חקירת משטרה עשויה להיפתח באחת מתוך שתי דרכים, דרך אחת היא חקירה יזומה של המשטרה שאינה תלויה בהגשת תלונה וזאת כאשר מתעורר חשד שבוצעה עבירה פלילית או כאשר עומדת להתבצע עבירה פלילית, ואילו הדרך השנייה היא פתיחת חקירה משטרתית עקב הגשת תלונה על ידי מתלונן במשטרה.
כדי שחקירות משטרה יהיו מוצלחות ויעילות, המשטרה נוהגת להעביר לשוטרים שעוסקים בתחום החקירות הכשרה מקיפה ומעמיקה שכוללת בין היתר לימודי גישות פסיכולוגיות בחקירה, דיני ראיות וכן הכשרות שונות להפעלת מכשור שנועד לאתר ראיות, לאסוף ולתעד אותן. בחקירה המשטרתית החוקרים מסתייעים בשלל אמצעים כולל קלסתרונים, בדיקות ביולוגיות, בדיקות ד.נ.א, בדיקות בליסטיות של כלי נשק, קליעים ועוד.
לפניה ישירה אל עורך דין אמנון בן נעים, לחץ/י כאן
שיטות חקירה מקובלות במהלך חקירה משטרתית
כדי לגלות מידע רלבנטי ואמין במהלך החקירה, חוקרי המשטרה נוהגים לנקוט בשלל שיטות חקירה. שיטות החקירה הללו כוללות בין היתר עריכת מסדרי זיהוי ושחזור של המעשים הפליליים על ידי הנחקר במקום שבו הבוצעה העבירה, הפעלת מדובבים, הפעלת לחץ פיזי או נפשי על הנחקר במגבלות החוק כדי לקבל ממנו מידע, עימות של הנחקר עם קורבן העבירה או עם נחקר אחר שקשור לתיק החקירה ועוד.
חקירת המשטרה תסתיים כאשר החוקרים אספו את כל הראיות הנחוצות לצורך העמדה לדין של החשודים בביצוע העבירה והעברת חומרי החקירה לרשות התביעה. במקרה שהחקירה לא העלתה אשמה פלילית של הנחקר, אם החוקרים לא הצליחו למצוא את מבצע העבירה, אם לא גובש חומר ראיות מספק, ובמקרים שהיועץ המשפטי החליט לסגור את תיק החקירה בשל חוסר עניין לציבור, תיק החקירה ייסגר.
לעיתים חוקרי המשטרה עשויים לומר לחשוד שהוא לא זקוק לייצוג משפטי מאחר שייצוג כזה עלול לפגוע בו. חשוב להדגיש כי זכות ההיוועצות של חשוד עם עורך דין לפני החקירה, היא בעלת מעמד בכורה בפסיקת בית המשפט העליון. עדות לכך ניתן לראות בכך שפגיעה של רשויות החקירה בזכות ההיוועצות ובזכויות אחרות של החשוד, עלולות לסייע לחשוד בשלב המשפט, לצמצם את החשדות נגדו, להביא למחיקת כתב אישום ואף להוביל לזיכוי מלא.
הניסיון מלמד כי חוקרי המשטרה יכולים להשתמש בשלל תרגילי חקירה במהלך החקירה, להבטיח לחשוד סיוע והקלות מול גופי התביעה השונים או בבית המשפט, בתנאי שיודה כי הוא זה שביצע את העבירה. חשוב לציין כי חוקרי משטרה אינם מוסמכים להציע לחשוד סיוע כלשהו או הסדר טיעון מיוזמתם והצעות כאלו יכולות להינתן אך ורק על ידי גורמים מורשים בגופי התביעה ובמשטרה.
החקירה תתועד באמצעות תיועד קולי או חזותי
לפי הוראות חוק סדר הדין הפלילי (חקירת חשודים) (להלן: " החוק") חקירה של חשוד תתבצע בתחנת משטרה, אלא אם קיים צורך ענייני לערוך אותה מחוץ לתחנת המשטרה. החקירה תתנהל בשפתו של הנחקר או בשפה אחרת שהוא מבין. לפי החוק, כל מהלך החקירה יתועד באמצעות תיעוד קולי או חזותי. אם החוקרים סבורים שהחקירה עלולה להוביל להאשמה של אדם בביצוע עבירה פלילית, הם מחויבים להזהירו בנוגע להליך שצפוי לו. האזהרה תירשם והחשוד יצטרך לחתום כי הוא הוזהר בפועל על ידי החוקרים ומשלב זה החקירה תיחשב ל"חקירה באזהרה".
