זוג שעומד בפני גירושין לרוב טרוד מהאופן שבו הליך הגירושין עתיד להתפתח ומאינספור סוגיות הקשורות לגירושין כגון מזונות, חלוקת רכוש, משמורת ילדים ועוד. הניסיון מלמד כי מאבקי גירושין עלולים להתדרדר במהירות ולהפוך למכוערים מאוד, כאשר ברוב המקרים, עורכי הדין של הצדדים הם היחידים שמרוויחים עקב התלקחות הסכסוך, בעוד בני הזוג עצמם וילדיהם נשאבים למערבולת של כעס, תסכול, אכזבה וחוסר אונים.
כיום קיימת חלופה חדשה לקרבות הגירושין המיותרים המתנהלים בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים בכל רחבי הארץ. חלופה זו מכונה גירושין בשיתוף פעולה והיא עדיין אינה מוכרת די הצורך בישראל.
לפניה ישירה אל עורכת דין ומגשרת ענבל כספי גאון, לחץ/י כאן
מה הכוונה בהליך של גירושין בשיתוף פעולה?
הליך גירושין בשיתוף פעולה נועד להביא לפתרון סכסוכי גירושין שלא בין כותלי בית המשפט. בתחילתו של ההליך הצדדים יחתמו על הסכם שבו הם מתחייבים שלא להגיש תביעות לבית המשפט או לנקוט בהליכים כלשהם האחד כלפי משנהו, כל עוד הליך גירושין בשיתוף פעולה מתקיים.
במשך ההליך, כל צד יהיה מיוצג באמצעות עורך דין מטעמו ונוסף על כך ילווה על ידי אנשי מקצוע דוגמת אקטוארים, יועצים פיננסיים, יועצים רגשיים, שמאים ומומחי ילדים. המטרה בסוף ההליך היא לגבש הסכם גירושין אשר יוגש לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני לצורך קבלת תוקף מחייב של פסק דין.
האם יש הבדלים בין הליך גירושין בשיתוף פעולה ובין הליך גישור גירושין?
בגישור גירושין המגשר הוא צד שלישי אובייקטיבי ונטרלי שלא מייצג אף אחד מהצדדים ותפקידו לתווך בין הצדדים ולאפשר להם לנהל שיח פתוח ומכבד בדרך להסכמות. לעומת זאת, בגירושין בשיתוף פעולה כל צד מיוצג על ידי עורך דין מטעמו שעבר הכשרה שמוכרת על ידי ארגון ה-IACP שהוא הארגון הבינלאומי לגירושין בשיתוף פעולה. מדובר בארגון שנוסד בארצות הברית בתחילת שנות ה-2000 ומונה כיום יותר מ-5000 חברים.
האם יש הבדלים בין גירושין בשיתוף פעולה ובין משא ומתן לצורך חתימה על הסכם גירושין?
ההבדל המרכזי טמון בכך שהליך של גירושין בשיתוף פעולה נחשב להליך ממוסד וסדור, אשר מעניק לזוגות המתגרשים מענה כולל ומקיף מתוך הבנת הצרכים של הצדדים. במסגרת הליך גירושין בשיתוף פעולה יחושבו הזכויות האקטואריות של הצדדים, תיערך שמאות לבית המגורים המשותף ויינתן מענה לצרכים הרגשיים של הצדדים וילדיהם.
חשוב להבהיר כי עורכי הדין שעברו את ההכשרה הנדרשת לצורך השתתפות בהליך של גירושין בשיתוף פעולה מוכוונים לשלום ולכן אינם ממהרים לתקוף את הצד הנגדי במסגרת ההליך. עורכי הדין בהליך של גירושין בשיתוף פעולה מתמקדים בניהול משא ומתן בצורה מכבדת ובדרכי שלום מתוך הכרה בחשיבות הרבה של יחסים תקינים בין הצדדים המתגרשים.
האם צד שהצטרף להליך גירושין בשיתוף פעולה חסום מלפנות לבית משפט?
התשובה לכך היא שלילית, יובהר כי אמנם בהסכם שעליו חותמים הצדדים בתחילת ההליך הם מסכימים שלא לפנות לערכאות משפטיות ולהימנע מהגשת בקשות לצווים ועיקולים במשך כל תקופת התנהלות ההליך. עם זאת, במקרה שההליך נתקע או שאינו מתקדם בהתאם לציפיות של כל אחד מהצדדים, כל צד רשאי להודיע על סיומו ואז לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.
לפיכך, השתתפות בהליך של גירושין בשיתוף פעולה אינה חוסמת את האפשרות לפנות לבית המשפט באופן מוחלט, אלא רק כל עוד הצדדים מסכימים להשתתף בו.
יובהר כי במסגרת הליך משפטי בבית המשפט הצדדים לא יוכלו להשתמש בחומרים או בראיות מתוך הליך גירושין בשיתוף פעולה. נוסף על כך, עורכי הדין שמייצגים את הצדדים בהליך הגירושין בשיתוף פעולה לא יוכלו לייצג אותם במקרה שיבחרו לנהל הליכים משפטיים בבית המשפט.
האם יש יתרונות להליך גירושין בשיתוף פעולה לעומת הליך גירושין קונבנציונאלי?
ראשית, השתתפות בהליך גירושין בשיתוף פעולה תאפשר לצדדים להגיע ביניהם להסכמות באופן מהיר יותר, בעלות נמוכה ובצורה יעילה ושקופה יותר בהשוואה להליך גירושין רגיל. זאת מתוקף העובדה שכל היועצים ועורכי הדין של הצדדים המעורבים בהליך מעוניינים שהצדדים יגיעו להסכמות ביחס לסוגיות השנויות במחלוקת ויסיימו את ההליך באופן מכובד.
מעבר ליצירת אמון רב בקרב הצדדים, השתתפות בהליך גירושין בשיתוף פעולה מעודדת אותם לנהל ביניהם תקשורת פתוחה וטובה יותר, ומאפשרת להורים להעניק לילדיהם מענה רגשי מקיף ומיטבי בתקופה הקשה והמאתגרת שצפויה להם.
האם יש חסרונות להשתתפות בהליך של גירושין בשיתוף פעולה?
בעיקרון, אין חסרונות משמעותיים להשתתפות בהליך של גירושין בשיתוף פעולה אך ניתן לומר שהחיסרון היחיד בהליך הוא שלא ניתן לחייב צד שלא מעוניין להשתתף בו לקחת בו חלק, מכיוון שמדובר בהליך שמותנה בהסכמת שני הצדדים. על כן, לא ניתן לחסום צד שמתעקש שלא להשתתף בהליך מלפנות לבית המשפט.
עורכת דין ומגשרת ענבל כספי גאון מתמחה בתחום דיני המשפחה והירושה, ועברה הכשרה מטעם ארגון ה-IACP ללוות הליכי גירושין בשיתוף פעולה, בין היתר תוך שימוש בכלים מעולמות ההתפתחות האישית וה-NLP. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.