בית המגורים או דירת המגורים הם ברוב המקרים הנכס בעל הערך הרב ביותר שמצוי בבעלותם של בני הזוג. בעת הגירושין בני הזוג צריכים לחלק ביניהם את הנכסים שנחשבים למשותפים כאשר לפני ביצוע חלוקה זו יש צורך להבחין בין נכסים ששייכים לבני הזוג במשותף לבין נכסים ששייכים לכל אחד מבני הזוג בנפרד. כדי לחלק נכס מקרקעין שמצוי בבעלות משותפת של שני בני הזוג, בשלב הראשון הם יצטרכו לפרק את השותפות בנכס הספציפי ורק לאחר מכן יוכלו לחלק את הנכס ביניהם.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ומגשרים אסף יוחאי, לחץ/י כאן

מתי ניתן להגיש תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין?

לפי סעיף 37 (א) לחוק המקרקעין, כל שותף במקרקעין משותפים רשאי לדרוש לפרק את השיתוף בנכס בכל עת. מטרת המחוקק בסעיף זה הייתה למנוע מצב שבו נחסמת האפשרות לבצע חלוקה של מקרקעין עקב מחלוקות וסכסוכים בקרב שותפים. בעוד במקרים שבהם ישנה הסכמה בין הצדדים התהליך לרוב יהיה קצר, אם אחד השותפים מתנגד לבצע פירוק שיתוף בנכס מקרקעין, ההליך צפוי להתארך ולעתים גם להסתבך. התנגדות עלולה להופיע במסגרת הליכי גירושין בעת שאחד מבני הזוג מעוניין למכור את הנכס המשותף ואילו הצד השני מסיבותיו מתעקש להמשיך ולהחזיק בנכס כשותף.

אם שותף במקרקעין מתנגד לבצע פירוק שיתוף בנכס מקרקעין, לא יתאפשר לבצע פירוק שיתוף מוסכם כאשר הצד שמעוניין לבצע את פירוק השיתוף ייאלץ להגיש תביעה לפירוק שיתוף אשר תתברר בבית המשפט. יודגש כי בכל מקרה שבו השותפים בנכס המקרקעין הם בני משפחה ואחד מהם מבקש לבצע פירוק שיתוף בנכס, התביעה לפירוק השיתוף תוגש לבית המשפט לענייני משפחה, ללא כל קשר לשווי המקרקעין או למיקומם.

פירוק שיתוף בגירושין

בפסיקת בתי המשפט נקבע שפירוק שיתוף בנכס מקרקעין במסגרת הליכי גירושין ייעשה בשונה מפירוק שיתוף שהיה מתבצע בקרב שותפים עסקיים. אם מדובר בפירוק שיתוף בנכס מקרקעין שהיה בבעלות משותפת של צדדים שהיו בני זוג, לבית המשפט יינתן שיקול דעת רחב יותר והוא יהיה רשאי לבחון את מכלול הנסיבות הקשורות לנכס, לבני הזוג ולילדיהם לצורך קבלת החלטה מושכלת ושקולה שמתחשבת בזכויות הרכושיות של כל אחד מבני הזוג כמו גם בצרכים של ילדיהם הקטינים.

עיכוב פירוק שיתוף בנכס מקרקעין שמשמש למגורים

לפי הוראות סעיף 40א לחוק המקרקעין, אם בית המשפט החליט על ביצוע פירוק שיתוף בנכס מקרקעין של בני זוג אשר מתגוררים בו קטינים, פירוק השיתוף על ידי מכירת הנכס וחלוקת התמורה שהתקבלה יעוכבו עד שיימצא סידור מגורים הולם וראוי עבור הילדים הקטינים וההורה המשמורן.

חשוב לציין כי גם סעיף 6א לחוק יחסי ממון כולל הוראה דומה שלפיה הערכאה שדנה במכירת נכס מקרקעין שמשמש למגורים תעכב את עסקת המכירה כאשר לא נמצא סידור מגורים הולם עבור ילדיהם הקטינים של הצדדים ועבור ההורה המשמורן.

יתרה מזאת, בסעיף 6 לחוק יחסי ממון בין בני זוג נקבע שאם בני זוג לא הגיעו להסכמה, בית המשפט הוא זה שיחליט מה יקבל כל צד או שיקבע באיזה אופן יבוצע איזון המשאבים בין בני הזוג, כולל מועדים ותנאים נוספים. כדי לקבוע את אופן ועיתוי ביצוע איזון המשאבים בית המשפט ייבחן את מצבו הכלכלי של כל אחד מהצדדים ואת טובת ילדיהם הקטינים.

עיכוב ביצוע של פירוק שיתוף יתבצע גם כאשר אישה הגישה תביעת שלום בית לבית הדין הרבני ועתרה לצו מדור ספציפי אשר יאפשר לה להמשיך לגור בדירתם המשותפת של הצדדים. לפי חוק מיסוי מקרקעין, העברת זכויות בדירה שמתבצעת בקרב בני זוג לפי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין לא תיחשב לעסקה במקרקעין ולכן הצדדים לא יחויבו בתשלום מס כלשהו.

דרך נוספת שבה ניתן לעכב את פירוק השיתוף בנכס היא כאשר אחד מבני הזוג מעוניין לרכוש את חלקו של הצד השני בנכס מקרקעין המשמש למגורים באמצעות הזכויות הרכושיות שיקבל בהמשך כתוצאה מאיזון המשאבים. במקרים כאלו נטיית בתי המשפט היא לעכב את פירוק השיתוף עד שיתברר האם המהלך הוא אכן אפשרי ובר ביצוע.

תביעה לפירוק שיתוף בשל חילוקי דעות ביחס למכירת דירת המגורים

אם הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמה בסוגיית מכירת דירת המגורים המשותפת, הצד שמעוניין למכור את הנכס ייאלץ להגיש תביעה לפירוק שיתוף לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה יוכלו לעכב את ההליך ולקבוע שמכירת הנכס תידחה או לחילופין לקבוע שחלק מהתמורה שתתקבל בעקבות מכירת הנכס תישמר בנאמנות בידי צד שלישי במטרה להבטיח קורת גג הולמת לילדים הקטינים של הצדדים.

דרך נוספת לטפל בסוגיית פירוק השיתוף היא באמצעות מינוי כונס נכסים שיבצע את פירוק השיתוף ויחלק את התמורה שתתקבל ממכירת נכס המקרקעין בין הצדדים אחרי תשלום הוצאות המכירה. על פי רוב, במקרים כאלו בית המשפט ימנה את עורכי הדין שמייצגים את הצדדים ככונסי נכסים במשותף כדי שכל אחד מהם יוכל לשמור על האינטרסים של הצד שאותו הוא מייצג.

עורך הדין אסף יוחאי (צילום: משרד עו"ד ומגשרים אסף יוחאי)
עורך הדין אסף יוחאי | צילום: משרד עו"ד ומגשרים אסף יוחאי

משרד עורך דין ומגשרים אסף יוחאי עוסק בפירוק שיתוף בגירושין, הסכמי גירושים, הסכמי ממון, משמורת, הסדרי ראייה ועסקאות מקרקעין. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.