בני זוג רבים שמעוניינים להתגרש ולהימנע מהתדיינות משפטית ממושכת בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, מוותרים על ניהול הסכסוך בערכאות ועורכים הסכם גירושין צופה פני עתיד, אשר מסדיר את כלל הסוגיות הכרוכות בגירושין כולל משמורת ילדים, חלוקת רכוש, מזונות ילדים, הסדרי ראייה ועוד. עריכת הסכם גירושין מאפשרת לצדדים לעצב בעצמם את הפתרונות המתאימים עבורם ועבור ילדיהם, ובתוך כך לחסוך לעצמם התדיינות ממושכת ויקרה בערכאות.

את הסכם הגירושין הצדדים רשאים לערוך בכל שלב, בין אם טרם פנו לערכאות ובין אם הם מצויים בעיצומו של הליך גירושין ומבקשים לסיים את המאבק המשפטי ולהתגרש בהסכמה. לאחר שהצדדים חתמו על הסכם גירושין, כדי שיינתן להסכם תוקף מחייב של פסק דין, הצדדים יצטרכו להביאו לאישור בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. כך, ההסכם יקבל מעמד כפול, של הסכם ושל פסק דין.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד רפאל אוחנה, לחץ/י כאן

בית המשפט למשפחה ובית הדין הרבני לא מאשרים הסכמי גירושין באופן אוטומטי

בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני לא נוהגים לאשר הסכמי גירושין באופן אוטומטי ולפני מתן תוקף של פסק דין להסכם גירושין הערכאות יבחנו האם הוראות ההסכם פוגעות באחד הצדדים להסכם או בטובת ילדיהם. כדי לבטל הסכם גירושין שנחתם על ידי הצדדים וקיבל תוקף של פסק דין, יש צורך לפעול לפי הכללים הרלבנטיים לביטול חוזים ולפי הכללים הרלבנטיים לביטול הסכמים שקיבלו תוקף של פסק דין.

בשונה מחוזה סטנדרטי, הסכם גירושין מקבל תוקף מוגבר בשל העובדה שהוא עובר בחינה משפטית של בית משפט לענייני משפחה או של בית הדין הרבני. על כן, כאשר אחד הצדדים מבקש לבטל את הסכם הגירושין, העובדה שההסכם קיבל תוקף של פסק דין עלולה לגרום לו לקשיים.

ביטול הסכם גירושין בעקבות התנהגות הצדדים

חשוב לציין כי בתי המשפט אף הכירו בעבר באפשרות של ביטול הסכם גירושין מכללא, כלומר בשל התנהגותם של הצדדים להסכם שחרגו מהוראותיו באופן שמעיד על כך שהם בעצמם לא רואים בהסכם הגירושין חוזה מחייב.

מתוך הכרה בחשיבות ערכים כגון כיבוד הסכמים, סופיות הדיון, שמירת מעמדם של בתי המשפט, ודאות הצדדים ועוד, בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני לרוב לא יערכו דיון מחודש בשאלת תוקף הסכם גירושין של בני זוג שהסדירו את ענייניהם במסגרת הסכם גירושין שנחתם על ידם וקיבל תוקף של פסק דין.

הוראות חוק החוזים חלות על הסכמי גירושין

מאחר שהסכם גירושין הוא הסכם לכל דבר ועניין, חלות עליו הוראות חוק החוזים ולכן במקרים מסוימים יתאפשר לבטלו מכוח פגמים בכריתתו שעלולים לכלול טעות, עושק, כפיה או הטעיה. כדי לבטל את ההסכם הצדדים יצטרכו לפנות לערכאה שאישרה את ההסכם מלכתחילה, כלומר לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. ההסכם יבוטל אך ורק בנסיבות חריגות והניסיון מלמד כי בתי המשפט לרוב נוטים לדחות תביעות לביטול הסכמי גירושין גם אם קיימות עילות ביטול חוזיות משמעותיות.

עם זאת, ייתכן שבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יבטלו את הסכם הגירושין אם הם סבורים כי הצדדים חתמו על הסכם הגירושין שלא מרצונם החופשי או כאשר אחד הצדדים או שניהם לא הבינו כראוי את משמעותו.

אפשרות נוספת לביטול הסכם גירושין היא כאשר במסגרת הליך אישור הסכם הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני נפל פגם כלשהו בהליך השיפוטי. דוגמא לכך היא מצב שבו בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה לא בחנו כראוי את טובת הילדים של בני הזוג לפני שאישרו את הסכם הגירושין והעניקו לו תוקף מחייב של פסק דין.

