אחרי הדיון הציבורי הסוער סביב ועדת האיתור לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה מונתה לתפקיד היועצת המשפטית לממשלה. על שולחנה מונחות משימות רבות. אחת מהן נוגעת למדיניות של גופי האכיפה והתביעה בישראל ביחס לאחד מהכלים האימתניים ביותר שנמצא בארגז הכלים שלהם: החילוט.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין גולדמן ושות', לחץ/י כאן

20 שנה לייסוד הרשות לאיסור הלבנת הון

החודש חוגגת הרשות לאיסור הלבנת הון 20 שנים להיווסדה. דברים רבים וטובים אפשר לומר על הרשות ועל חוק איסור הלבנת הון, אך אין מחלוקת כי עם השנים עוצמתו של החוק רק עלתה ועלתה, כאשר כיום כמעט כל דבר נבחן לאור סיכונים לאיסור הלבנת הון. אחד הכלים העוצמתיים שהחוק נתן הוא כלי ה"חילוט" (החרמת הון ורכוש מחשודים ועבריינים). כלי זה צבר במשך השנים עוד ועוד תאוצה וכיום הוא דורס כמעט כל זכות אחרת, במיוחד הכלי של ה"חילוטים הזמניים".

כבר שנים רבות אנו כסניגורים של צווארון לבן, משוועים לשינוי במדיניות גופי התביעה במדינת ישראל ביחס לתופעת החילוטים בכלל, והחילוטים הזמניים בפרט. מינויה הצפוי של בהרב-מיארה עשוי להיות הזדמנות פז לשינוי המיוחל: אולי דווקא מי שעקרונות המשפט האזרחי טבועים בכל רמ"ח איבריה, ופחות עסקה בתחום הפלילי כמו קודמיה – תבין את חוסר המידתיות הדרקוני במיוחד שבמצב הנוהג כיום.

חוק איסור הלבנת הון מאפשר לגופי החקירה והתביעה לחלט רכוש "באופן זמני"

חוק איסור הלבנת הון מאפשר לגופי החקירה והתביעה לחלט רכוש וכספים "באופן זמני" עד להכרעה בהליך הפלילי, כדי לשמור על מצבת נכסיו של החשוד או הנאשם כמו שהיא עד שההליך בעניינו יוכרע ויוחלט סופית האם יש להרשיעו ולחלט ממנו רכוש אסור בשווי העבירות.

פעמים רבות, מתבצע החילוט הזמני בזמן החקירה המתנהלת, לעתים אפילו עוד לפני שהחשוד עצמו נחקר. בית משפט שלום נדרש לוודא שקיימת תשתית ראייתית מספקת בטרם הוא מורה על חילוט זמני לרכושו והונו של אדם, אולם מכיוון שבקשה לחילוט זמני מוגשת בשלבים מאוד ראשונים של החקירה, בית המשפט בדרך כלל מסתפק באמירת השוטר ובחומר סודי שהמשטרה מראה לשופט כדי שייתן את הצו. צו כזה ניתן ל- חצי שנה! וב- 5 דקות, תחת לחץ הדיונים האחרים שבאולם, במעמד צד אחד, אמור שופט השלום לבחון את השאלה האם קיים סיכוי סביר שבתום ההליך הפלילי (שאולי אפילו לא יתקיים) החשוד יורשע, ובעקבות זאת ניתן יהיה להורות על חילוט רכושו. אגב יוזכר שתיקי איסור הלבנת הון מתקיימים בדרך כלל בבית המשפט המחוזי.

הליך חילוט זמני הוא חריג מובהק לעקרונות המשפט הפלילי

בכך, מהווה הליך החילוט הזמני חריג מובהק לעקרונות המשפט הפלילי. אלא שלא זו בלבד שהוא מתרחש כאשר עדיין עומדת לחשוד חזקת החפות; לא רק שהוא פוגע באופן משמעותי בזכות החוקתית לקניין המעוגנת בחוק יסוד; ולא די בכך שרף ההוכחה הנדרש כדי לאשרו דומה מאוד לזה הנדרש בהליך אזרחי לקבלת סעד זמני – הרי שהחוק מתיר לגורמי האכיפה לחלט באופן זמני לפי “שווי” העבירה שנעברה לכאורה, ולא לפי הרווח שהופק כביכול מביצועה לכן תמיד יתפסו אצל אדם בשווי גבוה מאשר נמצא אצלו.

דוגמא: אדם מרוויח 10% מכל מה שנכנס אליו. כך שגם אם המחזור שלו הוא 100 ₪, הרווח שלו הוא 10 ₪. מבחינת השווי של העבירות שלו- השווי הוא המחזור. לכן בעצם אומרים לו- להביא עוד 90 ₪ מהבית (שלא לדבר על מיסים וכו').

חילוט זמני מעמיד את החשוד במצב קשה וכמעט בלתי אפשרי

בכך, מעמיד החילוט הזמני את מי שאפילו לא הוגש נגדו כתב אישום, לא כל שכן הורשע בביצוע עבירה, במצב קשה וכמעט בלתי אפשרי, שכן החילוט לפי שווי העבירה לכאורה ולא בהתאם לרווח שהופק ממנה כביכול, מוביל במקרים רבים לכך שלחשוד אין את הסכום התאורטי שאמור להיות מחולט מחשבונו.

וכאשר סכום החילוט הזמני גבוה יותר מהכסף שנותר בקופתו של החשוד, מבקשות רשויות האכיפה לנצל את זכות העקיבה, ולפרוע גם כספים שהחשוד חייב לאחר. לפי הדין, החילוט הזמני גובר על כל זכות מסחרית או חוזית של החשוד, למעט זכויות קנייניות רשומות. כך קרה, למשל, שהמדינה חילטה שכר טרחה בשווי מיליוני שקלים שהגיע לעורך-דין עד להכרעה הסופית בעניין החשוד שייצג עוד קודם לביצוע העבירה.

חילוט זמני חל משלב החקירה ועל לסיום ההליך הפלילי

הבעיה רק מחמירה כאשר לוקחים בחשבון שחילוט זמני מחזיק במקרים רבים החל משלב החקירות ועד סיומו של ההליך הפלילי, מה שעשוי לקחת בין שנתיים לחמש שנים. אם בכלל מוגש כתב אישום בעוד שבחילוט סופי רשאי בית-המשפט להפחית את סכום החילוט 'מנימוקים מיוחדים שיירשמו', ביחס לחילוט זמני לא קיימת הוראה דומה.

המצב הנוהג כיום מסב נזק רב לחשודים, כי אין להם את האפשרות אשר גם אם מורשעים בסופו של יום, מחולט מחשבונם או רכושם סכום נמוך משמעותית מזה שחולט זמנית. בנסיבות אלה, ראוי שגופי החקירה והאכיפה יונחו לנהוג עם יותר מידתיות והבנה כלפי החשוד וקרוביו במקרה של חילוט זמני. המינוי הצפוי של בהרב-מיארה הוא הזדמנות מעולה לבצע את השינוי הזה.

עורך הדין אורי גולדמן (צילום: עמית שעל)
עורך הדין אורי גולדמן | צילום: עמית שעל

משרד עורכי דין גולדמן ושות' עוסק בתחום איסור הלבנת הון, עבירות כלכליות מורכבות, מיסוי בהיבט האזרחי והפלילי, משפט מסחרי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.