ראשית נעמוד על השאלה - מה הם מזונות אישה?

מזונות אישה הינם סכום כספי אשר אמור להיות משולם לאישה על-ידי הבעל, כל עוד שניהם עדיין נשואים, ובטרם ניתן הגט או פס"ד של גירושין.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין וגישור אלינור ברגר, לחץ/י כאן

מהי מטרתם של מזונות אישה?

מטרת המזונות הינה לעזור לאישה לשמר את אורח חייה, על מנת שתוכל להמשיך ולחיות באותה רמה אליה התרגלה, במהלך חייהם המשותפים שלה ושל בעלה.

כאשר בני הזוג מצויים בהליך של גירושין, הכלל הוא שהבעל ימשיך לשלם את מזונות האישה עד מועד קבלת הגט. לאחר שיינתן הגט, יהיה פטור הבעל מתשלום מזונות האישה.

כל הרעיון של מזונות אישה, נועד על מנת לספק לאישה ביטחון כלכלי, גם כאשר הנישואין של בני הזוג עולים על שירטון והם עומדים בפני פרידה.

נניח, ויש זוג, כאשר הבעל הוא המפרנס היחיד והאישה הינה עקרת בית שעיסוקה העיקרי בחיים הוא טיפול בילדים ובבית. במקרה כזה, כל הכנסה למשק הבית המשותף, כולל הוצאות הילדים לרבות הוצאות אישיות של האישה, מגיעה מן הבעל. במקרה כזה, האישה הופכת להיות תלויה כלכלית בבן זוגה.

מערכת של איזון עדין, סביר וצודק לפי נסיבותיו של כל מקרה לגופו

על מנת שלא יקרה מצב שהאישה תישאר ללא הכנסה ותגיע לפת לחם, מחויב הבעל לשלם את מזונותיה. מדובר במערכת של איזון עדין, סביר וצודק, בהתאם לנסיבות של כל מקרה לגופו.

מכאן אנו מבינים כי אישה אשר עבדה במהלך הנישואין, והכנסתה מספיקה לה על מנת לשמור על אורח חייה כפי שהורגלה אליו, במרבית המקרים לא תהיה זכאית למזונות אישה.

אולם, אם לא עבדה האישה במהלך הנישואין, היא אינה מחויבת לצאת לעבודה במהלך הליך הגירושין.

כלשון הפסיקה בתמ"ש (ירושלים) 3640-10 א. ב נ' צ. ב: "מזונות אשה: הכלל הבסיסי בדיני המזונות במשפט העברי קובע שזכות האישה לקבל מזונות מבעלה תלויה בעובדה שהאישה דרה עם בעלה ומקיימת את חיוביה כלפיו ובכללם את חובת עונה. אישה החיה בנפרד מבעלה אינה יכולה על פי דיני ישראל לתבוע ממנו מזונות, אלא אם היא מוכיחה לבית המשפט שמקור עזיבתה את הבית או סירובה לחזור אליו אינם במעשיה או ברצונה הבלתי מוצדק. עם זאת, נקבע כי אם האישה מוכיחה לבית המשפט שלא הייתה כל אשמה מצידה חובת האיש להמשיך ולזונה לא תיפגע. רמת ההוכחה הנדרשת לשם כך הוגדרה בפסיקה כ"משקל נוצה".

אישה שלא עבדה בתקופת הנישואין לא תחויב לצאת לעבוד

בנוסף קובעת הפסיקה, כי אישה שלא עבדה בתקופת הנישואין לא תחויב לצאת לעבוד. ברם, מקום שבחרה האישה לעבוד לאחר פירוד הצדדים, יכול האיש לומר "צאי ומעשה ידיך- מזונותיך".

מאידך, כאשר מדובר בבעל אשר פוטנציאל השתכרותו נמוך ולא נותר לו מינימום לקיומו, יערוך בית המשפט איזון קונקרטי בין זכות האישה למזונות לבין זכות הבעל לקיום מינימאלי. כאשר נוכח בית המשפט כי אכן מדובר במצב חסר צדק, בו לאחר שקיים האב את חובתו למזונות כלפי ילדיו ונשאר ללא אפשרות קיום מינימאלית, יכול בית המשפט לפסוק כי אף שהאישה זכאית למזונות על פי דינה האישי, הוא ימנע אותם ממנה. וזאת לאחר בדיקה כי האישה יכולה ומסוגלת לצאת לעבוד ולפרנס את עצמה. גם כאן מדובר במערכת של איזונים עדינים לפי נסיבות העניין (תמ"ש (נצרת) 55615-10-12 ע.ב. נ' ש.ב).

