בעקבות משבר הקורונה שמלווה את מדינת ישראל במשך כמעט שנתיים, אזרחים רבים נקלעו לחובות בהיקפים משמעותיים וחסרי תקדים. במהלך תקופה זו בעלי עסקים רבים צמצמו את פעילותם באופן משמעותי, כאשר חלק מהם בחר להוציא עובדים לחופשות ללא תשלום ואילו חלק אחר בחר לפטר עובדים כדי לחסוך בהוצאות העסק.
התנהלות זו של ציבור המעסיקים גרמה לעצמאים ולעובדים שכירים רבים להיקלע לחובות כבדים לבנקים, לחברות האשראי, לבעלי נכסים ולגורמים נוספים. במקרים רבים חוסר היכולת לעמוד בהתחייבויות הכספיות הדרדר עד למצב של קריסה כלכלית מלאה.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דוד ברקוביץ', לחץ/י כאן
מהי המטרה של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
המטרה העיקרית של חוק חדלות פירעון החדש היא לסייע לעצמאים וליחידים - אנשים פרטיים לעצור את קריסתם הכלכלית תוך מקסום תשלום החוב לנושים ויצירת אופק לשיקום כלכלי אמיתי. הליך חדלות פירעון מתקיים בפני רשם ההוצאה לפועל אם סכום החובות נע בין 50 אלף שקלים ועד ל-150 אלף שקלים בפני בית משפט השלום אם סכום החוב גבוה יותר מ-150 אלף שקלים.
כדי לפתוח בהליך חדלות פירעון החייב יידרש לשלם סך של 1,400 שקלים חדשים ולמלא טפסים. את הטפסים יש למלא באופן מדויק ובתשומת לב רבה כדי למנוע טעויות שעלולות להוביל לעיכוב ההליכים בהמשך. הממונה על חדלות פירעון ימסור למבקש את החלטתו תוך תקופה של כ 30 יום ממועד הגשת המסמכים. כבר עם הגשת הבקשה ניתן להגיש בקשה לעיכוב ההליכים בתיקי ההוצאה לפועל עד לבירורה.
אם הבקשה לפתוח בהליכים התקבלה, כלל ההליכים שמתנהלים נגד החייב יוקפאו כלל ההליכים ויוטלו עליו הגבלות שנועדו לצמצם את חובותיו ולשמור על התנהלות תקינה של ההליך.
בשלב הבא ימונה לחייב נאמן שיבחן את מצבו הכלכלי ואת נכסיו, חובותיו והתביעות שהוגשו נגדו. לאחר שסיים את הבדיקה, הנאמן יעביר חוות דעת לממונה ובהמשך יגיש הצעה לשיקומו הכלכלי של החייב.
צו תשלומים וחובת דיווח תקופתי
במהלך פרק הזמן שבין מתן הצו לפתיחת ההליכים ועד לקיום דיון בעניינו של החייב, הוא יחויב לשלם את הסכום שקבע הממונה. נוסף על כך, החייב יצטרך להעביר דיווח תקופתי בדבר הוצאותיו והכנסותיו שישמש לצורך בחינת התנהלותו הכלכלית.
לאחר שנה בקירוב, ייערך דיון בעניינו של החייב בפני רשם ההוצאה לפועל או בבית המשפט ובמסגרת הדיון תיקבע תוכנית שיקום לחייב. תוכנית השיקום עשויה לכלול מתן הפטר מידי ומחיקת חובותיו של החייב או לחילופין קביעת תוכנית שיקום שלפיה החייב ישלם לנושים סכום מסוים בפריסה לתשלומים ולאחר סיום התקופה הוא יקבל הפטר מכלל חובותיו.
כיצד הליך חדלות פירעון מייעל את הטיפול בחייבים?
במטרה לייעל ולקצר את הטיפול בחייבים, בוטל הליך פשיטת הרגל הישן שהתנהל רק בבית המשפט המחוזי, והליך חדלות הפירעון החדש החל להתנהל בערכאות שונות על פי סוג החוב וסכומו.
היתרון הבולט והמשמעותי ביותר של הליך חדלות הפירעון הוא הידיעה הברורה של החייב ביחס למועד סיומו. ההפטר, בכל מקרה, יינתן לחייב תוך תקופה של ארבע שנים מיום פתיחת התיק. תאריך היעד לקבלת ההפטר מספק לחייבים תקווה לחזרה לחיים רגילים וזאת תוך הסרת אי הוודאות הממושכת ביחס לקבלת ההפטר. עם זאת, מסגרת זמן זו תישמר בכפוף לכך שהחייב יתנהל בהליך לפי החלטותיהם של הגורמים המוסמכים, ימלא דוחות כנדרש, ישלם את צו התשלומים שנקבע עבורו ויקפיד לפעול בתום לב במסגרת ההליך.
מהי המשמעות המעשית של השתתפות בהליך חדלות פירעון?
כלל ההליכים שננקטו נגד חייב יבוטלו או יוקפאו עם הפתיחה בהליכי חדלות פירעון כאשר נושה שיהיה מעוניין לפתוח בהליך חדש נגד החייב יצטרך לפעול תוך שישה חודשים ממועד מתן הצו לפתיחת הליכים ותביעתו תיבחן בנפרד.
נוסף על עיכוב ההליכים בעניינו של החייב, יוטלו עליו הגבלות שונות למשך התקופה שבה מתנהל ההליך, אשר נועדו למנוע ממנו לצבור חובות חדשים ולאפשר התנהלות תקינה של ההליכים. ההגבלות שיוטלו על החייב כוללות בין היתר עיכוב יציאה מהארץ, הגבלה על החזקה של דרכון או תעודת מעבר, קביעת סטטוס של לקוח מוגבל מיוחד בבנק, הגבלה על שימוש בכרטיסי חיוב והגבלה על הקמה של תאגיד חדש אשר הנאמן סבור שהקמתו עלולה לפגוע בצדדי ג' או בנושים.
מדוע חשוב לפעול באופן מידי ולא להתמהמה בפניה לעורך דין מיומן ומקצועי?
ההמלצה לחייב שמצוי במשבר כלכלי היא לא להתמהמה ולא להתעלם מהמצב הפיננסי הבעייתי שרק ילך ויחמיר בחלוף הזמן בהיעדר טיפול משפטי מתאים. כדי לבחור באפשרות היעילה ביותר לטיפול בחובות כדאי להיוועץ עם עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום הסדרי החובות ככלל וחדלות הפירעון בפרט כדי שייבחן את מצבו הפיננסי של החייב ואת הסיבות שהובילו להסתבכותו הכלכלית. לאחר עריכת הבדיקות המתאימות, עורך הדין יוכל לסייע לחייב לבחור באסטרטגיית הפעולה המיטבית עבורו וללוות אותו בדרך לחיים חדשים ונקיים מחובות.
עורך דין דוד ברקוביץ עוסק בתחום ההוצאה לפועל וחדלות הפירעון, בייצוג וליווי חייבים בהליכי פשיטת רגל וחדלות פירעון, בהסדר חובות, איחוד תיקים, הפטר בהוצאה לפועל, הקפאת הליכים, עיכוב יציאה מהארץ ועוד. ניסיונו העשיר בשיקום לצד הניסיון הרב בהסדרי חובות משתלבים זה בזה בייצוג החייבים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.