שותפות עסקית טומנת בחובה הזדמנויות רבות לפתיחת עסק חדש או שדרוג עסק קיים באמצעות הניסיון והמשאבים שמביאים עימם כל אחד מהצדדים למיזם. עם זאת, פירוק שותפות בעתיד בשל מחלוקת עשוי להיות הרסני, ולגרום להוצאות רבות לשני הצדדים. למרבה המזל, קיימים כיום מנגנונים משפטיים שאותם אפשר להפעיל באמצעות תכנון מוקדם של התמודדות עם אתגרים עסקיים שונים וחוסר הסכמות. עו"ד דרור הראל, המתמחה בתחום המשפט העסקי והסכמים בין שותפים מסביר ומדגים את הנושא בהרחבה.
"הסכם שותפות נועד להגדיר את מערכת היחסים העסקית בין שני צדדים (לפחות) אשר להם יש מטרה משותפת. הצדדים יכולים להיות אנשים פרטיים, תאגידים או שותפויות קיימות. במסגרת המסמך שינוסח יוגדרו החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים תוך התאמה למאפייניהם הייחודיים, האינטרסים העסקיים והמשפטיים שלהם, ואופי המיזם המשותף. מתוך מסגרת פעילות יציבה זו ניתן להתחיל את העסק החדש ממקום של ביטחון".
עו"ד הראל ממשיך: "לעיתים לקוח אומר לי שהוא רוצה להיכנס לשותפות עם אדם שהוא לא סומך עליו מספיק ולכן מבקש שהסכם יהיה "ברור וחזק". במקרים אלו אני תמיד מזכיר ללקוח שהסכמים עושים עם אנשים ולא עם ניירות ואין עורך דין או הסכם בעולם שיכולים למנוע מהצד השני לבצע הפרות. לכן, צריך קודם לבדוק ולהאמין בהון האנושי שהוא איכותי ויש לו מילה בעסקים, ורק אז לסדר את כל השאר בהסכם שמתווה כללים והתנהגות מוסכמת.
תוכל לציין דוגמה להסכם מוצלח שניסחת לאחרונה?
"קיימות לא מעט דוגמאות. אחת מהן היא ניסוח הסכם שותפות בין שלושה יזמים בעלי ניסיון שהספיקו למכור מיזמים בעברם. יזמים אלה זיהו פוטנציאל גבוה ביצירת ערך מוסף מסחרי משמעותי, באמצעות שיתוף פעולה בביצוע פעולות מרכזיות בחנויות המקוונות תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, שיווק, הפחתת עלויות השילוח ופעולות נוספות הקשורות לתפעול כל חנות", מספר עו"ד הראל. "עם זאת, למרות הזדמנות הפז המפתה לערוך הסכם ביניהם שיזניק את החנויות בבעלותם, הם חששו שחילוקי דעות שיתגלעו ביניהם עשויים לגרום נזק למוניטין שבנו ולהיקף המכירות".
מה הפתרון שהצעת להם?
"היות ומדובר במספר צדדים שונים להסכם, שבהם ייצגתי את כל אחד מהשותפים בנפרד, קיימתי במשרדי פגישת עבודה אישית עם כל אחד מהצדדים, שבה הצפתי את האינטרס העסקי והמשפטי של כל חנות מקוונת בנפרד, ובשותפות שאותה רצו להקים. בנוסף, ייעצתי לכל אחד מהיזמים באופן פרטי על היתרון בהוספת מנגנונים מתוחכמים לפתרון מחלוקות וקבלת החלטות מהירות להסכם".
"בפגישה נדונו נושאים מהותיים נוספים הקשורים להתנהלות העסקית המשותפת כמו: הגנה מפני השתלטות עוינת, הגדרת התפקידים של כל אחד מהשותפים, סמכויות וחובות, משיכת דמי ניהול ורווחים, סנקציות, סודיות, אי־תחרות ספציפית ועוד".
