תאונות דרכים עם נפגעים, לצערנו הרב הנן דבר שבשגרה.
נזק גוף בתאונת דרכים יכול חלילה להיגרם לאדם כנהג, כנוסע, בתוך אוטובוס, כהולך רגל, וישנם גם מקרים אחרים שהחוק הכיר בהם כתאונת דרכים, למשל בזמן כניסה וירידה מרכב.
לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה - 1975 - מי שנפגע בנזק גוף תוך כדי תאונת דרכים יפוצה (כפוף להחרגות בחוק).
נוסף על כך, הכנסת החליטה, שבמקרה של פיצוי בגין נזק גוף בתאונות דרכים, האחריות היא מוחלטת. מדובר בחוק שהוא חוק סוציאלי. כלומר, אין מבחן של אשמה בחוק, וכך, על פי רוב, מי שנפגע בתאונת דרכים - יקבל פיצוי.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ריול עדיקה, לחץ/י כאן
נפגעתי בתאונת דרכים. מה לעשות?
- קודם כל, לצלם לצלם לצלם! מיד עם קרות התאונה, צריך לבדוק את כל הפרטים שאפשר במקום התאונה, לגבי כל מי שהיה מעורב בה. כדאי לצלם את הפגיעה בגוף, את הפגיעה ברכב, וכל תיעוד אחר שיכול לעזור להוכיח שקרתה תאונה.
- דבר שני וחשוב לא פחות - מיד עם קרות התאונה, צריך ללכת להיבדק. יש לגשת לקבל טיפול רפואי, ולא להשתהות. יש לספר לרופא/לבודק מהן כל הפגיעות שנגרמו לגוף תוך כדי התאונה ולשמור את המסמכים הרפואיים.
- אם נעדרתם מהעבודה בגלל התאונה - יש לשמור את אישורי המחלה.
- אם התאונה היא גם תאונת עבודה - ייתכן שקיימת גם זכות תביעה מול המוסד לביטוח לאומי. תאונת דרכים בדרך מהבית לעבודה, במהלך העבודה ומהעבודה לבית, על פי רוב, תיחשב גם כתאונת עבודה.
- קבלות - לשמור את כל הקבלות על טיפולים רפואיים שהיו בגלל התאונה, על נסיעות לטיפולים, על אביזרים רפואיים, על תרופות, וקבלות של הוצאות שהיו בגלל ובעקבות התאונה.
- אישור משטרה - יש לגשת לתחנת המשטרה שאחראית על המקום שבו קרתה התאונה ולהוציא אישור משטרה.
התיישנות - בתוך כמה זמן מתיישנת תביעת נזק גוף בגין תאונת דרכים?
לפי הדין, בתוך שבע שנים מיום התאונה.
חוץ מתאונת דרכים של רכב שמתנגש ברכב אחר ישנם עוד סוגים של תאונות דרכים?
כן. למשל - אדם שנסע בתוך אוטובוס, ובמהלך הנסיעה נפגע בגוף כתוצאה מבלימה פתאומית. עוד דוגמא - רוכב אופנוע שהחליק על שמן או מהמורה בכביש ונפגע בגוף - הדבר ייחשב כתאונת דרכים. למשל - הולך רגל שנדרס על ידי מכונית או אופנוע.
מה לגבי אופניים חשמליים?
תלוי איך קרתה התאונה. באם מדובר בתאונה שבה מעורבים רק אופניים חשמליים, למשל אדם נסע באופניים חשמליים ונתקל בעמוד - אופנים חשמליים לא נחשבים כ"רכב מנועי" לצורך חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, וזאת לאחר פסיקה מכריעה של בית המשפט העליון ולכן זאת לא תיחשב תאונת דרכים לפי החוק. אבל, אם למשל אדם שרכב על אופניים חשמליים נדרס על ידי מכונית – אז התאונה כן תיחשב כתאונת דרכים. לצורך הדוגמא, אדם שנדרס באופניים חשמליים, ייחשב כהולך רכב שנדרס. הדברים נכונים גם לגבי קורקינט.
האם יש פיצוי על נזק נפשי כתוצאה מתאונת דרכים?
בהחלט שכן! במידה שנצליח להוכיח שנגרם היזק נפשי עקב תאונת דרכים, נזק נפשי ייחשב כנזק לכל דבר ועניין.
מה קורה במצב של רכב שפגע וברח?
במקרה של תאונת "פגע וברח", על פי רוב, אם נפגעת נזק גוף - ניתן לתבוע. מי שיפצה במקרה כזה זו "קרנית" שהיא הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.
אם אני נהג אופנוע ונהגתי ללא ביטוח חובה? קרנית תפצה?
לא. נהג אופנוע שנהג ביודעין ללא ביטוח חובה, לא זכאי לקבל פיצוי מקרנית ולא יהיה זכאי לקבל פיצוי כלל לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. לפיכך - על אף שהביטוח של אופנוענים הוא יקר ביחס לביטוחי רכב, יש לבטח בביטוח חובה.
מי קובע מה הנזק עקב תאונת דרכים?
ביחד עם הגשת תביעת נזק גוף בגין תאונת דרכים, מוגשת בקשה למינוי מומחים רפואיים. את הנפגע בודק רופא מומחה שממונה מטעם בית המשפט, שהוא ידו הארוכה של השופט לבחינת מידת נכותו ופגיעתו של התובע בתאונה. בתביעות לפיצויים בגין נזקי גוף עקב תאונות דרכים, אין לתובע אפשרות להביא חוות דעת מטעמו לשם הוכחת נכותו, אלא המומחה ממונה מטעם בית המשפט בלבד. יש לציין, כי במידה שמדובר בתאונת עבודה, ונקבעה לתובע נכות מטעם הביטוח הלאומי עקב התאונה, נכות זו תהא מחייבת גם בתביעת הפיצויים בבית המשפט (על פי רוב).
מהו שכר הטרחה בתביעת נזקי גוף עקב תאונת דרכים?
שכר הטרחה בתביעה זו נלקח באחוזים מסכום הפיצוי. זהו שכר טרחה שקבוע בחוק ואף עורך דין לא יכול לגבות יותר או פחות.
מעבר לפעולות שיש לעשות כשנפגעים בתאונת דרכים, וחשוב לא פחות - יש לגשת לעורך דין שמבין ובקיא בתחום הנזיקין - נזקי גוף עקב תאונת דרכים. תחום נזקי הגוף הינו תחום רחב, מורכב ומסועף ולכן כדאי לפנות לעו"ד שמהוקצע בתחום ובקיא בו.
משרד עו"ד ריול עדיקה עוסק בנזיקין בכלל ובנזקי גוף עקב תאונת דרכים בפרט ונשמח לסייע. עו"ד ריול עדיקה, ייצגה אלפי לקוחות בתחום, עם ניסיון של כעשור ומחצה, גם במגזר הפרטי וגם במגזר הציבורי, בוגרת תואר שני מהאוניברסיטה העברית בירושלים, לשעבר קצינה בפרקליטות הצבאית, והיא תשמח להילחם עבורך. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.