אלוהים הוא בפרטים הקטנים, תכנון של הורות הוא דבר מהותי שנדרש להיערך אליו כראוי ובצורה מקיפה ככל האפשר על מנת להימנע מתרחישים בעייתיים בהמשך ולהישאר נתונים לחסדם של אחרים.
לפניה ישירה אל עורכת דין שני לוי רוזנבלום, לחץ/י כאן
מה חשוב לדעת לפני שניגשים להליך מהסוג הזה ועל מה נדרש לשים את הדגש?
במידה והחלטתם להביא ילד משותף לעולם ואתם עוברים טיפולי הפריה כדאי לדעת את הדברים הבאים ולהיערך אליהם כיאות:
- הורות משותפת באנגלית: (Shared Parenting) היא שם כולל לפרקטיקות הורות המהוות חלופה להסכם נישואים ומבוססות על שני עקרונות:
- זכותו של ילד לקשר משמעותי עם שני הוריו.
- נשיאה משותפת באחריות הורית לילד בכך ששני הוריו יגדלו אותו יחדיו (גם אם אינם נשואים).
- בדומה להסכם נישואים, גם הורות משותפת היא הסכם החל בין אנשים אשר בדרך כלל גרים באותו בית, אך בניגוד להסכם נישואים, הסכם הורות משותפת יכול להתקיים בין כל שני אנשים שיש ביניהם אמון ומערכת יחסים מינימלית לגידול משותף של ילד, גם אם "רווקים" או "גרושים", ההסכם יכול להיות קשור בכל תחומי החיים כמו חינוך, שינה, בישול, ניקיון, הסעה ועוד.
- הורות משותפת היא עניין מהותי שמשפיע על כל אורחות החיים שלנו והיא אינה דבר של מה בכך שהרי הורות משותפת יכולה ועשויה להשפיע עליכם לכל החיים, מדובר בהחלטה שיכולה להטות את הכף עבורכם בצורה חד משמעית ולשנות את כל אורחות החיים שלכם.
- עריכת הסכם הורות משותפת הוא הסכם אשר משפיע עליכם רגשית וכלכלית יותר מכל הסכם אחר שתערכו בחיים, אל תקלו ראש בעריכתו והגשתו לאישור בית משפט.
- חשוב להיערך להסכם זה ובייחוד לתרחישים לא צפויים בעתיד, עריכת הסכם הורות משותפת אמורה לצפות פני עתיד הן באשר לחומר הגנטי אשר מתקבל כתוצאה מהפרייה, קרי עוברים מוקפאים, מה קורה במקרה פטירה של מי מבני הזוג או השותפים להפרייה, וחשוב לקבוע בהסכם זה האם לשותף ו/או לבן הזוג הנותר תינתן אפשרות לעשות שימוש בעוברים המוקפאים לצרכי עיבור והפריה.
- בתי החולים הפרטיים אשר מתעסקים בהפרייה או קופות החולים, מחתימות לעיתים את בני הזוג או השותפים להורות על תצהירים אשר אינם מספקים מבחינה משפטית ובכך משאירים את בני הזוג חשופים משפטית מאחר שלא ניתן תוקף של פסק דין להסכמות הצדדים ותצהיר הוא אינו הסכם משפטי מפורט ומחייב.
- חשוב לערוך הסכם משפטי מקיף אשר כולל את כל הסוגיות הקשורות בהפרייה, הקפאת עוברים ועוד וזאת לתקופה של טרם העיבור וההיריון והסכם אשר צופה פני עתיד כזה אשר מתייחס למה קורה במקרה חלילה של פטירה או פרידה של השותפים או בני הזוג, מי יהא רשאי לעשות שימוש בעוברים הקפואים ועוד.
- במקרה של זוגות חד מיניים אשר עורכים הסכם של הורות משותפת, ראשית חשוב שיהיה ברור בהסכם ששני בני הזוג הם ההורים החוקיים של הילדים שנולדו מההפריה וזאת גם במקרה של פרידה.
- נוסף על כך, חשוב לכתוב כי בני הזוג מתחייבים להגיש בקשה לצו הורות פסיקתי בהליך נפרד כדי שיהיה תוקף להורות של הצד שאינו שותף גנטי להפריה.
- כאשר אחת מבנות הזוג מאותו מין הרתה מתרומת זרע אנונימית וילדה, בת הזוג השנייה יכולה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולקבל צו הורות פסיקתי המצהיר על ההורות שלה ללא צורך בצו אימוץ. בשנת 2018 הוגשה עתירה לבג"ץ, הדורשת להשוות את הרישום של בן הזוג של הורה לילד שנולד בהליך פונדקאות מחוץ לישראל, לרישום ההורות של בן הזוג של אם לילד שנולד בהליך פונדקאות שהתבצע בישראל על פי חוק הפונדקאות, רישום שמתבצע ללא צו שיפוטי.
- חשוב להוציא צו הורות פסיקתי בתקופה שהיא בסמוך ללידה או מיד לאחריה.
- חשוב להבין כי לאור הפסיקה העדכנית של ביהמ"ש המחוזי ועל פי המצב המשפטי הנוכחי לא ניתן לבטל צו הורות פסיקתי לאחר שזה ניתן למעט במקרים יוצאי דופן וחריגים ביותר.
- כדאי גם לקבוע חלוקה של מנות זרע שנרכשו או ביציות שנרכשו או מהי החלוקה של העוברים המוקפאים במקרה של פרידה, מי יוכל לעשות בהם שימוש, איך ומתי.
- כאמור, הסכם הורות משותפת צריך להיות הסכם מפורט ומוסדר עד לפרט האחרון, על מנת למנוע סכסוכים עתידיים בין ההורים וליצור תיאום ציפיות מלא. כמו כן, יחסים טובים בין ההורים בהחלט ישפיעו לטובה על הילד ועל תחושת הביטחון שלו בקשר עם הוריו.
- חשוב להבין כי בתי המשפט לא תמיד נותנים תוקף של פסק דין להסכמים מהסוג הנ"ל לפני שיש היריון ממשי, הכל תלוי בשופט, בבית המשפט הרלוונטי ובאופן ניסוח ההסכם כך שיאפשר את הגשתו לבית המשפט ואישורו.
- לסיכום, גבר או זוג גברים יכולים להקים משפחה עם אישה או זוג נשים לצורך הבאת ילד לעולם. באופן זה נוצרים מודלים שונים וייחודיים של הורות משותפת ללא יחסי זוגיות. החוק אינו מכיר במשפחות "מרובות הורים" אלו, אלא רק בהורים הביולוגיים של הילד. עם זאת, בתי המשפט נוטים להתחשב בחוזים המגדירים את זכויות כל ההורים, בכפוף לטובת הילד.
עורכת דין שני לוי רוזנבלום עוסקת בעריכת הסכמי הורות משותפת, דיני משפחה, גישור בגירושין, הסכמי גירושין, ליווי משפטי בהליכי פרידה בהסכמה, איזון משאבים, הסדרי ראייה, משמורת, מזונות, גירושין בשיתוף פעולה (גשת"פ), הסכמי ממון, הסכמי חיים משותפים, ייפוי כוח מתמשך ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.