לידה נחשבת לאירוע מרכזי, משמעותי ומרגש עבור הורים שמצפים בכיליון עיניים לאחוז ביילוד הבריא. למרבה הצער, במהלך הלידה, הצוות הרפואי עלול לנהוג באופן שחורג מסטנדרט התנהגות רפואי מקובל וסביר ובכך לגרום ליילוד או לאם נזק בלתי הפיך.

לפניה ישירה אל עורכת דין שרון בירון מרקוביץ, לחץ/י כאן

מהי רשלנות רפואית בלידה ומתי היא מתקיימת?

רשלנות רפואית בלידה מתקיימת בנסיבות שבהן הטיפול הרפואי ניתן על ידי איש צוות רפואי דוגמת רופא, אחות או מיילדת אשר חבים חובת זהירות כלפי המטופל. אם איש הצוות הרפואי הפר את חובת הזהירות שלו במהלך הלידה, סטה מסטנדרט התנהגות רפואי מקובל וסביר ובעקבות הפרתו נגרם ליילוד או ליולדת נזק, הרי שניתן יהיה להגיש נגדו תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. אנשי הצוות הרפואי עלולים לשאת באחריות לנזק שנגרם ליילוד או לאם ולעיתים אף לשניהם אם ביצעו טעויות אשר גרמו לו נזק בעקבות חוסר ניסיון, עייפות, חוסר תשומת לב מספקת ושלל גורמים נוספים.

פגיעה בלידה עלולה לגרום לנכות קבועה שתלווה את היילוד או את האם במשך כל ימי חייהם. שלא כמו מום מולד, פגיעה בלידה מתרחשת במהלך הלידה או בסמיכות אליה ומוגדרת כפגיעה גופנית אשר קשורה לתהליך הלידה. גם העדר ליווי נכון במהלך ההיריון יכולים לתרום לפגיעות כאמור.

פגיעות בלידה שכיחות יותר בלידות ממושכות ובלידות של יילודים גדולים

פגיעה בלידה עלולה להתרחש גם כאשר מדובר בלידה ממושכת שמתארכת מדי ובלידות של יילודים גדולים במשקל שעולה על 4 קילוגרם. מצב נוסף שבו קיים סיכוי גבוה יותר לפגיעה בלידה הוא במקרה של עובר שנמצא במצג עכוז או בעמדה בלתי תקינה אחרת לפני הלידה.

לידה היא לרוב אירוע ממושך, כאשר זמן הלידה הממוצע עומד על 15 שעות בלידה הראשונה ו-8 שעות בלידות הבאות. במהלך פרק הזמן הזה חיוני לבצע מעקב אחר התפתחות הלידה אשר מתחקה אחרי מצב העובר והיולדת בצורה רציפה לכל אורך הלידה.

מהם הגורמים השכיחים ביותר לפגיעה בלידה?

פגיעה בלידה עלולה להיגרם כתוצאה מטיפול רפואי רשלני, מעקב רשלני אחרי סימנים של מצוקה עוברית או בשל התארכות של הלידה. גורמים נוספים שעלולים לגרום לפגיעה בלידה הם שימוש רשלני במכשיר ואקום או במלקחיים, מתן טיפול תרופתי במינון או מסוג שגוי, הימנעות מביצוע ניתוח קיסרי כשיש צורך בכך וסיבוב או משיכה של היילוד במהלך הלידה בצורה רשלנית שעלולה לפגוע בו.

הפגיעות השכיחות ביותר אשר נגרמות ליילודים עקב רשלנות רפואית בלידה כוללות בין היתר שברים, שיתוק מוחין, חוסר חמצן, כליאת כתפיים, פציעה בעמוד השדרה, פגיעה עצבית, נזק מוחי, נזק לאיברים פנימיים, פגיעות ראש ועמוד שדרה, שיתוק על שם בל ועוד.

איך מוכיחים תביעת רשלנות רפואית בלידה?

לצורך הוכחת התביעה וביסוסה, הוריו של יילוד שנפגע עקב רשלנות רפואית בלידה יצטרכו להוכיח באמצעות חוות דעת רפואית של מומחה רפואי בתחום המיילדות והגניקולוגיה כי הצוות הרפואי סטה מסטנדרט של התנהגות רפואית מקובלת במהלך הלידה ובעקבות התרשלותו נגרם נזק ליילוד.

כדי שתביעת רשלנות רפואית תתקבל בבית המשפט, התובע יצטרך להוכיח שבעניינו התקיימו שלושת היסודות של עוולת הרשלנות שכוללים אשם, נזק וקשר סיבתי. לצורך הוכחת האשם תיבחן התנהלות הרופאים בפועל אל מול סטנדרט ההתנהגות של "הרופא הסביר". בתוך כך ייבחן אם הרופאים ניהלו את הלידה במקצועיות ובמיומנות, האם קיבלו החלטות נכונות במהלכה, האם פעולותיהם או מחדליהם במהלך הלידה חרגו מפרקטיקה רפואית מקובלת ועוד.

טענות הצדדים ייבחנו על ידי בית המשפט על בסיס התיעוד הרפואי שמנהל בית החולים. גם אם יוכח שהתנהלות הצוות הרפואי הייתה רשלנית, התובע יצטרך להוכיח שנגרם לו נזק בעקבות התרשלות זו.

כיצד נקבע סכום הפיצוי במקרים של רשלנות רפואית בלידה?

באופן כללי, הפיצוי שיקבל אדם שנפגע בעקבות רשלנות רפואית אמור לשקף את הנזק שנגרם לו. סכום הפיצוי הסופי תלוי בשלל גורמים ומשתנים שכוללים בין היתר את שיעור וסוג הנכות הרפואית והתפקודית שנגרמה ליילוד בעקבות התרשלות הצוות הרפואי, את צרכיו של היילוד שנפגע, את חומרת הפגיעה, האם היילוד זקוק לטיפולים משקמים ולציוד רפואי ייעודי לצרכיו.

נוסף על כך, בית המשפט ייבחן את שכרם של ההורים, כאשר הפסדי השכר העתידיים של הילד יחושבו החל מהגיל שבו הוא היה צפוי להתחיל לעבוד ולהשתכר, לפי שכר ממוצע במשק וזאת עד הגיעו לגיל הפרישה לפנסיה או עד לתום תוחלת החיים, לפי המוקדם מבין השניים.

ליווי משפטי מקצועי יסייע לכם למקסם את סכום הפיצוי

אם רשלנות רפואית של הצוות הרפואי במהלך הלידה גרמה נזק ליילוד, מומלץ לפנות לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום הרשלנות הרפואית בלידה כדי שילווה אתכם ויסייע לכם למצות את זכויותיכם. עורך הדין ייבחן את נסיבות המקרה ואת המסמכים הרפואיים הרלבנטיים, ולפי הצורך יפנה את הורי היילוד למומחה רפואי לצורך הכנת חוות דעת רפואית שתעסוק בהתרשלות הצוות הרפואי, בנזק שנגרם ליילוד ובקשר הסיבתי בין השניים. בהמשך, עורך הדין ייצג את הורי היילוד שנפגע בעקבות רשלנות רפואית החל משלב הגשת התביעה לבית המשפט ועד לקבלת סכום הפיצוי המירבי.

עורכת הדין שרון בירון מרקוביץ (צילום: מישל אמזלג)
עורכת הדין שרון בירון מרקוביץ | צילום: מישל אמזלג

עורכת דין שרון בירון מרקוביץ עוסקת בתחום הנזיקין והרשלנות הרפואית מזה כ-24 שנים, בעלת ניסיון רב בניהול תביעות רשלנות רפואית בלידה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.