בעוד הכתבה "ייפוי כוח מתמשך-10 כללי זהב", שזכתה לתהודה גדולה, הופנתה בעיקר לקוראים המתעניינים בייפוי כח מתמשך להם או למי מבני ביתם. ראו כתבה באתר 'משפטי', כתבה זו מופנית בעיקר לעורכי ייפוי כוח מתמשך ובה אני מבקש, לאור הניסיון שלי בעריכת ייפויי כוח מתמשך, להאיר ולהציע כמה עצות, תובנות וטיפים לעורכי ייפוי כח מתמשך, בתקווה שיהא בה להועיל למי מעורכי ייפוי כוח מתמשך.

אף שמדובר בדברים שלכאורה ברורים וידועים, הניסיון מלמד שלא אחת, אנו לא ערים דווקא לדברים פשוטים וברורים כך ששימת לב לדוגמאות שלהלן, ועוד דוגמאות רבות שאין במקום זה להכיל את כולן, יש בכוחה אולי למנוע החזרת הפקדה של ייפוי כוח בצורה מקוונת, או לסייע בבחירת החלטה כזו או אחרת בעת מילוי הטופס. כאשר סעיפים 1-3 עוסקים בהיבטים טכניים במילוי הטופס בעוד סעיפים 4-6 עוסקים בהיבטים תוכניים של ייפוי הכוח המתמשך. אם הדברים יועילו למי מעורכי ייפוי כוח מתמשך והיה זה שכרי.

1. אפסים בתחילת מספר זהות

לפי ההנחיות, יש להקליד את מספרי הזהות בייפוי הכוח המתמשך בדיוק כפי שמופיע בתעודת הזהות. אולם, לעתים מספר הזהות בתעודה מתחיל בספרה אפס-0 (0 אחד או יותר) ולמרות הקלדת המספר בדיוק כבתעודה, בדיעבד מתברר שהאפסים "נעלמים" מהמספר שהוקלד. אין מדובר בטעות של עורך ייפוי הכוח המתמשך! המחשב אכן "מעלים" את האפסים כך שמספר הזהות מתחיל תמיד בספרה השונה מאפס ואפשר להמשיך כרגיל. לכן, אפשר מראש להקליד את מספר הזהות ללא האפסים שבראש המספר בתעודה.

2. תאריכים

מומלץ לבדוק היטב שהוספו כל התאריכים למועדי החתימה או למועדי אישור חתימות (ויש הרבה!) כי כל חוסר בתאריך כזה, גורם לכך שההפקדה לא מתקבלת. עם זאת, במקרה כזה ניתן להשלים התאריכים, לסרוק מחדש ולשלוח (ב-השלמת מסמכים) בלי לעשות הכל מחדש.

3. תיקון או הוספה אחרי חתימות

לאחר שהממנה ומיופי הכח חתמו על ייפוי הכח המתמשך כנדרש, אסור להוסיף או לשנות את הכתוב בו בשום דרך (בכתב יד או בהדפסה). כל תוספת או שינוי פוסלים את ההפקדה. שכן, ניתן לבצע שינוי או תוספת רק במחשב והדבר מחייב שמירה, הדפסה, החתמה מחדש של הממנה ושל מיופי הכוח וסריקה.

טיפ: אם בכל זאת הוסף משהו אחרי החתימות (גם מבלי משים), אפשר להימנע מביצוע של כל התהליך מחדש אם ניתן למחוק בזהירות ובצורה נקייה את התוספת ולצלם את הדף/ים הרלוונטי/ים בצבע, באופן שלא יופיע בצילום זכר לתוספת/לשינוי, לצרף ולהמשיך כרגיל.

4. מינוי כמה מיופי כוח

כידוע, ניתן למנות יותר ממיופה כוח אחד וניתן למנות גם מיופה/י כוח חליפי/יים, תוך הגדרת התנאים להפעלת מיופה/י הכוח החליפי/יים. מניסיון, מוצע למנות את כל מיופי הכוח יחד בזה אחר זה (ללא חליפי/יים) ובהנחיות להגדיר מי וכיצד יוכל לפעול בשם הממנה.

