רישום פלילי עשוי למנוע מאדם לקבל רישיון ציבורי לעסוק ברפואה, משפטים, ראיית חשבון, הנדסת חשמל, תיווך מקרקעין ומקצועות נוספים.

מדוע כך קורה? הסיבה היא כי מלבד מאגר רישום פלילי בגין הרשעות, מנהלת המשטרה מאגר נוסף אודות תיקים הנמצאים בחקירה ותיקים שהחקירה בעניינם הגיעה אל סיומה והוחלט על-ידה או על-ידי התביעה שלא להגיש בהם כתב אישום (תיקים משטרתיים סגורים).

מפאת החשיבות הרבה ובשל ההשלכות הכבירות של קיומו של רישום פלילי על מסלול חייו התקין של אדם המחזיק בו, עו"ד מורן פינטו וייס סוקרת במאמר הבא אודות האפשרויות השונות היכולות להביא למחיקתו.

לפניה ישירה אל עו"ד מורן פינטו-וייס, לחץ/י כאן

מהם ההבדלים בין רישום משטרתי לבין רישום פלילי?

רישום משטרתי הוא רישום פנימי של המשטרה שבו מופיעים כל התיקים התלויים ועומדים נגד אדם, תיקים שבהם הוא נחקר אשר נסגרו בעילה של חוסר ראיות, או תיקים שנסגרו מכיוון שנסיבות העניין אינן מצדיקות העמדה לדין, עילה שכונתה בעבר "חוסר עניין לציבור". לפי החוק, רישום משטרתי הוא רישום שגורמים מעטים רשאים להיחשף אליו, והוא משמש בין היתר כמאגר מידע עבור משטרת ישראל וגופים נוספים.

לעומת זאת, רישום פלילי הוא מרשם שבו מופיעות כל ההרשעות של אדם אחרי שבית משפט קבע כי הוא אשם בביצוע העבירה, כמו גם העונשים שהושתו עליו במסגרת ההליך השיפוטי. בפועל, קיומו של רישום פלילי מונע מאדם להוציא תעודת יושר שמשמעה גיליון פלילי נקי לגמרי.

רישום פלילי מתייחס להרשעות שהתקבלו לאחר שבית המשפט דן בתיק וקבע שאדם אכן ביצע את העבירה אשר יוחסה לו או לחילופין במקרים שבהם ניתן פסק דין ללא הרשעה. יש לציין כי מכוח חוק המידע הפלילי ותקנות השבים, גורמים רבים רשאים להיחשף להרשעות שמופיעות ברישום הפלילי של אדם, בעיקר לצורך קביעת סיווג בטחוני.

בגיליון הרישום הפלילי מופיע גם מידע ביחס לתיקים תלויים ועומדים נגד החשוד, תיקים שנסגרו והרשעות שהתיישנו או שנשיא המדינה העניק חנינה בנוגע אליהן.

מהם ההבדלים בין תקופת התיישנות לבין תקופת מחיקה?

לפי חוק המרשם הפלילי, קיימות שתי תקופות ביחס לכל הרשעה. תקופת ההתיישנות נגזרת מהעונש שבית המשפט השית על הנאשם וככל שעונש המאסר ארוך יותר כך תתארך גם תקופת ההתיישנות. אם גזר הדין אינו כולל עונש מאסר, תקופת ההתיישנות תהיה 3 שנים לקטין ו-7 שנים לבגיר. לתקופת ההתיישנות יש משמעות ביחס לקבלה לעבודה, לקבלת רישיון ציבורי ועוד.

תקופת המחיקה היא תקופה שמשכה 10 שנים והיא נמנית החל מתום תקופת ההתיישנות. לאחר סיום תקופת המחיקה ההרשעה תימחק ולא יימסר מידע ביחס אליה, למעט לגופים שנקבעו בחוק כגון צה"ל ומשטרת ישראל. לפי הוראות חוק המרשם הפלילי, אדם שנמחקה הרשעתו ייחשב כמי שלא הורשע ואין גוף שרשאי להתחשב בהרשעה שנמחקה. יובהר כי אדם זכאי שלא לגלות מידע ביחס להרשעה שנמחקה.

