בספטמבר 2020 שונה החוק בנוגע להשבת אזרחות אוסטרית לניצולי שואה וצאצאיהם.
על פי התיקון לחוק, כל מי שהינו צאצא של יהודי שהתגורר באוסטריה לפני 1933 ועזב את אוסטריה בין השנים 1933 ועד ה-15 במאי 1955 בשל רדיפה או חשש מרדיפה של הנאצים, יהיה זכאי לאזרחות אוסטרית גם אם בן המשפחה עליו מסתמכים לא היה אזרח אוסטריה אך היה אזרח האימפריה האוסטרו-הונגרית (איטליה, יוגוסלביה, קרואטיה, סרביה, סלובניה, פולין, רומניה, צ'כוסלובקיה והונגריה) או חסר אזרחות במקרה ולא עלה בידו להתאזרח או הגיש בקשה להתאזרחות וסורב על ידי הרשויות. רוב היהודים שהתגוררו באוסטריה קיבלו אזרחות אוסטרית אך היו רבים שהתגוררו באוסטריה ונמנע מהם לקבל אזרחות אוסטרית בשל האנטישמיות באותם שנים.
הזכאות לאזרחות אוסטרית שמורה לכל הצאצאים, יהודים ולא יהודים של מי שעומד בהגדרה זו. כלומר ילדים, נכדים, נינים וכן הלאה זכאים לאזרחות האוסטרית ללא הגבלת דורות. בנוסף הדור הצעיר יוכל לבקש אזרחות אוסטרית גם במקרה ומי שעליו מסתמכים לא מוציא אזרחות אוסטרית.
בנוסף לתיקון המאפשר קבלת אזרחות אוסטרית לצאצאים של מי שהתגורר באוסטריה ולא היה אזרח אוסטרי, ישנן הרחבות רבות אחרות לחוק המאפשרות קבלת אזרחות אוסטרית ועימה דרכון אוסטרי. בעצם בשינויי החקיקה נפתחה בפני רבים האפשרות להגיש בקשה לאזרחות אוסטרית לה לא היו זכאים לפני שינויי החקיקה.
לפניה ישירה אל עו"ד ונוטריון אתי אלמגור, לחץ/י כאן
מה הם שינויי החקיקה הנוספים המקלים על הוצאת דרכון אוסטרי לצאצאי ניצולי שואה וצאצאיהם?
עד לתיקון, הוכרו כמי שזכאים לאזרחות והעברתה לצאצאים רק מי שנשארו באוסטריה עד 1945 - סיום מלחמת העולם השנייה, בעוד כעת לאחר התיקון לחוק, זכאים לדרכון אוסטרי גם מי שנשארו באוסטריה עד מאי 1955.
עד לתיקון החקיקה, הייתה אפליה מגדרית ורק גברים יכלו להעביר אזרחות אוסטרית לצאצאיהם.
נשים נשואות למי שאינו אוסטרי לא יכלו להעביר אזרחות אוסטרית לצאצאים מאחר שנחשבו כמי שקיבלו על עצמן את האזרחות של הבעל מרגע הנישואים. כיום לאחר התיקון, ניתן לבקש אזרחות אוסטרית בהסתמך על אישה שהתגוררה באוסטריה לפני 1933 ועזבה את אוסטריה לפני ה-15 במאי 1955.
עד לתיקון החקיקה, מי ששירת בקבע או במשרד הביטחון איבד זכאות לאזרחות אוסטרית ואף לא היה יכול להעביר את הזכאות לצאצאיו. כיום לאחר התיקון, אין מניעה לבקש אזרחות אוסטרית בעודכם משרתים בשירות צבאי חובה וכן אין מניעה לקבלת אזרחות אוסטרית למי ששירת בקבע או עבד במשרד הביטחון וזאת בתנאי כי עד קבלת האזרחות יפסק שירות הקבע. שירות בקבע בעתיד יביא לאובדן האזרחות אך ניתן יהיה להגיש בקשה חדשה לאזרחות לאחר סיום שירות הקבע. צאצאים של מי שבקבע בהווה זכאים לאזרחות ואין מניעה להסתמך על מי שבקבע.
