ניכור הורי היא תופעה שבמסגרתה הילד מתנכר לאחד מהוריו ואינו מעוניין לקיים כל קשר עימו, ללא כל סיבה נראית לעין ולרוב זה יבוא על רקע גירושיהם של הוריו. הליכי גירושין מזמנים לכל הורה שלל אתגרים מסוגים שונים כאשר אחד המרכזיים שבהם הוא כיצד לא לערב את הילדים בסכסוכים ובכעסים שנוצרים בקרב ההורים.
למרבה הצער, הורים רבים אינם מסוגלים לצלוח את האתגר הזה כאשר הכעס כלפי בן הזוג לשעבר גורם להם להסית את הילד המשותף נגדו, עד למצב שבו הילד אינו מעוניין לקיים כל קשר עם ההורה המנוכר, או שמחליט לקיים קשר מינימלי בהוראת ההורה המסית, עם ההורה המנוכר, תוך ניצול ההליכים הנמשכים בבית המשפט, והכל על מנת שלא ניתן יהיה לטעון כנגד ההורה המסית, או כדי לאפשר לבית המשפט שלא לגעת בתפוח האדמה הלוהט שהובא לידיו.
לפניה ישירה אל עורך דין מיכאל אברם, לחץ/י כאן
תסמונת ניכור הורי - קווים לדמותה
תסמונת ניכור הורי היא הכינוי למצב שבו ילד נאלץ לבחור צד בסכסוך שמתנהל בין הוריו, כאשר ההורה המנכר משתמש בילד ככלי מיקוח וניגוח בהליך הגירושין כדי לסחוט את הצד השני או כדי לנקום בו ולפגוע בו. תסמונת ניכור הורי עשויה להתבטא בין היתר באמצעות פגיעה בזמני השהות של ההורה השני עם הילד, אמירות מבזות, הפצת שקרים ואף יכולה להתגלגל לאלימות של הילד כלפי ההורה המנוכר בפרהסיה או בחדרי חדרים. הנתק שנוצר בין ההורה המנוכר לבין הילד עלול להעמיק ולהחמיר ככל שהזמן חולף והבעיה לא מטופלת כראוי. כך ככל והטיפול במשפחה ידחה וימשך, יעמיק הניכור, והפגיעה בהורה המנוכר ובילד עצמו ובעיקר בנפשו תגבר ותתרחב, עד למצב שבו כבר לא תהיה דרך חזרה.
ניכור הורי הוא תוצאה משולבת של תכנות הורי והסתה מצד אחד ההורים יחד עם ההזדהות הרגשית וההתנהגות של הילד. התסמינים ההתנהגותיים המוכרים במסגרת ניכור הורי כוללים בין היתר תמיכה אוטומטית של הילד בהורה המנכר בכל קונפליקט הורי, כאשר לילד אין כל רצון או מוכנות להקשיב להורה המנוכר והוא מביע תמיכה אוטומטית בהורה המנכר. ביטויים נוספים של ניכור הורי כוללים התנהלות אובססיבית של הילד בשנאתו כלפי ההורה המנוכר והצגת סיבות חסרות ערך ואבסורדיות לדחיית מפגשים עם ההורה המנוכר. נוסף על כך, במקרים רבים של ניכור הורי, הילד מביע התנגדות גם למשפחתו המורחבת של ההורה המנוכר ונחוש בעמדתו שהחלטתו להתנגד להורה המנוכר היא עצמאית לחלוטין.
ניכור הורי עלול להותיר חותם בדמות נזק נפשי קבוע אצל הילד וללוותו למשך כל ימי חייו. בחלק מהמקרים תסמונת הניכור ההורי תביא לניתוק מוחלט של הקשר עם ההורה המנוכר ולכן מדובר בפגיעה משמעותית בילד אשר לצורך התפתחותו התקינה זקוק לקשר רציף ותקין עם שני הוריו. על כן, חשוב מאוד לטפל בבעיה ללא דיחוי ולפעול בהקדם האפשרי כדי להביא לסיומה. טוב יעשו בתי המשפט לענייני משפחה, אם יפעלו כפי שפועל בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב-יפו, שם מונה שופט מוקד לטיפול מיידי ודחוף בכל גילוי של ניכור הורי.
