לפי הוראות סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי (להלן: "החוק"), תאונה שאירעה תוך כדי ועקב עבודתו של עובד שכיר אצל מעסיקו תיחשב לתאונת עבודה. תאונת עבודה של עצמאי תוכר אם העובד נפגע תוך כדי עיסוקו במשלח ידו וכתוצאה מעיסוקו.

סעיף 80 לחוק מוסיף וקובע שתאונה תיחשב לתאונת עבודה גם אם קרתה לעובד במהלך נסיעתו או הליכתו למקום עבודתו. הדברים יפים גם בנוגע לתאונה שאירעה לעובד בדרכו חזרה מהעבודה הביתה, כמו גם ביחס לתאונה שאירעה בעת מעבר של עובד בין שני מקומות עבודה שבהם הוא מועסק.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין אפרים גלסברג, לחץ/י כאן

מהן הזכויות של עובד שנפגע בתאונת דרכים בדרכו לעבודה?

עובד שנפגע בתאונת דרכים בדרכו למקום העבודה או בדרכו חזרה מעבודתו לביתו והתאונה הוכרה כתאונת עבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי, יהיה זכאי לתגמולים מהמוסד לביטוח לאומי. נוסף על כך, העובד יוכל להגיש תביעת פיצויים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (להלן: "חוק הפלת"ד") נגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב שהיה מעורב בתאונה בביטוח חובה.

על כן, עובד שנפגע בתאונת דרכים שהוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה, יוכל להגיש שתי תביעות: האחת למוסד לביטוח לאומי והשנייה נגד מבטחת הרכב שהיה המעורב בתאונה. עובד שנפגע בתאונת דרכים שהוכרה כתאונת עבודה יהיה זכאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי דמי פגיעה עבור התקופה שבה נבצר ממנו לעבוד. בשלב הבא העובד יצטרך להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות ולעמוד לבדיקה בפני ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי שתקבע את דרגת נכותו. לפי קביעת הוועדה, המוסד לביטוח לאומי ישלם לנפגע גמלאות נכות מעבודה, זמניות או קבועות, בהתאם לדרגת הנכות שנקבעה לו על ידי הוועדה.

שימוש בקביעת המוסד לביטוח לאומי בתביעה נגד המבטחת

לפי הוראות סעיף 6ב לחוק הפלת"ד, אם נקבעה לאדם דרגת נכות על פי דין בגין פגיעה שנגרמה לו בתאונת דרכים, היא תחייב את הצדדים גם במסגרת תביעה שהוגשה נגד המבטחת מכוח חוק הפלת"ד. עם זאת יובהר כי לפי חוק הפלת"ד, בית המשפט רשאי לאשר לבעל דין בתביעה להביא ראיות כדי לסתור את דרגת הנכות שנקבעה על פי דין, אם שוכנע שהדבר מוצדק עקב טעמים מיוחדים שיירשמו.

בכפוף לסייג הנ"ל, קביעת הנכות של הוועדה הרפואית של של המוסד לביטוח הלאומי היא זו שתחייב במסגרת ההליך לפי חוק הפלת"ד, לצורך קביעת הפיצויים. על כן קיימת להליך המתקיים בביטוח הלאומי בוועדות הרפואיות חשיבות מכרעת גם לעניין התביעה לפי חוק הפלת"ד.

כפל פיצוי לעובד שנפגע בתאונה בדרכו לעבודה?

אף על פי שאדם שנפגע בתאונת דרכים בדרכו לעבודה רשאי להגיש שתי תביעות - האחת למוסד לביטוח לאומי והשנייה נגד חברת הביטוח, הוא לא יקבל כפל פיצוי עבור אותו נזק, אשר עשוי להוביל להתעשרותו שלא כדין עקב התאונה.

עובד שלא הגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי ובחר להגיש תביעה רק נגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב המעורב בתאונה בביטוח חובה, מסתכן בכך שחברת הביטוח תטען שהיא לא מחויבת לפצותו עבור נזק שהוא היה יכול לקבל בגינו תגמולים מהמוסד לביטוח לאומי, ושבית המשפט יבצע ניכוי רעיוני של הסכומים שהנפגע היה מקבל מהביטוח הלאומי.

בכל הקשור להתיישנות, עובד שנפגע בתאונת דרכים שהוכרה כתאונת עבודה מחויב להגיש את התביעה למוסד לביטוח לאומי תוך שנה ממועד האירוע, ואילו את התביעה נגד חברת הביטוח הוא יוכל להגיש תוך תקופה של 7 שנים ממועד התאונה.

מה לעשות אחרי תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה?

כדי לבחור באסטרטגיית פעולה שתוביל למיצוי זכויות מיטבי ולמיקסום הפיצויים לאחר מעורבות בתאונת דרכים שהוכרה כתאונת עבודה, חשוב להכיר היטב את ההליכים שמתנהלים במוסד לביטוח לאומי ובבית המשפט. על פי רוב, הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי לפני הגשת תביעה נגד המבטחת תייעל ותקצר את ההליכים בבית המשפט. מאחר שדרגת הנכות שנקבעת על ידי ועדה רפואית של המוסד לביטוח הלאומי מחייבת את הצדדים להליך המשפטי, יתייתר הצורך במינוי מומחים רפואיים לצורך קביעת שיעור נכותו של העובד שנפגע.

חשוב לדעת כי בעוד ניתן לזמן מומחה רפואי שמונה על ידי בית משפט לחקירה בבית המשפט ביחס לקביעותיו ואף להפנות אליו שאלות הבהרה ביחס לחוות דעתו, אין אפשרות לזמן לחקירה בבית המשפט את הרופאים שישבו בוועדות רפואיות של ביטוח לאומי לחקירה ולא ניתן להפנות כלפיהם שאלות הבהרה ביחס לקביעותיהם. מנגד, קביעתה של הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי ניתנת לערעור בפני הוועדה הרפואית לעררים, בהתאם להוראות חוק הביטוח הלאומי והתקנות מכוחו.

לאחר מעורבות בתאונת דרכים שהוכרה כתאונת עבודה מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מיומן ומקצועי בעל ניסיון רב בייצוג מבוטחים בתביעות מול המוסד לביטוח לאומי ובניהול תביעות נזיקין מול חברות ביטוח. היוועצות מוקדמת עם עורך דין מנוסה, תסייע לעובד שנפגע בתאונת דרכים לבחור באסטרטגיית פעולה משפטית שתאפשר לו למצות את זכויותיו באופן מיטבי ולקבל את מלוא הפיצוי.

משרד עו"ד אפרים גלסברג עוסק בתביעות בגין נזקי גוף, תאונות דרכים, תאונות עבודה, תביעות למוסד לביטוח לאומי ורשלנות רפואית. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.