בכל שותפות משפחתית או עסק משפחתי עלולים להתפתח סכסוכים הנוגעים לתפקודו של העסק, לחלוקת הרווחים, לחלוקת הסמכויות ולשלל נושאים נוספים. בשונה משותפות רגילה, בשותפות עסקית בקרב בני משפחה ישנם יחסי אמון וקרבה מוגברים הנובעים מהקשר המשפחתי שקיים בין השותפים בעסק. חשוב להבהיר כי ליתרונות הנלווים ליחסי האמון והקרבה בין השותפים ישנו גם צד שני, חיובי פחות.

הניסיון מלמד כי במקרים רבים סכסוכים עסקיים בין בני משפחה שפועלים בתוך עסק משפחתי, הם טעונים, אגרסיביים וקשים יותר לעומת סכסוכים עסקיים שאינם מערבים בני משפחה. בעסקים משפחתיים, הסכסוכים בקרב השותפים לעיתים נשענים על משקעי עבר, תחושות אפליה והשפעה של בני הזוג, ולכן פורצים בשיא העוצמה ועלולים להוביל לנזקים משמעותיים ואף בלתי הפיכים למוניטין של העסק.

לפניה ישירה אל עורך דין, מגשר ובורר גיא הרשקוביץ לחץ/י כאן

שותפות עסקית משפחתית

בעסקים משפחתיים רבים קיים רף ציפיות גבוה לשיתוף פעולה מצד כל בני המשפחה המעורבים בהפעלת השותפות. המציאות מלמדת כי בעסקים מסוג כזה מחלוקות מקצועיות וסכסוכים עלולים להתדרדר במהירות ולפגוע גם בקשרים בין אישיים בתוך המשפחה.

לא אחת ניתן לראות כי בשותפות עסקית משפחתית אין הסדרה משפטית של היחסים העסקיים בצורה מפורשת וברורה כתוצאה מיחסי האמון ששוררים בין הצדדים. בשותפויות עסקית כאלו הצדדים מצפים  שיחסי האמון המשפחתיים יוכלו לבוא לידי ביטוי גם בעסק, כך שיהיה ניתן להסתמך עליהם גם לצורך פתרון מחלוקות עסקיות.

בעוד לעיתים סכסוך משפחתי מתבטא בשותפות העסקית, במקרים רבים דווקא הסכסוך העסקי עלול לפגוע ביחסים האישיים בין בני המשפחה ואף לגרום לקרע משמעותי. סכסוכים כאלו לרוב מערבים מטענים רגשיים משפחתיים שאינם קשורים לשותפות העסקית אשר עלולים להוביל להחרפת הסכסוך ולהקשות על היכולת להגיע לפתרון במישור העסקי.

הסכם שותפים מפורט יכול לסייע ליישב סכסוכים בקלות ובמהירות

כדי לשמור על היחסים המשפחתיים מצד אחד ולהבטיח את המשך הפעילות העסקית של השותפות המשפחתית, לצדדים לשותפות משפחתית כדאי לקבוע בהסכם השותפים מי יעמוד בראש השותפות העסקית, ומי יהיה אחראי לכל תחום - שיווק, כספים, שירות לקוחות ועוד. חוסר בהירות בהגדרת תפקידי השותפים עלול להוביל לסכסוכים ביחס לתחומי האחריות, אשר יקשו על ניהולו השוטף של העסק ובמקרים קשים אף יביאו להפסקת פעילותו.

כמו כן, בהסכם השותפים חשוב מאוד לשקף את ההשקעות הכספיות בשותפות העסקית. לעיתים השקעות אלו נרשמות כהלוואת בעלים ולרישום זה יש השלכות בזכות השותף לקבל את הלוואת הבעלים בחזרה עוד לפני חלוקת רווחים בין השותפים. עריכת הסכם שותפים מפורט בסיוע של עורך דין מקצועי ומנוסה שמתבצעת תוך הפרדת היחסים המשפחתיים מהגדרות התפקידים בעסק יכולה לסייע בפתרון סכסוכים ובשמירה על מרקם יחסים משפחתי תקין.

