בשנת 711, פלשו כוחות הסהר המוסלמים לספרד הנוצרית. תוך כחמש שנים הצליחו לכבוש את האי האיברי (ספרד ופורטוגל) כולו למעט ממלכת אַסְטוּרִיאַס הקטנה שבצפון. עד לתקופה זו נחשב יישוב היהודים באי למינורי וזניח מפאת חשיבותו והשפעתו על העולם היהודי.
אולם, עם זרימתם של אלפי יהודים צפון אפריקאים - בייחוד מרוקאים לממלכת אַל-אַנְדָלוּס המפוארת, החלו להיטמע תרבותית באופן יוצא דופן באריסטוקרטיה המקומית. זאת יחד עם היותם גורם מרכזי בתחומים נרחבים כמו למשל רפואה, פילוסופיה, אסטרונומיה, דיפלומטיה, שירה ועוד.
מטרת המאמר היא להציג רשימה של כ-30 יהודים ספרדיים ופורטוגליים אשר שימשו בתפקידי מפתח או שהתפרסמו בתקופת תור הזהב. כאן הכוונה הן מבחינה תורנית – רבנים, פרשני-מקרא, בעלי-הלכה, פוסקים או מנהיגים רוחניים, והן מבחינת חול - נגידים, יועצי-מלך, ממציאים, מתמטיקאים, אסטרונומים וכד'.
הרשימה כוללת מבחר רחב של הוגי דעות ואנשי אשכולות. זאת משום ובתקופת "תור הזהב" המוסלמי (שבתוכה חיו יהודי ספרד), לימודי חול כמו פילוסופיה, מתמטיקה, פוליטיקה ומדע היו נדרשים על-מנת להשתלב בחוג המשכילים המקומי. לפניכם הרשימה:
לפניה ישירה אל משרד עו"ד כהן, דקר, פקס וברוש לחץ/י כאן
יהודים מפורסמים ממוצא ספרדי / פורטוגלי
- רבי משה בן מימון – 1138-1204 – ככל הנראה המנהיג היהודי הגדול ביותר מאז משה רבנו. עליו נאמר כי היה "משה" השני. הרמב''ם היה צאצא למשפחת דיינים מפורסמת מספרד ובייחוסו מגיע עד לדוד המלך. הלה היה בקיא בתחומי ידע נרחבים ביניהם רפואה, מתמטיקה, לוגיקה, אסטרונומיה, תיאולוגיה, פילוסופיה-יוונית, הלכה, תורה ועוד. נחשב כגאון כתיבה וליוצר ההלכתי הפורה ביותר.
- יהודה אבן תִּיבּוֹן – 1120-1190 – מכונה "אבי המעתיקים". יחד עם היותו מתרגם בכיר בעל מוניטין תרומי שהוכר על-ידי קהילות יהודיות חשובות, עסק גם ברפואה. בתחום האחרון הצליח גם כן מאוד ושירת נסיכים, הגמונים ואבירים.
- רבי שמואל הלוי – 993-1056 – בין היהודים הבולטים של ספרד. נוסף על היותו משורר ובלשן משכיל, התמנה על ידי שליט גרנדה חַבּוּס אִבְּן מַקְסָן לנגיד ומפקד צבאי של החַ'ליפוּת הגרנדית. כמה שנים אחרי הועלה לדרגת וזיר (יועץ מדיני) – משרה השנייה במעמדה לח'ליף.
- יהודה אַלְחַרִיזִי – 1165-1225 – המשורר הפורה ביותר של ימי הביניים. גולת הכותרת של שירת ספרד היא יצירתו המונומנטלית "תַחְכְּמוֹנִי". אסופה זו נחשבת לאחת מיצירות המופת ושיאה של הספרות העברית עד לעידן המודרני.
- רבי אברהם אבן-עזרא – 1089-1167 – ה"פרשן" של תקופת תור הזהב. האִבְּן עֶזְרָא כפי שמכונה עד היום, היה פרשן שכלתני שפעל ליישב סתירות באופן רציונלי בהן נתקל בתנ''ך. נוסף לכך, היה משורר, נוסע (הרחיק עד בגדד), מתמטיקאי, אסטרולוג ובעל חידות מתוחכמות. על שמו קיים מכתש בירח.
