חוזה עבודה שנכרת בין מעסיק לבין עובד נועד לבטא את כלל ההסכמות וההבנות שהושגו בין הצדדים. בעוד החוק אמנם אינו מחייב מעסיק להחתים את עובדיו על חוזה עבודה אלא אך ורק למסור להם הודעה על תנאי העסקתם, בפועל מעסיקים רבים שמעוניינים להגן על האינטרסים של העסק מול עובדים, מסתייעים בשירותיו של עורך דין לדיני עבודה הבקיא בדרישות החוק והפסיקה, כדי שיכין עבורם חוזה עבודה שיגן על האינטרסים שלהם, יעניק להם ביטחון וודאות ויחסוך להם חילוקי דעות וסכסוכים משפטיים עתידיים.
יובהר כי חוזה עבודה אישי יכול להוסיף על הזכויות המוקנות לעובד מכוח החוק, צווי הרחבה או הסכמים קיבוציים, אך אסור לו לגרוע מהן. על כן, סעיפים בחוזה עבודה שמנוגדים לחוקי העבודה אינם מחייבים את העובד גם אם הוא חתם מרצונו על ההסכם. נוסף על כך, תנאים שהוסכמו על ידי הצדדים בחוזה ניתנים לשינוי רק בכפוף להסכמה של העובד ושל המעסיק, אשר אינו רשאי לשנות באופן חד צדדי תנאי מוסכם בחוזה העבודה.
לפניה ישירה אל אסתי עוקב ושות' - חברת עורכי דין ונוטריון, לחץ/י כאן
סעיפים שפוגעים בזכויות עובד מכוח הסכם קיבוצי או צו הרחבה יסווגו כחסרי תוקף
סעיפים בחוזה עבודה אשר פוגעים בזכויותיו של העובד מכוח צו הרחבה או הסכם קיבוצי יסווגו אף הם כבטלים וחסרי תוקף. בתחומי עיסוק שבהם חלים על העובדים הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה חשוב להתייחס לתחולתם ולמשמעותם ביחס לעובד במסגרת חוזה העבודה. הסכם עבודה שאינו כולל התייחסות להסכמים קיבוציים וצווי הרחבה שחלים על העובד עלול לחשוף את המעסיק לתביעות, ובמצב שבו מדובר בעסק או חברה שמעסיקה עובדים רבים, החשיפה של המעסיק לתביעות תעלה בהתאם.
יתרה מזאת, סעיף בחוזה עבודה אשר אוסר על עובד שזכויותיו נפגעו לתבוע את מעסיקו בבית הדין לעבודה, יסווג כבלתי חוקי ולכן יבוטל על ידי בית הדין לעבודה. גם סעיפים שאוסרים על התארגנות של עובדים במקום העבודה מסווגים על ידי בית הדין לעבודה כבלתי חוקיים מאחר שהם פוגעים בחופש ההתארגנות של העובדים.
חוזה עבודה שנוסח על ידי עורך דין מקצועי ומיומן שעוסק בתחום דיני העבודה יכול לחסוך למעסיק הוצאות כספיות, התדיינות משפטית, מחלוקות וסכסוכים עם עובדים. לרוב, ניהול הליכים משפטיים מלווה בהוצאה כספית משמעותית, עלול לגרום לבזבוז זמן יקר ואף להוביל לפגיעה במוניטין של העסק או החברה.
מדוע חיוני להחתים עובדים על חוזה עבודה?
אם מעסיק החליט שלא להחתים את עובדיו על חוזי עבודה, יחולו על הצדדים חוקי העבודה הכלליים כברירת מחדל. אם המעסיק החליט להחתים את העובד על חוזה עבודה הוא יהיה מחויב להתייחס במסגרתו לזכויות העובד לחופשה שנתית, דמי מחלה, דמי הבראה, נסיעות, עבודה בשעות נוספות, הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורים.
במסגרת חוזה העבודה ניתן לקבוע גם הסדרים ספציפיים באשר לתשלומי עמלות ובונוסים לעובד כך שעיגונם בכתב יוצר ודאות אצל העובד ביחס לשכרו, ואף עשוי למנוע תביעות ומחלוקות עתידיות בינו ובין המעסיק בנוגע לסוגיות אלו. במסגרת חוזה העבודה מומלץ להתייחס גם לסוגיית ההפרשות לפנסיה עבור העובד, לגובה שכרו של העובד, לסיווגו כשכר ברוטו או נטו ולזכאותו לדמי אש"ל (אכילה, שתייה ולינה).
במסגרת חוזה עבודה המעסיק רשאי לקבוע תנאי אי תחרות ולהסדיר את סוגיית הסודיות. סעיפים אלו בחוזה הם בעלי חשיבות רבה ביחס לעובדים שנחשפים במסגרת עבודתם לחומרים רגישים וסודיים, כמו גם עבור עובדים שמתנהלים ישירות מול לקוחות ויוצרים עימם קשר קרוב ואישי. סוגיה נוספת שיש להסדיר בחוזה העבודה היא תקופת ההודעה המוקדמת, אותה ניתן להאריך מעבר לתקופה הקבועה בחוק בכפוף להסכמת העובד והמעסיק.
בית הדין לעבודה מוסמך לבטל סעיפים בלתי חוקיים בחוזה העבודה
בית הדין לעבודה מוסמך לקבוע כי סעיפים בחוזה העבודה אשר עומדים בניגוד לפסיקת בתי הדין לעבודה ולחוקי העבודה הם בטלים וחסרי תוקף. על כן, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מקצועי ומנוסה בניסוח חוזי עבודה אשר ייבחן את הוראות החוזה ויחווה דעתו אודות חוקיותן לפני ניסוח החוזה.
עורך דין מנוסה ומקצועי שינסח את חוזה העבודה, יגן על המעסיק מפני תביעות, יימנע מניסוח סעיפים שעומדים בניגוד לדרישות החוק והפסיקה, ויקפיד להגן על האינטרסים של החברה או העסק.
חוזה עבודה מצמצם את חשיפת המעסיק לתביעות מצד עובדים
ניסוח מקצועי של חוזה העבודה, יוכל להגן על המעסיק מפני תביעות של עובדים אשר עלולות לפגוע בעסק מבחינה כספית ותדמיתית.
לצורך עריכת חוזה עבודה שישמור על האינטרסים של העסק חשוב לקבל סיוע וליווי משפטי מקצועי מעורך דין מנוסה. לרוב, עלות שכר טרחת עורך הדין תהיה זניחה בהשוואה לעלויות הכרוכות בניהול התדיינות משפטית בבית הדין לעבודה.
עורכת דין אסתי עוקב בעלת יותר מ-20 שנות ניסיון בייצוג מעסיקים ועובדים בבתי הדין לעבודה, בהליכי בוררות, גישור וניהול משא מתן בכל הסוגיות הקשורות לדיני עבודה כולל גמול שעות נוספות, הליכי שימוע, פיצויי פיטורים, ייעוץ למעסיקים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.