כל אדם עלול להיתקל במצבים שבהם יהיה קשה לכמת את הנזק הבלתי ממוני שנגרם לו ולהצמיד לו "תג מחיר". דוגמאות למצבים כאלו ניתן לראות בין היתר בביטול של טיול שתוכנן במשך זמן רב ובוטל כתוצאה מטעות אנוש או בעקבות סיבוכים בירוקרטיים, במקרה שצלם אירועים לא הגיע לאירוע וגרם לעוגמת נפש רבה לבעלי השמחה ובעוד שלל מצבים.
במסגרת תביעה אזרחית שמתבררת בבית המשפט עולה לא פעם השאלה מהו סכום הפיצוי שמגיע לאדם שנעשה לו עוול? כדי למקסם את סכום הפיצוי מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה כדי שיסייע לכם למצות את זכויותיכם ולקבל את הפיצוי הראוי עבור עוגמת הנפש שנגרמה לכם.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן
מהי גישת בתי המשפט לתביעות בגין עוגמת נפש?
אדם שהחליט להגיש תביעה קטנה נגד אדם אחר או נגד חברה ברוב המקרים יתבע גם פיצוי עבור עוגמת נפש שנגרמה לו בעקבות מעשיו או מחדליו של הנתבע. המונח עוגמת נפש כולל בין היתר אכזבה משירות, בזבוז זמן, צער, טרחה, אי שביעות רצון ונזקים נוספים שאינם כספיים ולכן קיים קושי מובנה לכמתם. בעוד שבעבר בתי המשפט נהגו לפסוק סכומי פיצוי נמוכים יחסית עבור עוגמת הנפש שנגרמה לתובע לנוכח הקושי המובנה לכמת את הנזק, נראה שבשנים האחרונות גישתם השתנתה ביחס לתביעות שהוגשו בעקבות עוגמת נפש ונטייתם כיום היא לנקוט ביד קשה עם הצד שגרם לעוגמת נפש תוך פסיקת פיצויים בסכומים משמעותיים לגורם שניזוק.
הגשת תביעה בגין עוגמת נפש
אדם שמעוניין להגיש תביעה לאחר שנגרם לו נזק לא ממוני מסוג עוגמת נפש, יידרש להכין ולהגיש לבית המשפט כתב תביעה מפורט כדי להוכיח שנגרם לו סבל סובייקטיבי. מאחר שתביעה בגין עוגמת נפש לרוב מסתכמת בסכומים לא גבוהים, רצוי להגישה בבית משפט לתביעות קטנות.
בתי המשפט לתביעות קטנות מעניקים לכל אדם שסבור כי נגרם לו אי צדק או עוול, אפשרות להגיש תביעה שעוסקת בסכסוכים אזרחיים תחת סדרי דין מקלים יחסית, בתשלום אגרות משפט נמוכות באופן יחסי תוך ניהול הדיון המשפטי תחת דיני ראיות מרוככים. קבלת ליווי משפטי על ידי משרד עורכי דין בעל ניסיון רב בתביעות בגין עוגמת נפש, תוכל לסייע לתובע לסיים את ההליך המשפטי כאשר ידו על העליונה ובתוך כך לזכות בפיצוי הולם עבור עוגמת הנפש שנגרמה לו.
בהיעדר ליווי משפטי מקצועי, התובע עלול להיתקל בהתנגדויות ובקשיים בירוקרטיים שעלולים לייאש אותו ולגרום לו לוותר על הגשת התביעה לחלוטין, או לחילופין להובילו להסתפק בפיצוי נמוך אשר בדיעבד לא הצדיק את הגשת התביעה מלכתחילה. לפיכך, ההמלצה עבור אדם שסבור כי נגרמה לו עוגמת נפש היא לפנות לקבל ייעוץ וליווי משפטי מקצועי וזאת עוד בטרם פתח בהליכים משפטיים. ייעוץ משפטי עשוי לשפר משמעותית את סיכויי התובע להצליח בהליך המשפטי ולזכות בפיצוי ראוי בגין הנזק שנגרם לו.
הצגת הוכחות מוחשיות וראיות מבוססות
אם אתם סבורים שנעשה לכם עוול חמור אשר גרם לכם לפגיעה קשה ולעוגמת נפש, חשוב לדעת שמדובר ברכיב פיצוי סובייקטיבי. על כן חשוב להקפיד כי הפיצוי הנדרש בכתב התביעה יהיה פרופורציונלי לחומרת הנזק שנגרם בפועל לתובע כאשר חשוב לגבות את הנזק בראיות מבוססות ובממצאים חד משמעיים ככל האפשר. בחלק מהמקרים התנהגותו של הנתבע תהווה ראיה מספקת בפני עצמה והתובע לא יצטרך להוכיח כי נגרמה לו עוגמת נפש. עם זאת, אם התביעה תכלול עובדות ברורות וראיות מוחשיות ככל שניתן, יגבר הסיכוי שבית המשפט יקבלה ויפסוק לתובע פיצוי הולם בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו.