"לאחר הפגישה האישית עם כל אחד מהיזמים ערכתי הסכם שותפות מאוזן, המאפשר למזג חלק מהמחלקות בחברות הקיימות באופן הדרגתי ולהתקדם בזהירות לפעילות משותפת, תוך שימוש ביתרונות המשלימים ליצירת הכנסות, והתייחסות לאפשרות שבה השותפות הזו תפורק בעתיד, בזמן קצר, ועם השלכות מזעריות ככל הניתן על כל אחד מהעסקים הפרטיים שלהם".
דוגמה זו בהחלט מדגימה את האתגרים השונים בהסכמים מסוג זה. לאילו עוד היבטים אתה מתייחס כאשר שותפים מגיעים אליך לעריכת הסכם?
"אכן, קיימים היבטים נוספים הקשורים להבדלים בין הצדדים השונים המגיעים לערוך את ההסכם. למשל, ייתכן ומדובר בעסק קיים במצב פיננסי מאתגר המכניס שותף בעל הון, בשיתוף פעולה בין שני עסקים בעלי מוניטין כמו בדוגמה שציינו או בשותפים המתגוררים במדינות שונות". עורך דין מסחרי מנוסה יכול לסייע בתהליך כדי לגשר על הפערים בין האינטרסים של כל אחד מהצדדים להסכם". ארחיב על כך מעט.
הסכם שנערך בין שני שותפים ממדינות שונות
"אחד מהנושאים החשובים המופיע בכל הסכם הוא המיקום שבו יתבררו מחלוקות משפטיות עתידיות. כאשר מדובר בשותפים החיים באותה מדינה, ההסכם יכלול את העיר שבה הנושא ידון על פי החוק של מדינה זו. אך, אם מדובר במדינות זרות, חשוב לשים לב להבדלים בחוקים בין המדינות, ולבחור במדינה שבה יתבררו סכסוכים עתידיים. במקרה כזה כל צד בהסכם כמובן יעדיף שהמחלוקת תיפתר במדינה שלו ויש לערוך מו"מ בין הצדדים עוד לפני חתימה ההסכם ולקבל החלטה משותפת.
הליך פירוק השותפות
נושא חשוב נוסף שיש לקחת בחשבון עוד לפני הקמת השותפות עצמה הוא את הליך פירוקה וחלוקת נכסיה בין השותפים. ישנם מודלים רבים לפירוק שותפות החל ממכירה של החלק היחסי של אחד השותפים לשותף אחר ועד לפירוק מוחלט של החברה וחלוקה של הנכסים בבעלות. אם השותפות הפסידה כספים או נמצאת בהליכים משפטיים מול גוף שלישי יש להחליט כיצד תחולק האחריות גם במקרים אלה.
בדומה לנישואין, כאשר מחליטים להקים שותפות מעדיפים לא לחשוב על תקופות מאתגרות או על סיום הקשר העסקי. אך אם לא מגדירים את הדברים בצורה מאורגנת ומעגנים אותם במסמך משפטי תקף, העלויות של פירוק ההתקשרות עשויות להיות גבוהות מאד. פירוק שלא בוצע כשורה עלול לגרום להפסדים כלכליים כבדים, לביטול זמן ולעוגמת נפש רבה לכל אחד מהצדדים בשותפות זו.
לעומת זאת, אם מתייעצים לעומק עם עורך דין הסכם שותפות המתמחה בתחום העסקי, ומכיר את האתגרים השונים שאותם יש לצלוח בדרך לשותפות מוצלחת, ניתן לנסח הסכם שיאגד בתוכו את הפסקת הפעילות המשותפת ושלבי פירוק השותפות בעת הצורך.
עוה"ד דרור הראל עוסק בטיפול משפטי בעסקים מזה תריסר שנים, ולצד התואר במשפטים הוא מחזיק גם בתואר שני במנהל עסקים מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים. משרדו מתמחה בייעוץ משפטי לחברות ועסקים וניסוח הסכמי שותפות וייצוג האינטרסים העסקיים והמשפטיים של היזמים והצדדים להסכם, על בסיס ניסיון מעשי בהקמה ופיתוח של עסקים חדשים, ניהול השיווק ויזמות עסקית.
הכתבה באדיבות האתר: din.co.il
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.