- בנימין בן יונה מטודלה – 1130-1173 - מגלה הארצות היהודי הנודע. רשימת מסעותיו ברחבי המזרח התיכון ודרום אירופה מספקים עד היום מידע עשיר לגבי חיי היהודים בארצות השונות, כמו גם מספרם והלך חייהם במרוצת השנים.
- רבי יהודה הלוי – 1075-1141 – נחשב למשורר הבולט והעמוק של ימי הביניים. רעיונות המובאים בשירתו שימשו משוררים רבים במהלך השנים, ביניהם נעמי שמר בשיר "ירושלים של זהב". בנוסף, נודע גם כפילוסוף דגול ומחבר שנון ורב תובנות. ספרו האפולוגטי – "הכוזרי", נחשב עד היום לקדוש בקרב חוגים יהודים רבים.
- רבי שם-טוב אבן פַלַקֵירָה – 1225-1295 – פילוסוף, פולמוסן ומשורר. נודע בעקבות שני ספרים שחיבר - "מורה המורה" ו"ספר המבקש". החיבור הראשון הוא פירוש ל"מורה נבוכים" של הרמב''ם (אשר גישתו השכלתנית ללימודי הלכה הוערצה על-ידי פלקירה). השני הוא ספר פילוסופי ייחודי המתאר את סיפורו של אדם צעיר, המבקש לדעת את דרך האמת והחכמה בעולם. זאת בעזרת פנייה לבעלי מקצועות וידע שונים, כדוגמת חכם, פילוסוף, רופא, בלשן ועוד.
- רבי חֲסְדַאִי קְרֶשְׂקָשׂ – 1340-1410 – פילוסוף בעל חשיבה ייחודית. נחשב להוגה הדעות המרכזי "באקדמיה הדתית" אחרי הרמב''ם. זאת בזכות חיבורו האפולוגטי-פילוסופי "אור השם". הספר השפיע על הוגים יהודים נוספים שהבולט ביניהם הוא ברוך שפינוזה. כמו-כן עמד כמנהיג הרוחני של יהדות ספרד.
- רבי אברהם בר חִייָא – 1070-1145 – איש אשכולות שהיה בקיא בתחומים נרחבים לרבות אסטרונומיה, אופטיקה, אריתמטיקה, גיאומטריה, מוזיקה, מתמטיקה וכד'. את שמו קנה בעיקר אודות חיבורי ספרים על גרמי השמיים בעברית, שזכו לשבחים על ידי משכילים רבים בזמנו. בספרים אלו הטביע מונחים בעברית בהם משתמשים עד היום.
- רבי יצחק אברבנאל – 1437-1508 – המדינאי הספרדי-פורטוגלי הנודע מבין יהודי האי האיברי. כיהן כנגיד במשך תקופה ארוכה תחת בתי מלוכה שונים כקסטיליה, אראגון, פורטוגל ונאפולי. היה צאצא לאחת המשפחות האמידות והמיוחסות בפורטוגל. בין היתר נודע כנדבן ופרשן תורה מעמיק.
- רבי אברהם זַכּוּת – 1452-1515 – האסטרונום המלכותי של בית המלוכה הפורטוגלי בחסות המלך ז'וֹאַאוֹ השני. שמו התפרסם גם כמתמטיקאי, אסטרולוג ובמיוחד היסטוריון. זאת בשל חיבורו את "ספר-יוחסין". בנוסף לאלו, פיתח את מכשיר הימאות - אַצְטְרוֹלָבּ אשר שירת בין היתר את כריסטופר קולומבוס במסעו לאמריקה ואת וַסְקוֹ דָה גָמָה בדרכו להודו.
- רבינו בחיי אִבְּן פַּקוּדָה – 1050-1120 - דיין, משורר, מתרגם ופילוסוף בצפון ספרד. על-אף ועד היום אין אנו יודעים לבטא את שמו הפרטי באופן ודאי, רבינו בחיי התפרסם בשל ספרו "חובות הלבבות". הספר עוסק בתורת המידות ותורגם לשפות רבות. החיבור עמד במשך הזמן כמעין אב-טיפוס לספרי אתיקה תורניים.
