לחברה בע"מ ישנם יתרונות רבים על פני ניהול הפעילות העסקית כעוסק מורשה, ואולם כאשר שותפים בעסקים מחליטים שהגיעה העת להקים חברה בבעלות משותפת, מומלץ מאוד לערוך ביניהם הסכם מייסדים.
בדרך כלל, הימים הראשונים של כל שותפות מתחילים כמו "ירח דבש". לכל השותפים אינטרס משותף להצלחה וכל אחד נכון להשקיע את כל כולו במיזם החדש. ממש כמו בזוגיות, ככל שעוברות השנים מתחילים לגלות את ההבדלים באישיות של כל אחד ממקימי החברה ויש להחליט על מנגנון יעיל לקבלת החלטות ולטיפול בחילוקי דעות. הדרך הנכונה ביותר לעשות זאת היא באמצעות הסכם מייסדים מסודר, שנוסח בקפידה על ידי עו"ד מסחרי מקצועי וסוגר את כל הפינות המשפטיות והסוגיות שעשויות לעלות בעתיד.
אודות הסכם מייסדים
הסכם מייסדים שנחתם בין יזמים של חברה בע"מ, נועד כדי להסדיר את היחסים העסקיים והמשפטיים ביניהם, ובין היתר כדי לקבוע את הדרך שבה יוחזקו המניות בחברה, יחולקו הרווחים, יתקבלו ההחלטות וייקבעו הדירקטורים בחברה. ההסכם גם כולל סעיפים שונים, שנועדו להגדיר את הבעלות על הקניין הרוחני, סמכויות, זכויות וחובות המייסדים, כיצד ייפתרו מחלוקות שונות ואפילו כיצד תפורק החברה ויחולקו התחייבויותיה ונכסיה, במקרה שמייסדיה יחליטו להפסיק להפעילה.
פעמים רבות, קבוצה של חברים מחליטה להקים חברה ומסתמכת על הקשר החברי בלבד כך שיהווה ה-"דבק" שמחבר את השותפים במיזם. למרבה הצער, במרבית המקרים כאשר העסק מתחיל להרוויח או להראות הפסדים, חלק ממקימי החברה מעוניינים לשנות את האחזקות שלהם בה או תנאים אחרים. לכן, הסכם מייסדים חברה בע"מ חשוב במיוחד, משום שהוא מפרט באופן שאינו משתמע לשתי פנים, כיצד יכולים להתבצע שינויים בחברה וזאת במטרה למנוע חיכוכים עתידיים והתדיינויות בבתי משפט שיכולים לעלות הון ולגרום למפח נפש לכל הצדדים.
עו"ד דרור הראל, המתמחה בתחום המשפט המסחרי, מסייע ליזמים בהכנת הסכם מייסדים שמשרת את האינטרסים הכוללים שלהם ושל החברה. אחד המאפיינים הייחודיים של משרדו הוא העובדה שאינו מגיע רק מהתחום המשפטי. הוא בעל תואר שני במנהל עסקים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, הקים בעצמו עסקים ואף מעורב באופן יום־יומי בניהול של פירמות עסקיות מצליחות כיועץ משפטי בכיר. לאחר שהקים בעצמו עסקים הוא מייעץ על בסיס ניסיון אמיתי, בשטח, ויכול להאיר מניסיונו את דרכם של יזמים העושים את הצעד הראשון בפתיחת העסק המשותף שלהם.
כיצד מקימים חברת הזנק עם פחות סיכון?
מקרים שמגיעים לא אחת למשרדי קשורים לחברות הזנק שמתחילות את דרכן כרעיונות מוצלחים של מספר חברים לספסל הלימודים, של עובדים שכירים שעבדו יחדיו או של מתכנתים שנפגשו ביחידה צבאית וחברו יחדיו. זה בדיוק אחד מהמקרים שהגיע למשרדו של עו"ד הראל בשנה האחרונה. ארבעה שותפים החליטו לצאת לדרך משותפת ולבנות חברת סייבר, המבוססת על רעיון שפיתחו שניים מהשותפים עוד בתקופת הלימודים. את השותפים הנוספים הם החליטו לצרף כדי להשתמש בניסיונם בתחום הסייבר וכן במשאביהם הכלכליים. במקום לגייס משקיע מבחוץ, חשבו, יהיה יותר נכון לצרף שותפים לדרך שמכירים את התחום על בוריו ויכולים לתמוך במיזם מבפנים גם בהיבט המקצועי והטכנולוגי.