עצה זו נכונה וטובה במיוחד כאשר בני זוג עורכים ייפויי כוח מתמשכים, ולהם כמה ילדים והם אינם רוצים לפגוע באף אחד מהם. במקרה כזה, הם ממנים זה את זו כמיופה כוח ראשון ואחריו גם את כל הילדים כמיופי כוח, כך שאם וכאשר בן הזוג האחד אינו יכול לקבל החלטות בעצמו, בן הזוג האחר פועל כמיופה כוח שעל פיו ישק דבר ורק אם וכאשר בן זוג זה לא יכול או לא רוצה לקבל החלטות בעצמו, אז ורק אז, יוכלו שאר מיופי הכוח לפעול ללא הליכים מיוחדים (בהתאם לתנאים שהממנה מגדיר בהנחיות).

5. מנגנוני הכרעה בין כמה מיופי כח

כאמור, במקרים לא מעטים הורה שיש לו כמה ילדים העורך ייפוי כוח מתמשך והוא ממנה את כל הילדים שלו כמיופי כוח שלו (כדי לא לפגוע באף אחד) ובלבד שיקבלו כל החלטה בהסכמה (מלאה או ברוב). מצב כזה עלול להביא ל"שיתוק" של פעולת מיופי הכוח. שכן, כשם שבני אדם שונים (גם אחים ואחיות), גם דעותיהם שונות, ולא אחת אין הסכמה (מלאה או ברוב) על עניין זה או אחר. בנוסף, לעתים גם נדרשת קבלת החלטה כאשר רק אחד ממיופי הכוח זמין ולא ניתן להמתין עד להגעת כולם לידי החלטה. לכן, מומלץ להסביר לממנה שנחוץ ונכון לקבוע מנגנון/ני הכרעה פשוט/ים וברור/ים למקרה של העדר הסכמה (מלאה או ברוב) ולמקרה של העדר חלק מיופי הכוח.

מנגנוני הכרעה אפשריים:

  • מינוי אחד ממיופי הכוח או אישיות מסוימת (רב, רופא וכו', בהתאם להחלטה זו או אחרת), שדעתו תכריע ותחייב במקרה של העדר הסכמה.

  • בעת שנדרשת קבלת החלטה בהעדר מי ממיופי הכח, יהא רשאי מיופה הכח שנמצא לקבל ההחלטה הנדרשת בעצמו ובלבד שלאחר מכן יעדכן, מהר ככל הניתן, את שאר מיופי הכח. 

6. מי קובע שהממנה אינו יכול לקבל החלטות בעצמו כדי להפעיל את ייפוי הכוח?

בהתאם לחוק הממנה, יכול למנות כל אדם שיוכל לקבוע שהוא-הממנה לא יכול לקבל החלטות בעצמו וכך יהא ניתן להפעיל את ייפוי הכוח שהופקד. עם זאת, מניסיון עדיף להציע לממנה שיהא זה רופא המשפחה או מחליפו (ובדיור מוגן גם את רופא הבית או מחליפו), פתרון סביר והגיוני. בכך יש מחד, לפטור את בני המשפחה מקונפליקטים ומאידך, לא להידרש בהכרח לרופא פסיכיאטר מוסמך.

 

ד"ר אברהם תורג'מן, עו"ד מגשר ובורר (צילום: משרד עו"ד ד"ר אברהם תורגמן)
עו"ד ד"ר אברהם תורג'מן, עומד בראש משרד עו"ד שעוסק במתן ייעוץ ושרות בנושא מקרקעין | צילום: משרד עו"ד ד"ר אברהם תורגמן

ד"ר אברהם תורגמן, עו"ד מגשר ובורר, עומד בראש משרד עו"ד שעוסק במתן ייעוץ ושרות בנושא מקרקעין – קנייה, מכירה, בתים משותפים, הסכמים, דיני משפחה, צוואות וירושות וייפוי כוח מתמשך. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.