בעידן המודרני טיפולים אסתטיים וניתוחים פלסטיים הם נפוצים ושכיחים מאוד והפופולריות שלהם רק הולכת וגוברת מיום ליום בקרב גברים ונשים. טיפולים אסתטיים וניתוחים פלסטיים (למעט חריגים) נחשבים לטיפולים אלקטיביים, כלומר, אין צורך רפואי חיוני לבצעם. בעקבות שוני זה, הרופא שמבצע את הטיפול האסתטי או הניתוח הפלסטי נושא בחובת זהירות מוגברת כלפי המטופל אשר כוללת גם חובה למסור לו מידע מקיף ומפורט אודות הניתוח.

המידע שהרופא מחויב למסור למטופל לפני ניתוח פלסטי או טיפול אסתטי כולל בין היתר את תוצאותיו האפשריות של הטיפול, הסבר מקיף אודותיו, ציון חלופות טיפוליות אם קיימות, תופעות לוואי, סיבוכים אפשריים שעלולים להופיע במהלך הטיפול, סיכונים כתוצאה מהניתוח ועוד. במסגרת חובותיו כלפי המטופל הרופא מחויב לספק לו מידע מפורט כדי שיהיו בידיו כל הנתונים שיאפשרו לו לקבל החלטה שקולה ביחס לביצוע ההליך הטיפולי או הניתוח.

לנוכח העובדה שטיפול אסתטי או ניתוח פלסטי (למעט חריגים כאמור) הם הליכים אלקטיביים אשר מתבצעים מתוך רצונו החופשי של המטופל בהיעדר צורך רפואי אמיתי, לפני הטיפול או הניתוח הרופא מחויב לבצע למטופל תשאול מקיף, לבחון את מצבו הבריאותי ולערוך לו את כל הבדיקות הרפואיות הרלוונטיות הנדרשות לאותו טיפול או ניתוח.

חשוב לציין כי לא כל תוצאה שאינה משביעת רצון בעיני המטופל תיחשב ככזו שנובעת מרשלנות רפואית של הרופא המטפל או המנתח ואף לא כל טעות מהווה רשלנות. לצורך הוכחת תביעה בגין רשלנות רפואית, המטופל יצטרך להוכיח שהצוות הרפואי התרשל כלפיו במסגרת הטיפול האסתטי או הניתוח הפלסטי ולא פעל לפי סטנדרט התנהגות רפואי מקובל וסביר בנסיבות העניין, ולכן נגרם לו נזק.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון דואני ושות', לחץ/י כאן

אילו פעולות של רופא ייחשבו רשלנות רפואית?

כבר בשלב הייעוץ הראשוני, הרופא מחויב לתת למטופל את מלוא המידע הקשור לניתוח או לטיפול לצורך קבלת הסכמה מדעת לביצוע ההליך. אם הרופא לא הסביר למטופל, בין היתר, את מהות ההליך, המטרה, התועלת הצפויה, סיכויי הטיפול או הניתוח, הסיכונים הכרוכים בטיפול המוצע לרבות תופעות לוואי, הסכמת המטופל לביצוע ההליך או הניתוח לא תיחשב להסכמה מדעת. במצב שבו הניתוח או הטיפול האסתטי התבצעו ללא הסכמה מדעת, המטופל יוכל להגיש תביעה בגין פגיעה באוטונומיה ובמקרה שיוכיח כי לא היה מבצע את ההליך הרפואי אילו קיבל בידיו את כל המידע החיוני המפורט לעיל, אזי יוכל להגיש תביעה בגין מלוא נזקיו.

לפני ביצוע של טיפול אסתטי או ניתוח פלסטי, בחלק מהמקרים המטופל יתבקש לבצע בדיקות מקדימות, להפסיק לעשן, להפסיק ליטול תרופות מסוימות ועוד. תפקידו של הרופא הוא להנחות את המטופל כיצד להתנהג לפני הטיפול האסתטי או הניתוח הפלסטי ולוודא כי המטופל אכן יישם את ההנחיות שניתנו לו במדויק. אם הרופא התרשל כלפי המטופל וכתוצאה מרשלנותו נגרם למטופל נזק, הניזוק יוכל להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית.

במהלך ביצוע טיפול אסתטי או ניתוח פלסטי, רשלנות רפואית עשויה להתבטא בין היתר בבחירה שגויה בטכניקה רפואית, בביצוע ניתוח ללא מיומנות והכשרה מתאימה, בשגיאות במתן טיפול תרופתי ובעוד שלל התנהגויות שחורגות מסטנדרט התנהגות רפואי מקובל וסביר אשר עלולות לגרום נזק למטופל.

איך מוכיחים תביעת רשלנות רפואית בבית המשפט?

כדי שתביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית תתקבל בבית משפט, המטופל יצטרך להוכיח שלושה יסודות שונים. היסוד הראשון הוא קיומה של התרשלות מצד הצוות הרפואי. התרשלות היא למעשה סטייה מפרקטיקה רפואית מקובלת שנעשית תוך הפרת חובת הזהירות כלפי המטופל. היסוד השני הדרוש להוכחת התביעה הוא נזק שנגרם בעקבות התרשלות הצוות הרפואי. היסוד השלישי הוא קשר סיבתי בין התרשלות הצוות הרפואי ובין הנזק שנגרם למטופל, כלומר המטופל או עזבונו יצטרכו להוכיח כי התרשלות הצוות הרפואי גרמה נזק למטופל.

מאחר שהתביעה עוסקת בעניינים שברפואה, לפי תקנות סדר הדין האזרחי, כדי להוכיח את התביעה בבית המשפט, המטופל יצטרך לצרף לתביעתו חוות דעת מטעם מומחה רפואי. במסגרת חוות דעתו המומחה הרפואי יבחן האם אכן התקיימו יסודותיה של עוולת הרשלנות מההיבט הרפואי ויעריך את הנזק שנגרם למטופל.

מינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט

במקרה שקיימים פערים משמעותיים בין חוות הדעת של המומחים הרפואיים מטעם הצדדים, בית המשפט יהא רשאי למנות מומחה רפואי מטעמו כדי שיסייע לו לקבל הכרעה ביחס לסוגיות שבמחלוקת. במקרה כזה, המומחה הרפואי שימונה ישמש "זרועו הארוכה" של בית המשפט, ייהנה ממעמד מיוחד ולכן ברוב המקרים בית המשפט יאמץ את מסקנותיו בחוות הדעת. עם זאת יובהר כי בית המשפט אינו כבול לחוות הדעת של המומחה שמינה והוא רשאי לסטות ממנה לפי שיקול דעתו.

אם ייקבע כי הרשלנות הרפואית גרמה למטופל לנזק, ייפסקו לו פיצויים בהתאם. הפיצוי אמור לשקף את הפגיעה בכושר ההשתכרות וכן את אובדן ימי העבודה, עזרת צד שלישי, הוצאות רפואיות והוצאות נסיעות, כאב וסבל ועוד.

עו"ד חיים דואני בעל ניסיון רב בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בטיפולים אסתטיים ובניתוחים פלסטיים בבתי המשפט השונים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.