חקירת משטרה עלולה להיחשב לאירוע טראומטי עבור אנשים נורמטיביים אשר לא נחקרו בעברם. חקירת משטרה עלולה לחרוץ גורלות ולקבוע האם יוגש כתב אישום נגד הנחקר או שלחילופין התיק ייסגר והוא יוכל לחזור לשגרת חייו.
כדי למזער את הנזק, ההמלצה לאדם שקיבל זימון לחקירה משטרתית היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן, בעל ניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים. בשלב הראשון חשוב שהנחקר ינסה להבין האם הוא נדרש לחקירה שאינה באזהרה לצורך מתן עדות או שהוא נחקר באזהרה כחשוד בביצוע עבירה. חשוב לציין כי בחלק מהמקרים גם חקירה שהחלה כמסירת עדות הפכה במהרה להיות חקירה תחת אזהרה בשל התשובות שהשיב הנחקר בחקירה.
פניה לעורך דין פלילי מקצועי ומנוסה בהקדם האפשרי עוד לפני החקירה
במהלך חקירת המשטרה לנחקר יש זכויות שכוללות בין היתר את זכות ההיוועצות עם עורך דין שמכוחה הנחקר רשאי לבקש להיוועץ עם עורך דין לפני החקירה כדי שיוכל להימנע ממתן תשובות שיסבכו אותו בחקירה. כמו כן, הנחקר רשאי לשתוק בחקירה ולהימנע ממסירת גרסתו.
לנחקר כדאי להיות מודע לכך שתחנת המשטרה עשויה להיות מתועדת בדרכים שונות, באמצעות אמצעי האזנה או אמצעי הקלטה ותיעוד חזותי ועל כן עליו לשים לב לכך שהדברים שאמר בהיסח דעת בתחנה עלולים לשמש נגדו בהמשך אם יוחלט להעמידו לדין.
הניסיון מלמד שהאפשרות הטובה ביותר לשמור על זכויות החשוד והנחקר בעת חקירה במשטרה היא להקדים ולהיוועץ עם עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג חשודים ונאשמים. עורך דין שבקיא בחוק ובפסיקה הרלבנטית יוכל לסייע לחשוד לצלוח את החקירה בצורה הטובה ביותר. יתרה מזאת, היוועצות עם עורך דין לפני החקירה יכולה למנוע מהחשוד לבצע טעויות גורליות שעלולות לסבכו באופן בלתי הפיך בהמשך. בתוך כך, עורך הדין ינחה את החשוד ביחס לתשובותיו בחקירה ויסייע לו לגבש גרסה שתמנע את הסתבכותו.
יתרון משמעותי בקבלת ייצוג משפטי על ידי עו"ד שמכיר את המערכת מבפנים
"לאחר 30 שנות היכרות עם חדרי החקירות במשטרה מבפנים, אני יכול לומר בפה מלא כי אין דבר שיכול להפתיע אותי. את ניסיוני אני חולק מדי יום עם לקוחותיי בכל הנוגע להכנתם לקראת החקירה, אך לא רק", אומר עורך הדין אמנון בן נעים.
עו"ד בן נעים מוסיף: "במשך השנים הייתי מעורב בלא מעט מעצרים של חשודים ונאשמים, שחלקם גם בסוף נשפטו, נמצאו אשמים ונשלחו למאסר. כל אותו זמן לא שכחתי לרגע כי עומד מולי אדם, על כל המורכבות שבדבר, והתגבש בי חלום לעזור לחלשים - גם אם מדובר בעבריינים".
עו"ד אמנון בן נעים עוסק בעריכת דין מזה כעשור, בשנת 2016 הקים משרד עו"ד פרטי בתחום הפלילי שבו הוא מייצג, מעניק ייעוץ משפטי ומלווה לקוחות שנחשדו והואשמו בעבירות סמים, אלימות במשפחה, עבירות מין ואלימות, עבירות רכוש, הטרדה מינית ועוד. כמו כן, הוא מייצג נפגעות ונפגעי עבירה ומסייע בהגשת בקשות חנינה ובמחיקת רישום פלילי. נוסף על כך, עו"ד בן נעים עוסק בכל סוגי עבירות התעבורה, החל מעבירות תנועה קלות ועד לתאונות דרכים חמורות.
עורך דין אמנון בן נעים עוסק בתחום המשפט הפלילי ודיני התעבורה, בעל ניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות בתחום הפלילי ובדיני תעבורה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.