התנהלות נבונה לפני ובמהלך החקירה תסייע למזער את הנזק ולהימנע מטעויות.
הניסיון מלמד כי כל אדם עלול לקבל בשלב כלשהו זימון לחקירה משטרתית. חקירת משטרה יכולה להיפתח בעקבות תלונה שהוגשה באמצעות מתלונן, בעקבות פנייה של גורמים שלישיים או באופן יזום על ידי המשטרה. כאשר קיים חשד שבוצעה עבירה פלילית או שעבירה פלילית עתידה להתבצע, המשטרה תפתח בחקירה יזומה.
ברוב המקרים, השוטרים לא יודיעו לחשוד שהוא זומן לחקירה באזהרה וגם כאשר הוא ינסה לברר במה מדובר, הם לרוב יתחמקו ממתן פרטים ביחס לחקירה. עמימות זו נובעת מכך שהחוקרים לא מעוניינים שחשוד שזומן לחקירה ישבש את החקירה על ידי: השמדת ראיות, הכנת גרסה מראש, תיאום גרסאות עם מעורבים נוספים או לחלופין - ינסה לחמוק מהחקירה ולהימלט.
כאשר אדם מקבל זימון למשטרה לחקירה הוא עומד בפני מספר קשיים ברורים. הלחץ והמעורבות האישית שלו מונעים ממנו לחשוב בצורה "קרה" ומחושבת הצופה פני עתיד. משכך, לעיתים רבות אותו נחקר עשוי לבצע טעויות קריטיות אשר עלולות אף להחמיר את מצבו. ועל כן חשוב מאוד לפנות לעורך דין פלילי שיסביר לחשוד על זכויותיו, ינחה אותו בנוגע לכללי התנהגות בחקירה ויצייד אותו בכלים להתמודדות יעילה עם תרגילי חקירה מסוגים שונים.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מעיין, אטיאס ושות', לחץ/י כאן
שימוש בשיטות חקירה שונות לצורך גילוי מידע
במהלך חקירה משטרתית, חוקרי המשטרה משתמשים בשיטות חקירה מגוונות שתכליתן להביא לכך שהחשוד יגלה מידע רלבנטי ואמין לחקירה. למרות זאת, נחקרים רבים בוחרים לגשת באופן עצמאי לתחנת המשטרה מבלי שהתייעצו לפני כן עם עורך דין מקצועי ומנוסה בייצוג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים.
חשודים רבים אינם מודעים לכך שכל דבריהם עשויים להיות מתועדים החל מהמפגש הראשוני עם אנשי המשטרה. אמצעי החקירה והתיעוד המשטרתיים כוללים בין היתר מדובבים משטרתיים, מצלמות סמויות ועוד שלל תרגילי חקירה מגוונים.
אדם שקיבל הודעה שהוא עצור לחקירה משטרתית או מעוכב, זכאי לדעת את סיבת העיכוב או המעצר ואף לראות תעודה מזהה של השוטר אשר עיכב אותו. מרגע זה החשוד זכאי להיוועץ בעורך דין פלילי וזאת עוד לפני שמסר לחוקרי המשטרה גרסה מטעמו. כפי שיובהר, מדובר זכות בסיסית וחשובה מעין כמותה לחשודים.
במקרים רבים שוטרים עשויים לנסות לנצל את "חלון ההזדמנויות" שמתחיל במועד העיכוב או המעצר ועד למועד הגעתם לתחנת המשטרה, לצורך ניהול שיחה עם החשוד. יש לזכור, כי לא מדובר
"בשיחות לפרוטוקול בלבד" או "בשיחות מסדרון" וברוב המקרים, תוכן שיחות אלו יתועד על ידי גורמי החקירה (בכתב ולעיתים רבות גם בהקלטה) אשר עשויים לעשות בו שימוש כדי להחמיר את מצבו של החשוד. משכך, המלצתנו לאדם שהגיע לחקירה משטרתית (בין אם עצמאית ובין אם הובא על ידי שוטרים) היא להימנע עד כמה שניתן משיחות עם השוטרים לפני שקיבל ייעוץ משפטי מעורך דין מקצועי שעוסק ומתמחה בתחום הפלילי.
קווים לדמותה של זכות ההיוועצות עם עורך דין
בחלק מהמקרים, חוקרי משטרה עשויים לפנות לחשוד ולומר לו כי הוא לא זקוק לייצוג משפטי של עורך דין וכי ייצוג כזה אף עלול לפגוע בו. זכות זו, היוועצות חשוד עם עורך דין לפני החקירה, קיבלה מעמד בכורה בפסיקה נרחבת של בית המשפט העליון - עד כדי כך, שפגיעה של רשויות החקירה בזכות זו ובזכויותיו האחרות של חשוד, עלולות להביא להקלות לחשוד בשלב המשפט, צמצום החשדות, למחיקת כתב אישום ולעיתים אף לזיכויו של החשוד בבית המשפט. בהקשר זה יובהר כי זכות ההיוועצות היא זכות בסיסית של כל חשוד ועל כן המשטרה מחויבת לאפשר לכל חשוד לממשה.