קביעת מנגנוני היפרדות בין השותפים

מאחר ששותפות עסקית משפחתית אינה חסינה מפני מחלוקות וסכסוכים פנימיים, לצדדים לשותפות כדאי להסכים ביניהם מה יהיו אפשרויות ההיפרדות במקרה שייקלעו למחלוקת שאינם מסוגלים ליישב בעצמם או בסיוע צד שלישי. לדוגמה, קיימת אפשרות שאחד השותפים ירכוש את חלקו של השותף האחר או של השותפים האחרים בהליך שנקרא BMBY (BUY ME BUY YOU) או לקבוע אפשרות לחייב אחד מהשותפים למכור את חלקו לשותף אחר לפני מכירת חלקו לשותף חדש.

הליך יישוב סכסוכים אלטרנטיבי במקום התדיינות בבית המשפט

פניה לבית המשפט לענייני משפחה בסוגיות הקשורות לסכסוכים עסקיים במסגרת עסק משפחתי עלולה להחמיר את חילוקי הדעות ולהביא לתוצאה הפוכה מהמבוקש. פעמים רבות ישנה התעניינות תקשורתית בסכסוכים עסקיים משפחתיים אשר עלולה להשפיע לרעה על המוניטין של העסק ולפגוע בהצלחתו. יתרה מזאת, במקרים רבים לבית המשפט לענייני משפחה אין את הניסיון והידע הנחוצים לצורך פתרון סוגיות בדיני חברות ושותפויות שקיימים בבית המשפט השלום או המחוזי.

לפיכך, כדי לצמצם את היקף הסכסוך ואת השלכותיו כדאי לשותפים בעסק שהם בני משפחה להקפיד לקבוע מנגנון יישוב סכסוכים חלופי בהסכם השותפים. הליך גישור או בוררות יכולים לשרת את מטרותיהם של השותפים באופן יעיל תוך נטרול חלק מהחסרונות הכרוכים בהתדיינות משפטית בין כותלי בית המשפט.

יישוב סכסוך עסקי בין צדדים שמצויים ביחסים מתמשכים

עורך הדין גיא הרשקוביץ
עורך הדין גיא הרשקוביץ

במסגרת הליך גישור המגשר יכול לסייע לצדדים לנהל ביניהם דו שיח שמתבסס על שיתוף פעולה בניגוד לשיטת המשפט הנהוגה בישראל המבוססת על יריבות בין צדדים. השתתפות בהליך גישור תאפשר לצדדים לבטא את העמדות והאינטרסים שלהם במטרה להגיע לפתרון מוסכם ומקובל שגם יסייע לשמור על העסק המשפחתי.

בהליך גישור יש לשותפים שליטה והשפעה על עיצוב ותכנון ההסדרים וההסכמות בניגוד להליך משפטי קונבנציונאלי שבו בית המשפט כופה את החלטותיו על הצדדים. הליך גישור מאפשר לצדדים לשתף פעולה ולנהל דו שיח פתוח ולכן הוא מתאים יותר לצדדים שמנהלים ביניהם יחסים מתמשכים דוגמת בני משפחה שהם גם שותפים בעסק. נוסף על כך, עלותו של הליך גישור היא לרוב נמוכה משמעותית ביחס לעלות ניהול הליך משפטי בבית המשפט.

בהליך בוררות לעומת זאת, השותפים מסכימים על בורר במסגרת הסכם השותפות ומתירים לו להכריע ביעילות ובמהירות במחלוקת ביניהם כדי לאפשר את המשך הפעילות התקינה של העסק.

עורך הדין גיא הרשקוביץ מייסד ובעלים של hershkovich law firm, מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ - 18 שנים. הכתבה באדיבות din.co.il עורכי דין.

 *לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.