים שחוו רשלנות רפואית מסביר.
"רשלנות רפואית יכולה להתרחש כאשר הגורם הרפואי לא נוהג לפי פרוטוקול הזהירות הנדרש", מסביר אלגבי, "לא מדובר רק ברשלנות של רופאים ומומחים, אלא גם שינניות, סייעות וכל בעלי המקצוע שיכולים לקחת חלק בטיפול. עורך דין רשלנות רפואית בוחן יחד עם מומחים בתחום השיניים האם הנזק שנגרם למיוצג הוא תוצאה של שיבוש הטיפול או אי עמידה בפרוטוקול הטיפול".
לדברי עו"ד אלגבי, רשלנות רפואית שיניים עלולה להתקיים בכל שלבי הטיפול, בין אם מדובר בטיפולים אסתטיים או כירורגיים. מי שחווה רשלנות רפואית שיניים יכול לפנות לייעוץ משפטי ולהגיש בסופו של דבר תביעת פיצויים לבית המשפט, נגד הרופא או הגוף הרפואי שהיה מעורב בטיפול.
לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין אלגבי - אגבלי - מלכית, לחץ/י כאן
רשלנות רפואית בכל שלב - מעקירת שן ועד לניתוחים
רבים מהמטופלים שחווים רשלנות רפואית לא יודעים שעברו תהליך לקוי. הם סובלים מכאבים ומנזקים מתגלגלים אבל לא יודעים לחבר בין הנזק שנעשה להם ובין האפשרות לתבוע תביעת נזיקין של רשלנות רפואית.
"רשלנות רפואית שיניים יכולה להתבטא גם בטיפולים בסיסיים כמו טיפולי שורש ועקירות", מסביר עורך דין אלגבי. "ראינו טיפולי שורש רשלניים שבסופו של דבר הובילו לעקירת שיניים ללא צורך, כאשר בעצם היה ניתן להציל את השן הטבעית. באותה מידה, בחנו מקרים של עקירות שן בינה, טיפולי אורתודנטיה שבהם התבצעה עקירת שיניים ללא צורך ואפילו טיפולים רשלניים וחסרי אחריות בילדים".
במקרים רבים, רשלנות רפואית מתרחשת כשרופאים שיש להם התמחות ספציפית בתוך תחומי רפואת השיניים, מציעים טיפולים שאינם בתחום ההתמחות שלהם. הטיפול עלול להתבסס על אבחון לקוי ועל קביעת תהליך טיפולי שגוי ולהוביל לנזקים קשים, גם פיזיים וגם נפשיים.
"כל שלב בטיפול יכול להיות מועד לפורענות", מסביר עו"ד יוסי אלגבי. "לפני הגשת התביעה אנחנו בוחנים באופן עמוק ויסודי את כל מה שהוביל לטיפול הרפואי שנבחר ובודקים האם כבר בשלב האבחון נעשו טעויות שמבססות רשלנות רפואית וגרמו לנזקים אצל המטופל".
שתי דוגמאות של רשלנות רפואית
פסק דין שניתן בסוף שנת 2021 מספק דוגמה לרשלנות רפואית בתחום רפואת השיניים. התביעה התבססה על טיפול שיניים שבמסגרתו היה צורך לעקור שיניים ולהחליף גשרים. במסגרת הטיפול, הותקנו הגשרים על ידי הרופא בצורה רשלנית, ללא תמיכה מבנית מספקת.
במסמכים הרפואיים שהגישה התובעת, הצליחו להוכיח כי הטיפול לא התאים ואף הוביל לכאבים וסבל מתמשך. לפי התיק, התובעת פנתה לרופא לביצוע התוכנית הטיפולית שנפרשה על פני שנתיים, במהלך התקופה שילמה לו 14,000 שקלים. הטיפול היה רשלני ולא צלח, הגשר שהותקן נשבר והיא נותרה עם כאבים ואף קשיים באכילה.
לאחר בדיקת הדוחות הרפואיים וחוות דעת מקצועיות, החליט השופט כי הרופא ישלם למטופלת פיצויים בסך של כ-109 אלף שקלים, השתתפות בשכר טרחה של עורך הדין בשווי של כ-20 אלף שקלים וכ-7,500 שקלים הוצאות נוספות. הפיצוי אפשר לאותה מטופלת לפנות לטיפול רפואי שיקומי.
במקרה אחר, פסק בית משפט השלום בתל אביב פיצויים בסך של 90 אלף שקלים לאישה בת חמישים ושבע שעברה טיפול להתקנת שיניים תותבות שלא התאים למצבה הרפואי. הדוחות הרפואיים שהוגשו לבית המשפט הוכיחו כי הבעיות מהן סבלה, ביניהן דלקת חניכיים ועששת, הובילו לתוכנית טיפולית שכללה עקירת שיניים והתקנת תותבות.
התותבות הותקנו בצורה מרושלת ולאחר טיפול נוסף, הותקנו למטופלת גם כתרים. גם הכתרים הותקנו בצורה לא מקצועית, זזו בתוך הפה, חלקם נשברו והנזק שנגרם היה חמור. המטופלת לא הצליחה לאכול וסבלה מכאבים קשים.
חוות הדעת של רופאי השיניים המומחים שבדקו את התיק, קבעה כי הטיפול היה לקוי, כבר בשלב יצירת תוכנית הטיפול ובמהלך היישום של הצעדים שנקבעו.
במהלך המשפט, הציגה המטופלת חוות דעת של רופא שיניים אחר, שממנו ביקשה במהלך תהליך הטיפול, אבחנה שנייה. על פי חוק זכויות החולה תשנ"ו 1996, כל מטופל זכאי לקבל דעה נוספת ביוזמתו. המטפל חייב לשתף פעולה עם המטופל ולאפשר את קבלת חוות הדעת. במקרה הזה, אותה מטופלת ביקשה חוות דעת נוספת, אך הרופא סירב לשתף עמה פעולה.
הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית שיניים – מאיפה להתחיל?
כאמור, כדי להגיש תביעת רשלנות רפואית יש צורך להוכיח שנגרם נזק למטופל ולבריאותו הפיזית או הנפשית. התהליך מתחיל בבחינה מעמיקה של כל מה שקרה במהלך הטיפול, משלב האבחון ועד לסיומו.
מומחים לרפואת שיניים שעובדים באופן קבוע עם עורך דין רשלנות רפואית בוחנים את כל הנתונים, את פרוטוקול הטיפול ומשווים בינו ובין ההליך התקין המוכר. הם בוחנים התנהלות לא נכונה של הגורמים המטפלים, אילו פעולות התבצעו או לא התבצעו, מי לקח חלק בטיפול והאם הוא מוסמך לכך ומה קרה שלב אחר שלב בתוך הטיפול. הדו"ח המפורט הזה מוגש לצד תביעת הנזיקין לבית המשפט.
כדי לקבוע האם חוויתם רשלנות רפואית במהלך טיפול שיניים, חשוב לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין בעל ניסיון, המתמחה במקרים דומים ויכול להציג הוכחות להצלחה בתחום. רק עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית יוכל לעמוד על הפרטים הקטנים, לבחור במומחי הרפואה המתאימים לבחינת הנתונים ולקדם את התביעה לסיומה המוצלח.
משרד עו"ד אלגבי – אגבלי – מלכית מתמחה בתביעות רשלנות רפואית ברפואת שיניים ופועל יחד עם צוות מומחים רב ניסיון כדי לסייע לכל אדם שסבל מרשלנות, למצות את הדין. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.