בעבר, מי שביקש לקבל אזרחות אוסטרית היה חייב לוותר על אזרחות נוספת ברשותו. לאחר התיקון, אין דרישה לוותר על אזרחויות נוספות. כל שנדרש הוא להצהיר על אזרחויות קיימות. בנוסף, החזקת דרכון אוסטרי מאפשרת למחזיק להנות מזכויות השמורות לאזרחי אירופה עם כל ההטבות הרבות.
מהן ההטבות הנלוות לדרכון אוסטרי?
אזרחות אוסטרית מאפשרת קבלת דרכון אוסטרי אשר הינו דרכון האיחוד האירופי הנחשק. דרכון אוסטרי נחשב כאחד הדרכונים החזקים ביותר.
אחזקת דרכון אירופאי ובמיוחד אוסטרי מאפשרת מגורים ועבודה בכל מדינות האיחוד באופן חוקי ללא צורך באשרת עבודה. העובדים כמובן ייהנו מזכויות סוציאליות.
כניסה לארצות הברית ללא צורך בהוצאת ויזה בשגרירות אלא יוכלו לקבל היתר כניסה במילוי טופס פשוט באינטרנט.
אפשרות ללמוד במוסדות אקדמיים ברחבי האיחוד האירופי בעלות מופחתת השמורה לתושבי האיחוד ואף בחינם במדינות אירופאיות שבהן הלימודים ניתנים בחינם לתושבי האיחוד.
הטבות מס ברכישת נדל"ן באיחוד.
קבלת טיפול רפואי במחירים השמורים לתושבי האיחוד ואף קבלת עדיפות בהשתלות השמורות לתושבי האיחוד ועוד הטבות רבות נוספות השמורות לאזרחי האיחוד.
מה צריך להוכיח כדי להיות זכאי לאזרחות אוסטרית?
בשונה מאזרחויות אחרות, בהן נדרש המועמד לעבור מבחני שפה, מבחן היסטוריה מקומי או להתגורר במדינה, בכדי להשיג אזרחות אוסטרית אין המועמד צריך להראות ידע קודם או לעמוד בתנאי קבלה כלשהם מלבד הוכחה שאין לו עבר פלילי, הינו צאצא של יהודי אשר התגורר באוסטריה לפני 1933 ועזב את אוסטריה לפני ה-15 במאי 1955.
מבקש אזרחות צריך להוכיח את הקשר בינו לבין הזכאי לאזרחות על ידי מסמכים תומכים כגון תעודות לידה ותמציות רישום עם חותמת אפוסטיל ותרגום, דרכונים בתוקף, בקשה לאזרחות ועוד. בנוסף, יש להוכיח כי בן המשפחה עליו מסתמכים התגורר בשטחה של מדינת אוסטריה לפי גבולותיה היום, היה אזרח אוסטריה או האימפריה האוסטרו הונגרית או מחוסר אזרחות ועזב את אוסטריה לפני 15 במאי 1955. כמו כן, כל מבקש אזרחות מעל גיל 14 חייב להוכיח כי אין לו עבר פלילי. ניתן להגיש את הבקשות בשגרירות אוסטריה בישראל לאחר תיאום מפגש או ברשות המוסמכת באוסטריה.
ניתן להגיש בקשה לאזרחות באופן עצמאי אך מוטב להשאיר זאת למומחים ולמנוע מצב שבו הבקשה לאזרחות מסורבת בשל טעות שנבעה מחוסר ידע או הבנה שאותה תתקשו לתקן לאחר ההגשה. משרדנו מומחה בהוצאת אזרחויות אירופאיות מעל לעשור עם צוות דובר גרמנית שפת אם וכדי לקצר תהליכים אנו מגישים בקשות לאזרחות אוסטרית ישירות ברשות המוסמכת.
אתי אלמגור עו"ד ונוטריון, בעלת ניסיון של למעלה משני עשורים המתמחה מעל לעשור בהוצאת אזרחויות זרות. לאורך השנים רקם המשרד קשרים ענפים ובנה את האסטרטגיה הנכונה בתחום לצורך הוצאת אזרחויות זרות עבור לקוחותיו. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.