בני זוג שהחליטו להיפרד זה מזו ולפתוח בהליכי גירושין יצטרכו להתמודד עם שלל סוגיות הכרוכות בגירושין כולל קביעת זמני שהות עם ילדיהם, קביעת דמי מזונות הילדים, חלוקת הרכוש ועם עוד שלל סוגיות משפטיות. בעוד ניתן לקבוע את סכום דמי מזונות הילדים באמצעות הסכם גירושין, קיימת אפשרות חלופית שכוללת פניה לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה וניהול הליך משפטי אשר בסופו יקבע סכום דמי מזונות הילדים בהתאם לנסיבותיה הייחודיות של כל משפחה.
באופן כללי ניתן לומר כי במקרה שבו הכנסותיהם של שני ההורים הן דומות ונקבעו להם זמני שהות שווים, כאשר ילדיהם מעל גיל 6, ייתכן שבית המשפט יפסוק שכל אחד מההורים יישא בצורכי הילדים בזמן שהם שוהים במחיצתו מבלי שייפסקו תשלומי מזונות, למעט תשלומי מחציות של הוצאות חינוכיות ורפואיות.
לפניה ישירה אל עורכת דין סימיה ויצמן, לחץ/י כאן
החלטה שיפוטית ביחס למזונות הילדים תתחשב בראש ובראשונה בצרכי הילד
הזכות לקבל דמי מזונות ילדים היא אינה של ההורה אשר נקבעה לו אחריות הורית גדולה יותר אלא של הילד. על כן, כל החלטה שיפוטית שתתקבל בעניין דמי מזונות הילדים, בראש ובראשונה אמורה להתחשב בטובת הילד ובצרכיו כדי שתוכל לקבל תוקף מחייב. על כן, בבואם של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני להחליט על סכום דמי מזונות הילדים הם יהיו מחויבים לבחון ביסודיות את צרכיו של הילד.
יובהר כי גם הסכמות שהתקבלו במשותף על ידי ההורים בנוגע לסכום מזונות הילדים יהיו כפופות לעקרון טובת הילד, ולפיכך ייבחנו על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לפני שיאושרו.
בעבר, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני נהגו להשית את האחריות לתשלום דמי המזונות על אב המשפחה מבלי להתחשב בהכנסות של ההורים, ביכולת הכלכלית שלהם ובחלוקת זמני השהות שלהם עם הילדים. על כן, כאשר נקבעה אחריות הורית משותפת נוצר מצב שהאב נושא בהוצאות ילדיו בזמן שהם במחיצתו ויחד עם זאת הוא גם מחויב לשלם לאם דמי מזונות ילדים כדי לספק את צרכיהם הכלכליים.
בפועל בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה חייבו אבות רבים לשלם דמי מזונות מבלי להתחשב בהוצאותיהם בזמן שילדיהם שוהים עימם. לפיכך, נוצר מצב שאבות נאלצו לשלם פעמיים, מצד אחד שילמו את הוצאות הילדים כאשר הם שוהים במחיצתם ומצד שני חויבו להעביר את דמי מזונות הילדים לאם. מצב זה הוביל לכך שבמקרים רבים חוסר ההתחשבות בהוצאות האב בזמן שילדיו שוהים עימו גרם לו עוול בפסיקת סכום דמי המזונות.
האם פסיקת בית המשפט העליון מובילה לשוויון בנטל כלכלת הילדים?
כדי לתקן את העוול שנגרם לאבות רבים כאמור, וכדי לבסס חלוקה צודקת ושוויונית בנטל כלכלת הילדים, בית המשפט העליון קבע הלכה תקדימית חשובה בשנת 2017 במסגרת בע"מ 919/15, אשר לפיה נקבע שלצורך קביעת דמי מזונות ילדים מעל גיל 6 יש להתחשב בהכנסותיהם של שני ההורים, מכל מקור שהוא, משמע לבדוק מהו יחס ההכנסות בין ההורים, וכן לבחון את זמני השהות שכל אחד מההורים מקיים עם ילדיו בפועל.
חשוב לציין שהלכת בע"מ 919/15, אשר מובילה את מגמת השווין בין ההורים, אינה חלה ביחס למזונות "קטני קטנים", משמע לא חלה ביחס לילדים מתחת לגיל 6 שנים, וביחס אליהם חייב האב במלוא מזונותיהם ההכרחיים של ילדיו.
במסגרת הבחינה שיערוך בית המשפט לענייני משפחה בנוגע להכנסות ההורים, נוסף על שכרם של ההורים מעבודה הוא יתחשב גם בהכנסות מסוגים אחרים שעשויים להשפיע על מצבם הכלכלי דוגמת כספים שקיבלו בירושה, הכנסות מנכסים בשכירות, חסכונות ועוד.
פסיקתו של בית המשפט העליון ביחס לדמי המזונות ולזמני השהות מחייבת את בתי המשפט לענייני משפחה ולכן בעת הדיון בקביעת סכום המזונות הראוי בית המשפט צפוי להפחית את תשלומי המזונות שישלם האב אם יוחלט שזמני השהות שלו עם ילדיו והיחס בין שכרם של ההורים אכן מצדיקים זאת.
האם תשלומי המזונות יופחתו רק במצבים של אחריות הורית שווה?
פסיקת בית המשפט העליון מתייחסת לחלוקה בפועל של זמני השהות של ההורים עם ילדיהם ואינה מחייבת הגדרה של אחריות הורית שווה. מאחר שסכום המזונות ייקבע לפי חלוקת זמני השהות בין ההורים והיחס שבין הכנסותיהם, במצבים שבהם זמני השהות אצל אחד ההורים מצומצמים מאוד או שקיימים בין ההורים פערי שכר משמעותיים, יקטן הסיכוי להפחתת תשלומי המזונות מכיוון שרוב הנטל במצב כזה מוטל על ההורה שנקבעו לו זמני שהות ממושכים יותר עם ילדיו.
ייעוץ משפטי מקצועי יסייע לכם להגן על הזכויות והאינטרסים בהליך הגירושין
בבואו לקבוע את סכום דמי מזונות הילדים בית המשפט לענייני משפחה ייבחן את הנסיבות והמאפיינים של כל משפחה באופן פרטני תוך מתן משקל מכריע לטובת הילדים. על כן, ההמלצה להורה שמעוניין להיערך באופן מיטבי להליך גירושין על כל המשתמע מכך, היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה שייצג אותו בפני בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני לפי הצורך, יגן על האינטרסים שלו ויפעל למיצוי מיטבי של זכויותיו.
עורכת דין סימיה ויצמן עוסקת בדיני משפחה, בהליכי גישור ועריכת הסכמי גירושין, חלוקת רכוש, איזון משאבים, מזונות אישה וילדים, משמורת ילדים, הסדרי ראייה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.