דירת המגורים המשותפת היא לרוב הנכס העיקרי של בני הזוג והיא יכולה להיות רשומה בלשכת רישום המקרקעין על שם אחד מהם או על שם שניהם. לצורך ביצוע חלוקת רכוש בעת הגירושין חשוב לבחון ולהגדיר אילו נכסים נחשבים כמשותפים ואילו ישויכו באופן נפרד לכל אחד מבני הזוג. לאחר מכן תפורק השותפות בנכסים שנחשבים למשותפים ורק לאחר ביצוע פירוק שיתוף יתאפשר לחלק את הנכסים. פירוק שיתוף מתאר מצב שבו שני בני הזוג מחלקים ביניהם את הנכסים המשותפים בעת הגירושין.
תביעה לפירוק שיתוף נועדה לאפשר את פירוק השותפות בין הצדדים בנכס מסוים. במדינת ישראל כל אחד מבעלי הזכויות רשאי להגיש תביעה לפירוק השותפות בנכס בכל עת שיחפוץ וללא כל סיבה מיוחדת, כאשר הזכות לפירוק שיתוף נובעת מזכות היסוד של כל אדם לקניין.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין בר-זהר דגני, לחץ/י כאן
סוגיית פירוק השיתוף בדירת המגורים המשותפת היא לרוב טעונה רגשית
במסגרת הליכי גירושין, סוגיית פירוק השיתוף בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג וחלוקת הרווחים בין שני הצדדים היא לרוב סוגייה מורכבת וטעונה רגשית. פעמים רבות הדירה המשותפת היא בעלת ערך רגשי רב עבור בני משפחה שהתגוררו בה במשך שנים.
לפי הוראות סעיף 37(א) לחוק המקרקעין, שותף במקרקעין רשאי לדרוש את פירוק השיתוף בנכס בכל עת שיראה לנכון. למרות זאת, בפסיקת בתי המשפט נקבע כי פירוק שיתוף בדירה משותפת שנעשה במסגרת הליכי גירושין הוא שונה מפירוק שיתוף בנכס שמתבצע בקרב שותפים עסקיים שאין ביניהם קשר משפחתי.
בפירוק שיתוף שנעשה בדירה של צדדים שהיו נשואים זה לזו, לבית המשפט נתון שיקול דעת רחב והוא רשאי לבחון באופן רחב יותר את הסוגייה תוך מתן משקל הולם למכלול הנסיבות הקשורות לדירה המשותפת ושקלול זכויותיהם הרכושיות של הצדדים והצרכים של ילדיהם, לפני קבלת הכרעה בסוגיה. אם אחד מבני הזוג מבקש להתנגד לביצוע פירוק שיתוף בדירת המגורים המשותפת, ייתכן שההליך יתארך ויסתבך.
עיכוב ביצוע פירוק שיתוף בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג
לפי הוראות סעיף 40א לחוק המקרקעין, אם בית המשפט הורה על ביצוע פירוק שיתוף בדירה משותפת של בני זוג, ובדירה מתגוררים קטינים, מכירת הדירה וחלוקת הפדיון בין הצדדים יעוכבו עד שיימצא סידור מגורים ראוי עבור הילדים הקטינים וההורה המשמורן. סעיף 6א לחוק יחסי ממון קובע כי הערכאה שדנה במכירת דירת המגורים המשותפת של הצדדים תעכב את מכירת הנכס כל עוד לא נמצא סידור ראוי למגורים עבור הקטינים וההורה המשמורן.
סעיף 6 לחוק יחסי ממון קובע כי במצב שבו הצדדים לא הגיעו להסכמה ביחס לפירוק השיתוף בנכס, בית המשפט יקבע מה חלקו של כל אחד מהם בנכס או שיקבע באיזה אופן יבוצע איזון המשאבים בין הצדדים כולל קביעת מועדים ותנאים נוספים. לפני שיקבע את הדרך והעיתוי של ביצוע איזון המשאבים, בית המשפט ייקח בחשבון את מצבם הכלכלי של הצדדים ואת טובת הקטינים ויכריע במחלוקת באופן שיפחית את הפגיעה ברווחתם ככל האפשר.
עיכוב ביצוע של פירוק שיתוף ייתכן גם כאשר אחד הצדדים מעוניין לרכוש את חלקו של הצד שני באמצעות שימוש בזכויות הרכושיות שיקבל לאחר ביצוע איזון משאבים. במקרים כאלה בתי המשפט נוטים לעכב את ביצוע פירוק השיתוף בדירה המשותפת עד שיתברר האם הדבר אפשרי.
עיכוב פירוק שיתוף יתבצע גם בעת שאישה מחליטה להגיש תביעת שלום בית לבית הדין הרבני ומבקשת לקבל צו מדור ספציפי שיאפשר לה להמשיך לגור בדירת המגורים המשותפת.
הגשת תביעה לפירוק שיתוף בדירה המשותפת על רקע אי הסכמה בין הצדדים
אם אין הסכמה בין הצדדים בנוגע למכירת דירת המגורים המשותפת, הצד שמבקש למכור את הדירה המשותפת יידרש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני תביעה לפירוק שיתוף. בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני מוסמכים לקבוע כי חלק מהתמורה שתתקבל ממכירת הנכס תישמר על ידי צד שלישי בנאמנות כדי להבטיח את מדור הקטינים או לחילופין לעכב את פירוק השיתוף ולדחות את מכירת הנכס.
לחילופין, ניתן למנות כונס נכסים לדירה אשר יבצע את פירוק השיתוף בנכס ויחלק בין הצדדים את התמורה הכספית שהתקבלה ממכירת הדירה, לאחר ניכוי הוצאות המכירה. לרוב בית המשפט ימנה את עורכי הדין שמייצגים את הצדדים ככונסי נכסים במשותף כדי שכל אחד מהם ישמור על האינטרסים והזכויות של הצד שאותו הוא מייצג, במטרה למכור את הנכס במחיר המירבי ובהתאם לרצונם של שני הצדדים.
ליווי משפטי מקצועי יסייע לכם למצות את זכויותיכם באופן מיטבי
כדי לשמור על האינטרסים במהלך הגירושין ואחריהם, חשוב לפנות לעו"ד מקצועי, מיומן ומנוסה שייעץ לכם כיצד לעשות זאת נכון וילווה אתכם בתהליך. חשוב לוודא שעורך הדין הנבחר מיומן בייצוג בבית המשפט לענייני משפחה, בבית הדין הרבני ובגישור משפחתי.
מאחר שתחום הגירושין נחשב לתחום משפטי סבוך ודינמי שמשתנה כל העת, חשוב להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי שמקפיד להתעדכן בחידושי החקיקה והפסיקה הרלבנטיים. עורך הדין יכווין את הלקוח באופן מקצועי, יציג בפניו את כל דרכי הפעולה הרלבנטיות ויסייע לו לשמור על התא המשפחתי במהלך הגירושין.
עורך דין גיל בר-זהר עוסק בגירושין, חלוקת רכוש, הסכמי ממון, משמורת, צוואות, ייפוי כוח מתמשך, אפוטרופסות, ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.