כניסה למאסר היא אירוע טראומטי עבור כל אדם. הן לגבי מי שריצה בעבר מאסר וקל וחומר לגבי מי שזהו מאסרו הראשון. כבכל אינטראקציה עם גורמי החוק ישנה חשיבות מכרעת לייצוג על ידי עורך דין שמתמחה בתחום וישנה חשיבות רבה לייצוג נכון המבוצע כהלכה על ידי עורך דין שמתמחה בתחום.
עפ"י נתונים סטטיסטים שיעור הרשעות כאשר הנאשם אינו מיוצג ע"י עורך דין פלילי עומד על 99.84% בעוד שמסך כל התיקים הפליליים בכלל נמצא כי שיעור ההרשעות עומד על 93% במקרים שהחשוד/נאשם יוצג ע"י עורך דין.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד אלינה כרסנטי, לחץ/י כאן

קבלת ליווי משפטי מקצועי במהלך תקופת המאסר

הדברים שלעיל נכונים גם לגבי בנוגע לליווי ע"י עורך דין עובר לכניסה לריצוי מאסר בבית הסוהר, לאורך המאסר, בייצוג בפני ועדת השחרורים ובתקופת השליש.

ישנן מספר נקודות זמן בעלות חשיבות רבה אשר יש בהן כדי להשפיע על תנאי הכליאה, על קבלת זכויות והן על השחרור המוקדם המיוחל.

שלב המיון המוקדם : במקרים בהם הנאשם מנהל את התיק הפלילי מחוץ לכלא ובית המשפט משית עליו מאסר בפועל, עורך הדין רשאי לפנות לוועדת המיון (בצירוף המסמכים הרלוונטיים) ולקבוע לנאשם מועד לוועדת המיון אשר תערך מספר שבועות לפני הכניסה למאסר.

לוועדת המיון חשיבות רבה, על כן יש צורך בהכנת הנאשם לוועדה זו על מנת שיוכל להגיע לכלא המתאים לצרכיו הטיפוליים, למצבו הבריאותי, לקרבה לאזור מגוריו ועוד.

לאחר שוועדת המיון מוקדם קבעה לאיזה כלא יופנה הנאשם, עוה"ד המלווה את הנאשם ימסור לו את הפרטים המלאים אודות אותו הכלא, מיקומו, תנאי כליאה, תנאי ביקורים (המשתנים מכלא לכלא בהתאם לרמת הסיווג הבטחוני), רשימת ציוד המותרת להכנסה ביום ההתייצבות, רכישת כרטיסי חיוג ופירוט לפרטי פרטים.

בשלב זה, במידת הצורך, עוה"ד יוכל להפנות את הנאשם ואף את בני משפחתו ליועץ חיצוני (איש מקצוע, עו"ס מומחה בתחום) וזאת על מנת להכינם מבחינה נפשית לשלב זה בחייהם.

הרגע הגורלי! יום ההתייצבות למאסר

מרגע קליטת הנאשם לכלא הוא הופך להיות אסיר, לאחר מספר ימים תיערך לו ועדת קבלה פנימית בכלא ובה יוחלט באיזה אופן ירצה את מאסרו, קרי מהו המתווה הטיפולי, היכן יעבוד ו/או ילמד.

בשלב זה עוה"ד המלווה את האסיר יוכל להכינו לשלב ועדת הקבלה, לתמוך בו, להגיע לבקרו ולעזור לו להיקלט בצורה הכי טובה שניתן.

שלב ריצוי המאסר

בהתאם לסוג העבירות, ישנה חשיבות רבה להתאמת המתווה הטיפולי לאסיר תוך התחשבות ושימת לב לצרכיו ולאופי עבירותיו. גם השתתפות אקטיבית בטיפול תשפיע ותשליך על עתידו של האסיר ושיתוף פעולה עם גורמי הטיפול יכול להשפיע במספר בחינות כגון: שילוב בסבב חופשות, קבלת פריווילגיות, תנאי כליאה וכמובן שחרור מוקדם.