אם אתם מתכננים להגיש תביעה לבית משפט לתביעות קטנות בעקבות עוגמת נפש שנגרמה לכם, חשוב לציין באופן מפורש את ראש הנזק "עוגמת נפש" ולתרגמו לסכום פיצוי כספי ריאלי שאינו מופרז. תובע שכשל בכימות סכום הפיצוי הנדרש בגין עוגמת נפש עלול להסתכן בכך שלא יקבל פיצוי כלל ובמקרים שהסכום הנתבע הוא גבוה מאוד והוגש שלא בתום לב, הוא אף עלול לשאת בתשלום הוצאות משפטו של הנתבע.
איך מוכיחים עוגמת נפש?
כדי להוכיח שנגרמה לכם עוגמת נפש, כדאי שיהיה ברשותכם תיעוד רלוונטי, בין אם מדובר בסרטונים, הקלטות, תמונות או הבאת בני אדם שהיו עדים לעוול שנגרם לכם. על כן חשוב מאוד לתעד כל תכתובת וחילופי דברים ביניכם ובין הגורם שגרם לכם לעוגמת נפש.
מה גובה הפיצוי שכדאי לדרוש בגין עוגמת הנפש?
כדי לקבל את הפיצוי המירבי עבור עוגמת נפש שנגרמה לכם רצוי לנסות ולפרק את עוגמת הנפש שנגרמה לכם לנתונים ממשיים ככל האפשר. ככל שסעיפי הנזק שמפורטים בתביעה יהיו ברורים יותר ויציגו ערכים כספיים מדויקים, כך יגדל הסיכוי לקבל עבורם פיצוי הולם וזאת, אף על פי שהפיצוי מוערך לרוב באופן סובייקטיבי על ידי התובע, לפי האופן שבו הוא מעריך את הנזק שנגרם לו ואת עוצמתה של הפגיעה שהוא חווה עקב מתן שירות או אי מתן שירות מסוים, קניית מוצר שלא עומד בציפיותיו, אי עמידה בהתחייבויות מסוגים שונים ועוד.
לפני שמתקבלת החלטה ביחס לסכום הפיצוי הנתבע בעקבות עוגמת הנפש, כדאי לתאר את הנזקים שניתן לכמת. לדוגמה, כמה פעמים נדרשתם להתייצב במוקד השירות? כמה זמן נאלצתם להמתין בתור? כמה פעמים ביקשתם החזר כספי עבור מוצר פגום ונתקלתם בהתעלמות מצד המוכר ועוד אינספור מקרים אפשריים. חשוב לציין כי ברוב המקרים ככל שתציגו נתונים ברורים ומדויקים יותר, כך תוכלו ליהנות מהאפשרות לדרוש פיצוי בסכום גבוה יותר.
מהו תפקידו העיקרי של עו"ד בתביעת עוגמת נפש?
כדי להגביר את הסיכוי לזכות בתביעה עבור עוגמת נפש מומלץ לגבות את הדרישה לקבלת פיצוי באמצעות הוכחות, עובדות וראיות ממשיות. חשוב לציין כי במסגרת הדיון המשפטי בית המשפט ייבחן האם התובע עמד בחובת הקטנת הנזק מצידו, כלומר ייבחן כיצד התובע פעל כדי לצמצם את נזקיו ואת עוגמת הנפש שנגרמה לו. ככל שהתובע יוכל להוכיח כי נגרם לו נזק ממשי, בית המשפט ייטה לפסוק לטובתו פיצוי בגין עוגמת נפש. הצגת ראיות שמאפשרות לתרגם תחושה סובייקטיבית ונזקים רגשיים לסכום כסף שיהווה פיצוי ראוי היא מלאכה מורכבת המחייבת מומחיות, מיומנות וניסיון בדינים הרלבנטיים. על כן, כדאי מאוד להיעזר בעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בכל הקשור לתביעות בגין עוגמת נפש.
האם ניתן לקבל פיצויים בסכומים גבוהים בתביעות בגין עוגמת נפש?
על פי רוב, קיים קושי לקבל פיצויים בסכומים גבוהים בתביעות בגין עוגמת נפש מכיוון שמדובר בשיקול דעתו הבלעדי של בית המשפט ולכן הם ניתנים במקרים נדירים באופן יחסי, אך אינם בלתי אפשריים להשגה ותלויים באיכות של עורך הדין המייצג. עורך דין מנוסה, מיומן ובקיא ברזי הדין יבקש מלכתחילה פיצוי פרופורציונלי למידת הפגיעה שנגרמה ללקוח ובכך יגביר את הסיכוי לקבלת פיצוי ראוי עבור עוגמת הנפש שנגרמה לו.
אם נגרם לכם נזק והנכם מעוניינים לתבוע בגין עוגמת נפש, זה הזמן לפנות למשרדו של עו"ד שמעון האן, אשר מתמחה במיוחד בתביעות בגין עוגמת נפש. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.