- רבי משה בר נחמן – 1194-1270 – בין הדמויות היהודיות המשפיעות והמוערצות ביותר בספרד ובעולם היהודי בכלל. אדם ייחודי זה היה מופת של ידע ומומחיות בתחומים רבים. התמחויותיו היו תורה, הלכה, קבלה, פסיקה, פרשנות-תנ''כית, פילוסופיה, רפואה, מדע, שירה, תיאולוגיה נוצרית ועוד. נחשב לאדם שהשיב את היישוב היהודי לירושלים לאחר הריסתו בידי הצלבנים. זאת בזכות בית הכנסת שבנה בעיר.
- רבי שלמה אבן גבירול – 1021-1058 – מבכירי משוררי ימי הביניים והספרות העברית לדורותיה. אופי השירה המליצי, הציני והסאטירי הקנו לו שם כבוד בארון השירה העברי. היה גם פילוסוף ופרשן תנ''ך. ידוע בתפיסתו המוֹנִיסְטִית כי הנפש, האינטלקט והגוף חד הם.
יחד עם אלו נמנים מכובדים נוספים כמו:
רבי יוסף אֲלְבּוֹ – פילוסוף, רבי דוד קמחי – פרשן מקרא, הרבנים עזרא ועזריאל מחירונה – מקובלים, יהודה אברבנאל – סופר שממנו התפעל מיגל דה סֶרְוַונְטֵס - מחבר הרומן המצליח בכל הזמנים "דון קישוט", אברהם סֶנְיוֹר – בנקאי ושר האוצר של ספרד בימי המלך פרדיננד השני, רבי יוסף קארו – פוסק, רבי אברהם אבולעפיה – מקובל ורבי ניסים גאון – אחד ממפרשי הרי''ף הגדולים וראש הרבנים של ספרד.
יחד איתם נמנים משפחת חֵן (גרסיאן) – משפחת רבנים גדולה המיוחסת לרב הוּנָא הבבלי, חסדאי אבן-שַפְּרוּט – מדינאי בחצר המלך עבד אל-רחמן השלישי (הח'ליף של קורדובה), רבינו יונה מחירונה – אתיקן ופרשן תלמודי, רבי שלמה אבן אֲדֶרֶת – פוסק, אֲמָטוּס לוּזִיטַנוּס – חלוץ רפואה שקידם את הבנת מחזור הדם, אֲבּוּן – פייטן ורבי זרחיה הלוי – פוסק – נחשב לאבי המשפחות אפשטיין והורוביץ.
אזרחות פורטוגלית זכאות
אז מי הם בעצם הזכאים הייחודיים לדרכון פורטוגלי? קבלת הדרכון בראש ובראשונה מיועדת ליוצאי מדינות הים התיכון כמו למשל – מרוקו, אלג'יריה, טוניסיה, מצרים, לוב, סוריה, ישראל (כאן הכוונה ליישוב העתיק שהתקיים בארץ לאחר גירוש ספרד), לבנון, עיראק, טורקיה, יוון, בולגריה ויתר מדינות הבלקן.
עם זאת, מגורשי ספרד הרחיקו גם למקומות פחות צפויים כדוגמת בוכרה, איראן, ברזיל, ארגנטינה, מקסיקו, הודו, פולין, ליטא, אוקראינה וכו'. כיצד ניתן לדעת שאתם זכאים במקרה ואתם מגיעים ממדינות אלה?
היה ובמשפחתכם התקיים לאורך הזמן צביון ספרדי שמתבטא בתפילה, מנהגים, ספרים ספרדיים עתיקים, שפה (לדינו, חכיתיה), שמות משפחה, או שברשותכם מסמכים ישנים המעידים על השתייכות לקהילה ספרדית, במקרה כזה יש הרבה סיכויים שאתם זכאים.
יתרה מזאת, ישנם לא מעט שמות משפחה אשכנזיים בעלי ייחוס ספרדי. הנה כמה דוגמאות: פרנקל, אברמוביץ', אלטשולר, שקולניק, גביזון והורוביץ. צרו עמנו קשר על-מנת לדעת בוודאות אם אתם זכאים. לידיעתכם, משרדנו מעסיק חוקרי שורשים המתמחים באיתור שורשים ספרדיים גם בין אשכנזים ויתר יהודי התפוצות. זאת כמובן במידה ואכן ישנו קשר ספרדי או פורטוגלי.
הכתבה נכתבה בסיוע מר יהונתן גבריאלוב.
משרד עו"ד כהן, דקר, פקס וברוש עוסק בתחום ההגירה לאירופה, לארה"ב ולישראל ובתחום המשפט האזרחי והמסחרי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.