כיצד נקבע סכום דמי מזונות האישה?

סכום דמי מזונות האישה נקבע לפי רמת החיים אשר הייתה נהוגה בבית המשפחה טרם תחילת הליך הגירושין. הדין העברי קובע: "עולה עימו ואינה יורדת עימו". כלומר, כפי שהאישה הורגלה לחיות, והסכום יהיה שווה לסכום רמת החיים אליה התרגלה.

אולם, ניתן לראות בפסיקות של השנים האחרונות, כי כאשר מדובר באישה צעירה ובריאה היכולה לעבוד ולהשתכר בכבוד, המזונות שיקבעו, יהיו בהתאם לפוטנציאל ההשתכרות שלה.

התניית מזונות אישה או ביטולם על רקע חוסר תום לב

קיימים בפסיקה גם מקרים בהם נפסקו לאישה מזונות עד אשר יתקבל פסק דין של גירושין, אולם, כאשר בית המשפט נוכח כי האישה פועלת בחוסר תום לב, הוא יכול להתנות את מזונות האישה או לבטלם. כלשון פסק הדין אשר דן בנושא, תמ"ש (קריות) 10340-04: "ביהמ"ש קבע כי מזונות האישה יופסקו בתום 6 חודשים ממועד פסה"ד בין אם יסודר גט ובין אם לאו. הטעמים להפסקת חיוב הנתבע במזונות האישה הם:

הפסקת החיוב מכוח עיכוב הפתרון- עיקרון תום הלב. אין חולק כי הדין האישי מקים חובת מזונות עקרונית של בעל לזון את אשתו. אלא שקשר נישואין אינו יכול להיות קליפה ריקה מתוכן, עלה תאנה לחיוב במזונות ואמצעי להחזקת בן זוג "על הנייר". הותרת דמי המזונות הפסוקים במקרים מעין אלו על כנם מקבעת את הסכסוך, ומונעת פתרון לשני הצדדים.

עיקרון תום הלב, והצורך להביא סכסוכים אלי פתרון, אינו מאפשר זאת. במקרה דנן, הצדדים פרודים 6 שנים, מדובר בקשר נישואין אשר דבר לא נותר ממנו; דחיית כל הצעות הפתרון ע"י התובעת, המגלמות בחובן הסדרי רכוש, מדברת בעד עצמה. בנסיבות אלו, ברי כי עיכוב הגירושין ועיכוב הפתרון רובץ לפתחה של התובעת; עיכוב זה מהווה שימוש בזכות בחוסר תום לב, ומצדיק הפסקת חיוב המזונות".

האם אישה שנישאה בנישואים אזרחיים תהיה זכאית למזונות אישה?

באשר למזונות אישה אשר נישאה בנישואין אזרחיים, הדין החל הוא הדין האישי. משמע, כאשר מדובר בבני זוג יהודים יהיה חייב הבעל במזונות אישה וזאת מכח סעיף 2 לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט-1959: "א) אדם חייב במזונות בן זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלה".

בנוסף לכל האמור, במצבים בהם הבעל מסרב לתת גט לאישה, למרות החלטת בית הדין הרבני, יכולים לחייב אותו בתשלום מזונות תחת הכותרת "מזונות מעוכבת" גם אם אינה זכאית הלכה למעשה למזונות אישה.

מתי לא תהיה זכאית האישה לקבל מזונות אישה?

קיימים מספר קריטריונים על פי הדין העברי, אשר ימנעו מהאישה לקבל את מזונותיה מבעלה. לדוגמא: אישה אשר מסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה, נחשבת לאישה מורדת ועלולה לא לקבל את מזונותיה. אולם, אם קיימים לאישה טעמים מוצדקים להתנהגותה, יכולה היא להיות זכאית להם.

אישה שבגדה בבעלה לא תהיה זכאית למזונות אישה, אולם חובת ההוכחה למעשה הבגידה מוטלת על כתפי הבעל.

אישה שעזבה את הבית בטרם ניתן פסק דין של גירושין, עלולה גם להפסיד את מזונותיה. אולם במקרה כזה, אם תצליח להוכיח סיבה מוצדקת לעזיבתה, כן תהיה זכאית.

עורכת הדין אלינור ברגר (צילום: לינה מיארה)
עורכת הדין אלינור ברגר | צילום: לינה מיארה

עורכת דין אלינור ברגר עוסקת בדיני משפחה וירושה, גישור, ליווי משא ומתן. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.