ישנה חשיבות רבה לעמידה בזמנים. קרי הפנייה להליכים המתאימים בזמן הנכון וללא עיכובים מיותרים על מנת לא לפספס את מועדי החופשות (בתום ריצוי 1/4 מתקופת המאסר למי שמרצה את מאסרו הראשון ובתום ריצוי 1/2 מתקופת המאסר למי שמרצה מאסר שלישי ויותר), ועדת שחרורים במועד קרוב לסיום ריצוי 2/3 (בניכוי מנהלי).

שינוי נסיבות במהלך תקופת המאסר

בזמן המאסר לעיתים קרובות הנסיבות משתנות ויש צורך להתאים את ריצוי המאסר לנסיבות החדשות ולכן ישנה חשיבות לליווי עורך דין, לעיתים התמודדות עם גורמי שב"ס היא לא פשוטה ועל כן פנייה באמצעות עורך דין המתמחה בתחום יכולה לסייע רבות, לקצר זמנים ולהקל.

להסדרת הפיצוי הפלילי או הקנס, במידה והושת, חשיבות רבה בעת עמידה בפני ועדת השחרורים ויש צורך לפנות למרכז לגביית קנסות בשלב מוקדים ככל האפשר.

שלב השיקום: הכנה בצוותא עם הלקוח תוכנית שיקום למאסר על מנת לשלבו מחדש בחברה כאזרח פרודוקטיבי ועל מנת להקל על שחרורו בבוא העת.

מתקרבים לסוף – שלב הוועדה

בשלב זה ישנן שתי אפשרויות עיקריות:

  1. אסיר אשר שפוט לתקופת מאסר של פחות משנה – במקרים אלו עניינו של האסיר ידון בפני היחידה למאסרים קצרים, הדיון נערך בהעדר הצדדים, הוועדה תתבסס על כתובים (דברי האסיר וב"כ ונתונים מגורמי שב"ס)
  2. אסיר אשר שפוט לתקופה של יותר משנה – עניינו ידון בפני ועדת השחרורים כשהוא נוכח ומלווה בעורך דינו.

על מנת לעמוד בתנאי החוק כדי לזכות בשחרור המוקדם המיוחל יש צורך בעמידה במספר קריטריונים אשר נקבעו בחוק :

  • בחינה הדוחו"ת הסוציאליים מגורמי הטיפול בכלא.
  • הכנת האסיר לפגישה עם גורמי רש"א (רשות לשיקום האסיר).
  • הכנת תוכנית שיקום פרטית במידה והאסיר אינו מתקבל לטיפול ברש"א.
  • פניה לרש"א או למשקם פרטי על מנת שכל המסמכים הרלוונטיים יוכנו מבעוד מועד.

    במידה והוועדה מקבלת את בקשת האסיר לשחרור מוקדם הוא הוא הופך לאסיר "ברשיון" עד תום תקופת המאסר, עליו לעמוד בתנאי מגבילים שנקבעים ע"י ועדת השחרורים, להמשיך טיפול במסגרת רש"א או משקם פרטי ולהתייצב לדיני מעקב כל 4 חודשים.

סיכום

כפי שפורט לעיל, אנו למדים כי לייצוג מקצועי והולם מאדם אשר בקי בדרישות החוק ישנה חשיבות ממעלה ראשונה, הכוונה נכונה מהשלבים הראשונים תשליך על מקום ריצוי המאסר, הדרך הטיפולית, הקלות והטבות בזמן המאסר וכמובן כשכל הנתונים הללו נפרשים בסופו של דבר בפני ועדת השחרורים אשר תקבע האם האסיר זכאי לשחרור מוקדם ואם לאו.

עורכת הדין אלינה כרסנטי (צילום: גלית פלד)
עורכת הדין אלינה כרסנטי | צילום: גלית פלד

עורכת דין אלינה כרסנטי עוסקת בתחום הפלילי ובדיני תעבורה, מעניקה ליווי משפטי מקצועי החל משלב טרום החקירה, במשך כל תקופת המאסר, החל מכניסת האסיר לבית הסוהר ועד לשחרורו. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.