הסכם ממון הוא הסכם בענייני רכוש, שנערך בין בני זוג לקראת נישואיהם או לאחר נישואיהם. הסכם כזה מסדיר את הסוגיות הרכושיות הרלוונטיות בין בני הזוג, וניתן לשנותו בכל עת בהסכמת בני הזוג. ניתן לכלול בהסכם גם נושאים אחרים מלבד רכוש, למשל: מזונות ילדים, משמורת ועוד, בני זוג ידועים בציבור יכולים לערוך גם "הסכם לחיים משותפים".
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין אברהם לוי ושות', לחץ/י כאן
חוק יחסי ממון בין בני זוג
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 (להלן: "החוק") חל על זוגות נשואים מ-1.1.1974, וקובע, כי על בני זוג שלא ערכו הסכם ממון, או שערכו הסכם ממון שאינו קובע אחרת, יחול הסדר איזון המשאבים בסעיף 3 לחוק. לפי הסדר איזון המשאבים, עם פקיעת נישואי הצדדים, כל אחד מהם זכאי למחצית מהשווי של כלל נכסי שני הצדדים, מלבד החריגים הקבועים בחוק - למשל, נכסים שהתקבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין.
על בני זוג שאינם נשואים אלא 'ידועים בציבור' וכן על בני זוג שהתחתנו לפני שנת 1974, ולא ערכו ביניהם הסכם ממון, תחול "הלכת השיתוף". שהיא חזקה משפטית אשר הונהגה ע"י בתי המשפט טרם חקיקת חוק יחסי ממון הקובעת כי ככל שהדבר נוגע לנכסים משותפים שצברו בני הזוג ברבות השנים ובמהלך תקופת הזוגיות שלהם, או לנכסים שבהם ניכרה כוונה של אחד מבני הזוג ליצור בהם שיתוף עם בן הזוג השני, תבוצע חלוקה שוויונית בין הצדדים בכל אותם נכסים משותפים.
חשיבות עריכת הסכם ממון
אמנם זוג אוהבים העומדים לקראת מיסוד יחסיהם, נוטים בדרך כלל להימנע מהסדרת ענייני הרכוש ובפרט בחלוקת הרכוש במקרה פרידה, הן מתוך תקווה לעתיד טוב ומשותף שייתר זאת, והן מחשש כי עצם העיסוק בנושאים 'לא נעימים' עלול ליצור קונפליקטים בין הצדדים ולהוות מעין נבואה המגשימה את עצמה. אך חשוב לזכור כי הסטטיסטיקה מלמדת כי כשליש מהזוגות הנישאים אכן מתגרשים בסופו של דבר, בנוסף לעתים אף בזמן הנישואים עצמם יכולה להיות חשיבות להפרדה רכושית מלאה או חלקית בין בני הזוג.
החשיבות הרבה בעריכת הסכם ממון ברורה - אם בני זוג לא יערכו ביניהם הסכם ממון, יחולו עליהם הוראות הסדר איזון המשאבים. אם הם יערכו ביניהם הסכם ממון מקיף ומפורט, הם יוכלו להחליט ביניהם על חלוקת רכוש אחרת.
נוסף על כך, הסכם ממון מעניק לבני הזוג ודאות כלכלית - הכל כתוב בהסכם, וכל צד יודע מה תהיינה זכויותיו ברכוש עם פקיעת הנישואין. בדרך זו ניתן למנוע או לפחות לצמצם משמעותית את המאבקים המשפטיים המתמשכים לעתים במקרי גירושין, כאשר כל צד רוצה להגדיל את חלקו בעוגת הרכוש על חשבון הצד השני.
החשיבות של הסכם ממון באה לידי ביטוי גם בפן הרגשי. בני הזוג קובעים מראש את חלוקת הרכוש, וכך הם יכולים לנהל חיי נישואין שקטים ללא דאגות הקשורות לשאלה מי יקבל מה במקרה שמערכת היחסים הזוגית ביניהם תגיע לקיצה. באופן זה גם נמנעות התנהגויות מצערות הקיימות לעתים בין בני זוג של הסתרה או הברחת נכסים כהכנה 'ליום פקודה', דבר שבעצמו מעיב על היחסים ולעתים אף מהווה טריגר לכישלונם.
לאילו זוגות מתאים לערוך הסכם ממון?
ראשית, לכל זוג שרוצה להסדיר מראש את חלוקת הרכוש, בצורה ברורה ומתואמת, מומלץ לערוך הסכם ממון. ואולם, ישנם זוגות אשר לגביהם ההמלצה לערוך הסכם ממון מקבלת משנה תוקף. למשל, זוגות שנמצאים בפרק ב' ויש להם ילדים מנישואים קודמים. כך כל צד יוכל להגן על רכושו ולציין מפורשות מה שייך לו (במקרים אלו מומלץ לעתים לערוך גם צוואה בנוסף להסכם).
כמו-כן, יש זוגות שצברו רכוש רב ומגיעים לנישואין עם נכסים משמעותיים. אמנם חוק יחסי ממון קובע, כי נכסים אלו לא ייחשבו משותפים, אך ייתכן שעם הזמן יראה בימ"ש את הנכסים כמשותפים. עריכת הסכם ממון יכולה למנוע את השיתוף ולשמר את ההפרדה.
אישור הסכם ממון
כאן יש להבחין בין הסכם ממון שנערך לפני נישואי בני הזוג לבין הסכם ממון שנערך לאחר הנישואין.
הסכם ממון טרום נישואין ניתן לאשר בפני בית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הדתי המוסמך (למשל: בית הדין הרבני מוסמך לדון בעניינם של יהודים), נוטריון או רושם נישואין. הסכם ממון שנערך לאחר הנישואין ניתן לאשר רק בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי המוסמך.
מומלץ לאשר הסכם ממון בבימ"ש לענייני משפחה או בביה"ד הדתי כדי לתת לו תוקף של פסק דין. בית המשפט יוודא כי בני הזוג חתמו על ההסכם מרצונם החופשי וכי הם מבינים את ההסכם, משמעותו והשלכותיו. הסכם שלא אושר על ידי אחד מהגורמים המוסמכים הנ"ל, נעדר תוקף משפטי, ולא יחולו עליו הוראות החוק.
בניסוח הסכם ממון מותאם לצדדים ולצרכיהם, רצוי לפנות לעורך דין מנוסה בתחום דיני המשפחה ובפרט בגירושין ובעריכת הסכמים. וכמובן כזה שבקיא בהוראות הדין ובפסיקה. בנוסף כשהצדדים מעוניינים בהסכם בעל תוקף הלכתי ולא רק חוקי, יש לוודא שעורך הדין בקי אף במשפט העברי ובפסיקות בתי הדין הרבניים.
במשרד עורכי הדין והטוענים הרבניים - אברהם לוי ושות' תוכלו למצוא את המקום המתאים ביותר בעל הידע והמומחיות בכל התחומים הרלוונטיים עבורכם לעריכת הסכם ממון לפני הנישואין או אף לאחריהם ולצאת לדרך חדשה ובטוחה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.