מהן סמכויותיו של בית המשפט לענייני משפחה במקרים של ניכור הורי?
בעת התמודדות עם תסמונת ניכור הורי חשוב לפנות בדחיפות לעורך דין מקצועי ומיומן שייבחן את נסיבות המקרה ויפנה לבית המשפט לענייני משפחה בהקדם האפשרי במקביל להגשת בקשה למינוי פסיכולוג מומחה או מומחה רגשי אשר מחזיק בכלים הדרושים לאבחון התסמונת בשלביה המוקדמים על ידי קיום שיחות עם הילד.
במצבים של ניכור הורי לבית המשפט לענייני משפחה יש שלל סמכויות ואפשרויות פעולה ולכן להורה מנוכר שמתמודד עם תסמונת ניכור הורי מומלץ להקדים ולפנות לבית המשפט כדי להציל את הקשר ולמנוע את העמקת הקרע בינו לבין ילדו. הורה מנוכר שמשתהה ומתמהמה עם פנייתו לבית המשפט עלול לאבד את הקשר עם ילדו לצמיתות, כך גם יקרה כאשר בית המשפט הוא זה שמשתהה בטיפול במקרה שלפניו ובמקום לתת מענה מיידי, מהיר, תקיף וענייני, מאפשר להורה המנכר להמשיך בדרכו בהסתת הילד המנכר, מבלי לעצור זאת ולדאוג לנפשו הפגועה והחצויה של הילד.
הגשת תביעה לאכיפת קשר או בקשה להטלת סנקציות
הורה מנוכר שמעוניין לטפל בתסמונת הניכור ההורי רשאי להגיש לבית המשפט לענייני משפחה תביעה לאכיפת הקשר. כאשר מוכח בפני בית המשפט קיומה של תסמונת ניכור הורי, הוא רשאי לאכוף הסדרי שהייה או אחריות הורית להורה המנוכר ובעצם לכפות על הילד להיפגש עם ההורה המנוכר. בחלק מהמקרים כפיית מפגשים בין ההורה המנוכר לבין הילד עשויה לפתוח פתח לחידוש הקשר בין הצדדים.
אפשרות פעולה נוספת של הורה מנוכר היא הגשת בקשה להטלת סנקציות נגד ההורה המנכר לבית המשפט לענייני משפחה. במקרים קיצוניים שבהם ישנה הסתה קשה של ההורה המנכר כלפי ההורה המנוכר, אכיפת פגישות בין הילד לבין ההורה המנוכר לרוב לא תפתור את הבעיה. במצבים כאלו, בהתאם לבקשת ההורה המנוכר, בית המשפט רשאי להטיל על ההורה המנכר סנקציות שונות כדי שיפסיק את התנהגותו הפוגענית. הסנקציות שבית המשפט לענייני משפחה רשאי להטיל על הורה מנכר כוללות בין היתר קנסות ופיצויים, צו איסור יציאה מהארץ, איסור שימוש בכרטיסי אשראי ובמקרים חמורים גם עונש מאסר.
תסמונת ניכור הורי עלולה לגרום נזקים קשים לילד ולהורה המנוכר
בשנים האחרונות עלתה המודעות של בתי המשפט לענייני משפחה לתסמונת הניכור ההורי והם החלו להפנים כי התסמונת עלולה לגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים לילד ולהורה המנוכר. על כן, כיום מרבית בתי המשפט והשופטים בבית המשפט לענייני משפחה, יוצאים נגד התופעה ונוקטים ביד קשה נגד הורים שפועלים כדי להסית את ילדם כלפי ההורה השני. אם גם אתם מתמודדים עם תסמונת ניכור הורי, אל תבזבזו זמן יקר ופנו בהקדם לעורך דין מקצועי ומיומן שיסייע לכם לחדש את הקשר עם ילדכם.
עורך דין ומגשר מיכאל אברם עוסק בגירושין, תסמונת ניכור הורי, חלוקת רכוש ונכסי קריירה, מזונות ילדים, משמורת, זמני שהות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.