חוקרי המשטרה עשויים לנסות להשתמש בתרגילי חקירה שונים ובתוך כך להבטיח לחשוד שהם יסייעו לו מול גופי התביעה השונים (תביעות, פרקליטות או גוף תביעה אחר) או בבית המשפט אם יודה כי ביצע את העבירה המיוחסת לו. יובהר כי חוקרי המשטרה אינם מוסמכים להציע מיוזמתם לחשוד סיוע כלשהו או הסדר טיעון. הצעות אלו יכולות להינתן אך על ידי הגורמים המורשים במשטרה וגופי התביעה.
חשודים רבים סבורים שאינם זקוקים לייצוג משפטי של עורך דין פלילי מאחר שלא ביצעו את העבירה, בעוד חשודים אחרים סבורים שהיוועצות עם עורך דין פלילי עלולה לסבך אותם ולהתפרש בעיניי המשטרה כהודאה באשמה. הניסיון מלמד כי דווקא חשוד שפנה לעורך דין פלילי לצורך היוועצות וקבלת ייצוג משפטי לפני החקירה, הגיע מוכן לחקירה המשטרתית והגדיל את סיכוייו לעבור אותה בהצלחה.
מאחר שדבריו של חשוד במהלך חקירה משטרתית עלולים לסבכו ולאלצו להתמודד עם השלכותיהם בהמשך, מומלץ לכל חשוד להיוועץ עם עורך דין פלילי לפני החקירה במשטרה.
האם מימוש זכות ההיוועצות עלול לפגוע בחשוד?
בניגוד לסברה הרווחת בקרב נחקרים רבים, הרי שמימוש זכותו של חשוד להיוועצות עם עורך דין לא מלווה בהשלכות שליליות כלשהן עבורו. זאת מכיוון שלא ניתן לזקוף לחובתו את העובדה שבחר להיוועץ עם עורך דין לפני החקירה. יתרה מכך וכאמור - בנסיבות המתאימות שלילת זכותו של נחקר להיוועצות עם עורך דין עשויה לגרום לפסילת הודאה שמסר בחקירה.
מאחר שבמקרים רבים הגרסה הראשונה שמוסר החשוד בחקירתו במשטרה היא גרסה שנוטה להתקבע, ועל כן עלולה להגביל משמעותית את איכות ההגנה המשפטית שעורך הדין יכול לספק לחשוד, חשוב מאוד להיוועץ עם עורך דין פלילי לפני החקירה. במסגרת ההיוועצות עורך הדין יתשאל את הלקוח, יכין אותו לשאלות שהוא עתיד להישאל, יידע אותו אודות תרגילי חקירה שונים, יסייע לו בבחירת קו הגנה מתאים ויסביר לו כיצד לענות על שאלות החוקרים. עורך הדין, שאינו מעורב רגשית ובעל ניסיון רב, יוכל לחשוב בצורה שקולה ומחושבת הצופה פני עתיד ובכך יגן על זכויות החשוד וימנע ניצול לרעה של פערי הכוחות בין החוקרים לבין החשוד.
האם כדאי לפנות לעורך דין פלילי מנוסה ומיומן לפני החקירה?
החקירה הראשונית במשטרה היא שלב קריטי ובעל משמעות רבה בנוגע להמשך ההליך, ועל כן קבלת ייעוץ משפטי לפניה עשויה לחסוך לחשוד נזקים רבים בפן החברתי, בפן המשפחתי ואף בפן המקצועי, וכן עשויה לחסוך לחשוד זמן רב, כסף ועוגמת נפש.
הניסיון מלמד שהיוועצות עם עורך דין פלילי מקצועי ומנוסה לפני החקירה המשטרתית, עשויה למזער את הנזק הנלווה לחקירה ולהגדיל את סיכוייו של החשוד לעבור אותה בשלום. בתוך כך, עורך דין מנוסה שבקיא בחוק ובפסיקה הרלבנטית יעניק לחשוד שלל עצות וכלים שיסייעו לו להתמודד בהצלחה עם תרגילי חקירה מסוגים שונים ולהימנע מביצוע טעויות גורליות.
משרד עו"ד מעיין, אטיאס ושות' עוסק במשפט פלילי, ייעוץ לפני חקירה משטרתית, עבירות אלימות, עבירות סמים, ייצוג בתיקי מעצר ועוד. למשרד מעיין, אטיאס ושות' יש מחלקה פלילית, עו"ד אטיאס, לשעבר ראש משרד חקירות במשטרה, מומחה בתחום הפלילי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.