טעות, הטעיה וקיפוח בחתימה על הסכם גירושין

עילה אפשרית נוספת לביטול הסכם גירושין באה לידי ביטוי במצב שבו אחד מבני הזוג טוען לפתע שחתם על ההסכם מאחר שהצד השני הסתיר ממנו פרטים משמעותיים ומהותיים. טענות מסוג זה עשויות להופיע על רקע הסתרת רכוש שנעשתה על ידי אחד הצדדים להסכם או במצב שבו אחד הצדדים פעל בחוסר תום לב כאשר כלל לא התכוון לקיים את ההוראות שעוגנו בהסכם הגירושין. גם במקרה שאחד הצדדים חתם על הסכם הגירושין בטעות הוא יוכל לטעון כי הצד השני היה מודע לטעות ולהוכיח את טענתו בפני בית המשפט או בית הדין כדי להביא לביטול ההסכם.

עילה אחרת לביטול הסכם גירושין ניתן לראות בהטעיה מכוונת שנעשתה על ידי אחד הצדדים להסכם. במקרה כזה הצד שהוטעה רשאי להגיש בקשה לביטול הסכם גירושין מאחר שהצד השני הטעה אותו במכוון או הסתיר ממנו מידע חיוני שגרם לו לחתום על הסכם הגירושין.

עילה נוספת לביטול הסכם גירושין היא קיפוח. כדי להוכיח עילת קיפוח מבקש הביטול יצטרך לשכנע את בית המשפט או את בית הדין כי ההסכם נחתם בזמן שהוא קופח באופן בלתי סביר. דוגמא לכך היא מצב שבו אחד הצדדים ויתר על רכוש רב או על זכויות רכושיות שהיה זכאי לקבל תוך חוסר סבירות קיצוני.

אף על פי שהצדדים רשאים להעלות שלל טענות מכוח חוק החוזים כדי לבטל את הסכם הגירושין, ברוב המקרים תביעות מסוג זה יידחו.

ביטול הסכם גירושין בעקבות התנהגות שנוגדת את הוראותיו

הניסיון מלמד כי ביטול הסכם גירושין ייתכן אם אחד הצדדים טוען שיש לבטלו בשל התנהגות, כלומר הצדדים לא התנהלו לפי הוראות ההסכם תוך סטייה מההנחיות שנקבעו בו ובכך למעשה גרמו לביטולו. גם כאן מדובר בנטל הוכחה גבוה, וכדי להצליח להביא לביטול הסכם הגירושין יש להוכיח סטייה עקבית ומשמעותית של שני הצדדים מהוראות ההסכם, ולא מספיק להראות סטיה חד פעמית או חריגה בודדת מהוראות ההסכם.

אפשרות נוספת להביא לביטול הסכם הגירושין היא באמצעות טענה שאחד הצדדים שחתם על הסכם הגירושין הפר את הוראותיו. לדוגמה, מצב שבו אישה לא מאפשרת את המשך הסדרי הראייה של הגרוש עם ילדיו, כאשר הגבר נמנע מתשלום מזונות הילדים בניגוד להסכם או שנמנע מלהעביר את זכויותיו בדירת המגורים המשותפת בניגוד להוראות הסכם הגירושין.

הפרה יסודית אשר יורדת לשורש ההסכם

הפרה שמצדיקה ביטול חוזה היא הפרה יסודית אשר יורדת לשורש ההסכם ולכן אם היא התקיימה הרי שלא ניתן לומר עוד שההסכם תקף. אם צד להסכם גירושין יכול להוכיח הפרה יסודית של הסכם הגירושין הוא רשאי לבקש לאכוף את ההסכם או לחילופין לבקש את ביטולו. מאחר שגם הצד השני רשאי להביע עמדתו בעניין, לא כל הפרה יסודית בהכרח תוביל לביטול של הסכם הגירושין.

מכיוון שהסכמי גירושין אינם ניתנים לביטול בקלות, אם אתם מעוניינים לבטל את הסכם הגירושין שלכם, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום הסכמי גירושין כדי שייבחן את הוראות ההסכם ואת התנהגות הצדדים ביסודיות, ויסייע לתכנן אסטרטגיית פעולה משפטית מתאימה שתוכל להוביל לביטול ההסכם ולמיצוי זכויות מיטבי של הלקוח.

עורך הדין רפאל אוחנה (צילום: משרד עו"ד רפאל אוחנה)
עורך הדין רפאל אוחנה | צילום: משרד עו"ד רפאל אוחנה

עו"ד רפאל אוחנה עוסק בדיני משפחה, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, מזונות, גישור במשפחה, משמורת, בית דין רבני, צוואות וירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.