על יתרונותיהן של צוואות רבים כבר יודעים, אנו כמובן רוצים שלאחר מותנו, לא יהיו מלחמות עולם בין היורשים שלנו ועל כן, נעשה צוואה כשרה כדת וכדין. לא אחת ישנם אנשים שלא עשו צוואה וחוסר בצוואה גרם למלחמות התשה בין היורשים בבית משפט לענייני משפחה עוד שנים קדימה כאשר הנפטר כבר מזמן הלך לבית עולמו, אך ליורשים אין מנוח והם נגררים בין הדיונים לבין משרד עורכי הדין וזאת, בלי לדבר על האמוציות הרבות: הכעס, הפגיעה, חוסר הוודאות ועוד.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין וגישור אלינור ברגר, לחץ/י כאן

הכנת צוואה מבעוד מועד אצל עורך דין מיומן ומנוסה

ולכן, הפתרון הכי פשוט מבעוד מועד הוא לעשות צוואה אצל עורך דין ולחזות קדימה. אם כן, ישנה צוואה כמו שהסברתי ויש גם עוד סוג של צוואה והיא צוואה הדדית, צוואה הדדית היא כאשר שני בני הזוג עושים צוואה, כאשר כל אחד למעשה יורש את משנהו כאשר זה נפטר ומוריש את רכושו. ורק בהינתן ושני בני הזוג הולכים לעולמם או אז, ישנם הסדרים בצוואה ההדדית מי הם הזוכים העתידיים.

קווים לדמותה של צוואה הדדית

צוואה הדדית שכזו מבטיחה למעשה את רצונם של בני הזוג ואינטרס ההסתמכות פה הוא רב, כלומר, כל בן זוג מסתמך על השני שרצונו יקוים, זוהי על פניו צוואה מצוינת שנותנת לנו ראש שקט. אבל, לצוואה הדדית ישנן מספר בעיות: אם וכאשר מישהו מבני הזוג ירצה לבטלה הוא יצטרך לשלוח לשני הודעת ביטול בהתאם לחוק הירושה ולתיקון מספר 12 סעיף 8א(א)(ב) ואז לאחר מכן צוואה זאת תבוטל. 

לכאורה זה בסדר, אך מה קורה כאשר אחד מבני הזוג לא בחיים? הרי אי אפשר לשלוח לו הודעה לכתובת לא ידועה אם כך מה הדין? המחוקק חשב גם על כך במסגרת אותו תיקון 12 ומצא פתרון, ואמר כי אם אחד מבני הזוג נפטר, יש פתרון לבן הזוג הנותר בחיים הרוצה לבטל את הצוואה ההדדית והוא, להסתלק מהחלק של בן הזוג הנפטר בצוואה ההדדית.

צוואה הדדית עושים רק אצל עורך דין מנוסה

בעיה נוספת בצוואה הדדית היא שכל מילה בה יכולה לכבול את בן הזוג וכל הוראה בה צריכה להישקל היטב לפני שהיא נכתבת. עורך הדין העורך צוואה הדדית, צריך לדעת מה לכתוב בה ומה לא לכתוב בה שכן צוואה הדדית יכולה לקבוע מסמרות לא מעטות כאשר אחד מבני הזוג לא בין החיים ובן הזוג הנותר לא יהיה לו הרבה מה לעשות בנידון.

מציאת פתרון יצירתי לביטול צוואה הדדית

כך, כאשר ב' הגיע אליי לפגישת ייעוץ, הוא הגיע אליי לאחר שהיה כבר אצל כמה עורכי דין שהבטיחו לו הרים וגבעות, הבטיחו שהם ישנו את הצוואה ההדדית בנקל. אך, למעשה ביטול צוואה הדדית במקרה זה לא היה בנקל וב' השכיל להבין זאת לאחר שקרא את חוק הירושה. הוא אמנם אמר לי שלא הבין הרבה, אך הוא כן הבין כי הוא ניצב בפני בעיה וכאשר התקשר אליי למשרד, ביקשתי שיבוא בטרם אתן תשובה ודאית.

ואכן, ב' הגיע וראינו כי ישנן מספר אופציות לביטול צוואה הדדית אך, למקרה שלו ישנן כמה אופציות אשר לא כולן מתאימות לו. לאחר ששטחנו את כל האפשרויות, ב' בחר באופציה הנראית לו ביותר כאשר הוא מודע לכל האפשרויות העומדות לו.

האם גם אתם זקוקים לפתרון יצירתי למצב שלכם? אל תהססו ופנו אליי.

 

עורכת הדין אלינור ברגר (צילום: לינה מיארה)
עורכת הדין אלינור ברגר | צילום: לינה מיארה

עורכת דין אלינור ברגר עוסקת בדיני משפחה וירושה, גישור, ליווי משא ומתן. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.