האם ניתן למחוק את הרישום הפלילי?

לרישום פלילי עלולה להיות השפעה משמעותית על אורח חייו של אדם, ועל כן במקרים רבים מתעוררת השאלה כיצד ניתן למחוק את הרישום הפלילי. תיק פלילי יכול להיסגר בהתבסס על אחת משלוש עילות. העילה הראשונה היא עילה של חוסר עניין לציבור, העילה השנייה היא חוסר בראיות או ראיות שאינן מספיקות כדי להגיש כתב אישום והעילה השלישית היא חוסר אשמה.

מה המשמעות של סגירת תיק עקב "חוסר אשמה"?

במקרים של סגירת תיק עקב חוסר בראיות או היעדר עניין לציבור הרישום המשטרתי נותר ללא שינוי ולכן כדי למחוק אותו יש להגיש בקשה לשנות את עילת סגירת התיק. אם מדובר בתיק שנסגר עקב חוסר אשמה לא יוותר כל רישום פלילי לגביו במאגרי המשטרה. על כן, האפשרות המיטבית היא סגירת התיק פלילי בעילה של חוסר אשמה. חשוב להבהיר שברוב המקרים גורמי האכיפה לא יסגרו את התיק בעילה של חוסר אשמה, אלא אם יקבלו פניה ספציפית בנוגע לכך.

ההמלצה לאדם שמעוניין למחוק את הרישום הפלילי לפני תום תקופות ההתיישנות והמחיקה היא לפנות לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה במחיקת רישום פלילי אשר יפעל עבורו כדי לשנות את עילת סגירת התיק לעילה של חוסר אשמה.

יובהר כי תיקים שנסגרו ללא הרשעה לרוב ימחקו תוך חמש שנים ואילו רישום פלילי בנוגע לעבירות שבוצעו על ידי קטינים והסתיימו ללא הרשעה ימחקו תוך שלוש שנים. כדי למחוק הרשעה שהתקבלה בבית משפט, אדם שהורשע יצטרך להגיש בקשת חנינה מנומקת לנשיא המדינה אשר מוסמך לקצר את תקופות ההתיישנות והמחיקה.

איך מוחקים רישום משטרתי?

כדי למחוק רישום משטרתי שמתייחס לתיקים סגורים ניתן להגיש בקשה לביטול הרישום באמצעות פניה למדור רישום במשטרה. את הפניה כדאי לבצע באמצעות עורך דין מיומן ומנוסה שעוסק במחיקת רישום פלילי, ולפרט במסגרתה את כל הסיבות שבגינן יש למחוק את הרישום. לבקשה יש לצרף המלצות ממקומות עבודה, אישורי לימודים ומסמכים רלבנטיים נוספים.

אפשרות שניה למחיקת הרישום המשטרתי היא לפנות באופן מנומק לגוף שסגר את התיק כדי שעילת סגירת התיק תשונה לעילה של חוסר אשמה אשר תוביל למחיקת הרישום ממאגרי המידע של המשטרה.

כדי להביא למחיקת הרישום הרלבנטי בהקדם, מומלץ לפנות לעורך דין מיומן ומקצועי, בעל ניסיון רב במחיקת רישום פלילי ומשטרתי אשר יפנה לגורמים הרלבנטיים ויסייע למבקש לצאת לדרך חדשה בחייו.

עורכת הדין מורן פינטו-וייס (צילום: עידן מעוז)
עורכת הדין מורן פינטו-וייס | צילום: עידן מעוז

משרד עו"ד מורן פינטו-וייס הוא משרד בעל ותק וניסיון רב במחיקת רישום פלילי ומשטרתי, כמו כן המשרד עוסק בייצוג בתיקי אלימות במשפחה, סמים, עבירות מין, רכוש, מרמה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.