החשש של שני השותפים בעלי הממון שהחליטו להשקיע ב-פתיחת חברה בע"מ היה, שאם הם היחידים שמשקיעים מכיסם במיזם, הרי ששני השותפים האחרים עשויים למכור את מנויותיהם עד מהרה לכל המרבה במחיר וכך החברה תאבד את יכולת המחקר והפיתוח בשלבים מוקדמים מדי של המוצר וההשקה בשוק. החשש היה במקומו מפני שככל שתרחיש זה יקרה, שכרם של המשקיעים יצא בהפסדם. הם יעמדו אל מול שוקת שבורה ולכל הפחות יהיו תחת איום מתמיד שהשותפים המקצועיים יעזבו לפני שהחברה תבשיל להיות "פרה חולבת" שמקבלת הצעות מיזוג אסטרטגיות או אקזיט.
לעומתם, שני השותפים האחרים חששו שהעובדה כי הם מגיעים עם רעיון ויכולת פיתוח של המיזם אך ללא משאבים כספיים, תגרע מזכויותיהם הכספיות ומיכולתם לקבל החלטות ניהוליות.
קבענו פגישה אישית עם כל אחד מהיזמים בנפרד תוך ניסיון להציף את החששות, והבנה של התוכנית הכלכלית של ארבעתם. במהלך הפגישות הללו כל אחד מהם קיבל ייעוץ אישי מקיף כיצד לשמור על האינטרס האישי שלו בלי לפגוע בכדאיות המיזם וביכולתו להוציאו לפועל. בפגישה הזו נדונו נושאים חשובים כמו: כיצד יחלקו את הרווחים בעתיד, באילו תנאים יחולקו מניות החברה בעתיד, מי יהיה מורשה חתימה בבנק וכן מה יהיה מנגנון ההיפרדות במקרה שהחברה תיסגר וכיצד יחולקו נכסי החברה המוחשיים והבלתי מוחשיים.
אחרי שכל הנושאים הללו הובהרו, ניסחנו עבורם הסכם מייסדים סטארט אפ שכולל תוכנית מפורטת לשנה הראשונה של הפעילות, לאפשרות של אקזיט עתידי, מנגנוני קבלת החלטות ואפילו תוכנית מפורטת למקרה שחלק מהשותפים יחליטו לעזוב את המיזם. כך, הם יכלו להתחיל להקים את החברה ולעסוק בעיקר-לפתח את המיזם שיכול להיות חלק מהעתיד של עולם הסייבר בשנים הקרובות.
הסכם טוב הוא מסמך שלעולם לא תצטרכו לקרוא אותו שוב
אחד המאפיינים החשובים של הסכם שנכתב ע"י עו"ד מנוסה, הוא יכולתו למנוע חיכוכים עתידיים. אם כל סעיף מוגדר בו בצורה נהירה, בשפה קלה להבנה ולא בלשון מסובכת, אז הצדדים לו מתומרצים לנהוג על פיו ולא להפר אותו. בנוסף, כאשר המייסדים מעורבים בניסוח הסעיפים השונים בחוזה, הם חשים יותר מחויבים אליו בעתיד. כאשר מבצעים עבודה נכונה מראש, כל אחת מאבני הדרך של החברה, החל מהקמתה וכלה במכירתה או בסגירה, מותוות מראש בהסכמתם של כל הצדדים.
באמצעות מסמך משפטי שנכתב היטב אפשר להתחיל חברה שנבנית על יסודות איתנים, ומשם לראות אותה גדלה ומצליחה. באמצעות הליווי המשפטי של עורך דין חברות דרור הראל, ולאור ניסיונו בתחום המשפט המסחרי, החברה שלכם יכולה להתחיל לפעול באופן מיטבי כבר מהיום הראשון.
עורך דין הסכם מייסדים, דרור הראל ושות' עוסק במשפט מסחרי ועסקים, ניסוח וליווי בהסכמי מייסדים ושותפות, ליווי חברות סטארט אפ, הקמת חברות ושותפויות, טיפול בעסקאות מסחריות בינלאומיות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.