חוק הירושה קובע כי כל צוואה בכתב יד נדרשת להיחתם על ידי המוריש עצמו, הרי שבמקרים בהם קיים חשש לזיוף, ניתן ואף מומלץ לפנות לעורך דין שמבין בתחום והוא ימנה מומחה מתאים (מומחה לכתב יד / גרפולוג), שבפעמים רבות יוכל לזהות האם הצוואה נכתבה ונחתמה על ידי המצווה או שלא. אם יש חשד לזיופים, טוב יעשה עורך הדין אם יגיש בקשת התנגדות לקיום הצוואה.
מעשה בשתי אחיות, האחת צעירה ומתגוררת בישראל והשנייה הייתה מבוגרת וחולה מאוד והתגוררה באורוגוואי שבדרום אמריקה. לאחר שאמם נפטרה, האחות הישראלית הסבירה לאחותה כי אמם כתבה צוואה בכתב יד ולפיה היא מורישה לה את רוב הנכסים ובכללם דירה בת ארבעה חדרים בצפון תל אביב, וכי האחות שבאורוגוואי מקבלת רק פרוטות בודדות וחפצים אישיים.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריונים ירדני & אמיראס, לחץ/י כאן
האחות הישראלית הזדרזה להגיש בקשה לקיום צוואה
האחות הישראלית מיהרה להגיש בקשה לקיום הצוואה של האם ולהחתים את אחותה על הסכמתה לכך. טענתה העיקרית הייתה כי הצוואה נערכה ונחתמה על ידי האם בשעה שהייתה כשירה לעשות זאת ומרצונה החופשי. האחות מאורוגוואי חשדה כי הצוואה לא נערכה ולא נחתמה על ידי האם, ואף חשדה בקיומו של חשש ממשי להשפעה בלתי הוגנת על האם.
האחות מאורוגוואי שאינה מדברת עברית, פנתה לשירותיו של עו"ד לאון אמיראס שדובר את השפה הספרדית ומתמחה בתחום הצוואות והירושות.
עו"ד אמיראס נפגש במלון ירושלמי ידוע עם ידיד המשפחה אשר הציג בפניו את הצוואה בכתב יד, והסביר את רקע היחסים בין האחיות והאם המנוחה.
לאחר כמה ימים הוחלט להגיש בדחיפות התנגדות לקיום הצוואה אצל הרשם לענייני ירושות בתל אביב, שהעביר את התיק לבית המשפט לענייני משפחה שבתל אביב.
במסגרת ההליך המשפטי שהתנהל הוגשו שתי חוות דעת ע"י מומחים שמונו על ידי בית המשפט. האחד מומחה בפסיכיאטריה כללית, שהגיש את חוות דעתו באשר לכשירות המנוחה בזמן עריכת הצוואה. בחוות דעתו נקבע כי המצווה הייתה בצלילות הדעת בזמן עריכת הצוואה.
הצוואה לא נכתבה ולא נחתמה על ידי האם המנוחה
יצוין כי אף על פי כן, מאחר שהצוואה לא נכתבה ולא נחתמה על ידי האם המנוחה, בית המשפט לא ראה מקום לדון בשאלת כשרותה של האם לצוות.
באשר לחוות הדעת שהוגשה מטעם המומחית להשוואת כתבי יד, שהגישה את חוות דעתה לצורך השוואת כתבי היד של המנוחה אל מול כתב היד שבצוואה ובדיקת זהותם. עו"ד אמיראס הגיש מטעם האחות שבאורוגוואי, בקשה לדחיית צו קיום הצוואה וזאת בהתבסס על חוות הדעת מטעם המומחית, בטענה שמדובר בזיוף, משום שכתב היד והחתימה שבצוואה לא נכתבו ולא נחתמו על ידי האם.
בהתאם לסעיף 19 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965, "צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו". עם זאת, בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה, לבית המשפט סמכות להורות על קיום צוואה על אף פגם או חסר בצורתה, כדוגמת חתימה ותאריך, זאת אם התקיימו מרכיבי היסוד בצוואה.
חוות הדעת של המומחית מטעם בית המשפט בענייננו, קבעה כי הצוואה לא נכתבה ולא נחתמה בידי המנוחה.
לאחר הליכים רבים וממושכים בבית המשפט, עדויות רבות, חקירות נגדיות גם של העדים מחו"ל ובשפה הספרדית, קיבל בית המשפט את טענת האחות מאורוגוואי ונתן פסק דין שלפיו נקבע כי הצוואה לא נכתבה ולא נחתמה על ידי האם המנוחה.
לפיכך, התנגדות האחות מאורוגוואי לקיום הצוואה התקבלה, וסופו של דבר ניתן על ידי בית המשפט צו ירושה לטובתה ולפיו שתי האחיות ירשו את אמם בחלקים שווים. האחות מישראל חויבה בתשלום הוצאות משפט על סך 70 אלף שקלים.
דרך המלך להוכחת טענת זיוף היא באמצעות מינוי מומחה להשוואת כתבי יד
במסגרת פסק הדין שבענייננו, קבע בית המשפט כי במקרה הזה דרך המלך להוכחת טענת הזיוף אכן הייתה באמצעות מינוי מומחית להשוואת כתבי יד אשר לה האמצעים הטכנולוגיים, הידע המקצועי והניסיון לערוך בדיקה מעין זו. ואף נקבע כי באמצעות חוות הדעת מטעם המומחית, האחות מאורוגוואי עמדה בנטל ההוכחה והטילה את הספק הנדרש לפיו הצוואה לא נכתבה בכתב ידה של המנוחה.
האחות שכבר הותשה מההליכים המשפטיים הממושכים לאחר שנים של דיונים, סברה שתם הסכסוך עם אחותה, אך לא כך היה הדבר.
האחות הישראלית הגישה ערעור על פסק הדין בפני בית המשפט המחוזי, ובטענות שונות ומשונות היא התנגדה לחוות הדעת של המומחית מטעם בית המשפט.
בבוקר הדיון המשפטי בבית המשפט המחוזי, נפטרה האחות שבאורוגוואי והחל הליך נוסף של צו ירושה על מנת להסדיר את זהות היורשים המתגוררים באורוגוואי.
בית המשפט המחוזי המליץ לאחות מישראל לחזור בה מהערעור שהגישה
לאחר הדיונים, בית המשפט המחוזי, הרכב של 3 שופטים המליץ לאחות הישראלית לחזור בה מן הערעור מהטעם שאין בסיס לטענותיה. האחות קיבלה את המלצת בית המשפט והערעור נדחה אולם היא נאלצה לשלם הוצאות משפט נוספות על סך 20,000 שקלים.
במצבים כמו אלו בהם מתעורר חשד ממשי בדבר זיוף צוואה, יש לבחון היטב את נסיבות המקרה ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמתעסק בתחום, שיסייע בהגשת התנגדות לקיום הצוואה ויפנה למומחה המתאים במידת הצורך.
עורך דין לאון אמיראס עוסק במשפט אזרחי, מקרקעין נדל"ן והוצאת דרכונים פורטוגליים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.