במשפט הישראלי ישנו דבר חוק ספציפי (חוק ההתיישנות) החולש על כל הדינים בכל הקשור להתיישנות, ויש דינים מוגדרים, ספציפיים שחלים על אותם העניינים אשר לטובתם הם נחקקו והם בעלי מעמד גבוה יותר מחוק ההתיישנות מכוח דוקטרינה הקובעת כי "הוראת חוק ספציפית גוברת על הוראת חוק כללית".
אמנם ההתיישנות חולשת על כל ענפי המשפט, הן הדין האזרחי, והן הדין הפלילי, ובתוכם תתי ענפים נוספים, אולם עניין לנו במסגרת כתבה זו רק בהתיישנות האזרחית. על פי הדין האזרחי, התיישנות תביעה אזרחית שאינה במקרקעין, ככלל תהא 7 שנים. ומרוץ ההתיישנות בדין האזרחי מתחיל מרגע שנולדה עילת התביעה. יש גם לזכור כי מדובר בכלל, וכמו בכל כלל, יש לו גם יוצא מהכלל. למשל, תקופות השעיית ההתיישנות, הקפאה ועוד.
לפניה ישירה אל עורך דין אנר אבילוב, לחץ/י כאן
התיישנות מהותית מול התיישנות דיונית
בעולם המשפט האזרחי נהוג ומקובל להבדיל בין שני סוגי התיישנות:
- התיישנות מהותית קובעת כי עילת התביעה על פי הוראת דין המפורשת אינה ניתנת עוד לתביעה לביצוע או אכיפה בכל דרך. הכוונה שהזכות שלך היא אות מתה ואין לך מה לעשות איתה בשום דרך שהיא, הזכות תמה מפני שהגיע מועד ההתיישנות של הזכות.
- התיישנות דיונית קובעת כי עילת התביעה העומדת לתובע, קיימת בעולם הזכויות המופשט, אך קיים מחסום-דיוני, לפיו בית המשפט לא ייזקק לתביעה מחמת התיישנותה, אם כי אין בכך לבטל את הזכות עצמה, שניתנת למימוש או לביצוע בדרך משפטית אחרת.
בדבר תכליות ההתיישנות, ישנם מספר לא קטן של טיעונים בעד ונגד, אמנם הרוב המכריע של המשפטנים מתייחסים לדיני ההתיישנות כדין דיוני ולא מהותי, אך כמובן שיש גם משפטנים שחושבים אחרת. אני בעניין זה עם דעת הרוב.
מהי תכליתו של מוסד ההתיישנות?
כך למשל, יש שחושבים כי תכלית מוסד ההתיישנות היא לאזן בין אינטרס הנתבע הפוטנציאלי, לבין אינטרס התובע הפוטנציאלי, וזאת תוך מתן הגנה לעניינו של הציבור הרחב. יש שחושבים שתכליתו של מוסד ההתיישנות הוא קידום השוויון, דין אחד לכולם, ישנה תקופה אחידה לכל המתדיינים לתבוע ולהיתבע. יש הטוענים כי תכליתו להגן על האינטרס הציבורי של הגבלת משך הזמן להגשת תביעות, על מנת שלא להציף את מערכת המשפט בעניינים ישנים.
בכל מקרה בשל היותן של דיני ההתיישנות, דין דיוני, אז המחוקק משאיר את יכולת של הצדדים להסדיר ביניהם את כל הקשור לענייני ההתיישנות למשל, בחוזה בכתב, לקבוע תקופת התיישנות ארוכה מן הקבועה בחוק, ובתביעה שעניינה אינו מקרקעין - גם על תקופת התיישנות קצרה מן הקבועה בחוק.
חריגים לדיני ההתיישנות
כפי שציינתי קודם לכן, דיני ההתיישנות הן כללים, ולכל כלל יש יוצאי מהכלל. כך, למשל, הדין קובע את חריג התיישנות שלא מדעת, אם נעלמו מהתובע העובדות המהוות את עילת התובענה, מסיבות שלא היו תלויות בו, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע עובדות אלה.
או למשל מקום שנוצר פער בין המועד בו נולדה העילה, לבין המועד בו נודע לתובע עליה. כך גם בעילת תביעה שעילתה מרמה או תרמית, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודע לתובע על התרמית או המרמה. כך גם ישנם הסדרים ספציפיים לדיני הנזיקין, וישנם גם מקרים או אירועים שיש בהם כדי לעצור או להקפיא מרוץ ההתיישנות.
כך למשל, הודאה של הנתבע, בכתב או בפני בית משפט, בקיום זכותו של התובע, גם אם הנתבע הודה בזכות התובע תוך כדי העלאת טיעון התיישנות, תתחיל תחילת ההתיישנות מיום ההודאה כאמור. או קיום הליכים משפטיים קודמים בין הצדדים בנוגע לעילה שנמחקה ולא יצרו מעשה בי-דין, כי אז כל אותה תקופה בה היו ההליכים הקודמים תלויים ועומדים קופאת תקופת ההתיישנות, והיא אינה נספרת לצורך התיישנות העילה. וישנם עוד הרבה דוגמאות כאלה.
אילו מגבלות קיימות על טענת התיישנות?
נוסף על כל האמור לעיל, ושוב בשל היות טענת ההתיישנות, טענה פרוצדורלית, חלים עליה מגבלות נוספות. כך, למשל, הדרישה להעלות אותה כבר בהזדמנות הראשונה, התובע מוגבל מלטעון טענת התיישנות כנגד טענת קיזוז או תביעה שכנגד שהועלתה בתגובה לתביעתו שלו, כשהיא והתביעה שבאותה תובענה נושא אחד או שהן נובעות מאותן נסיבות וחריגים רבים נוספים.
כל עורך דין אשר מקצועו המשפטי הוא ייצוג תובעים ונתבעים בבתי המשפט, חייב לשלוט בנושא דיני ההתיישנות על כל רבדיו ולהכיר הן את הדין הכללי, הן את הדינים הספציפיים בתחום פעילותו, הן את הדוקטרינות השונות החולשות על כל דיני ההתיישנות, והן את הפסיקה הרלוונטית המרחיבה ו/או המצמצמת את ההתיישנות, ככלי עבודה חשוב ביותר, ולדעת לעשות בו שימוש נכון ובתבונה.
עורך דין אנר אבילוב עוסק במשפט אזרחי, משפט מסחרי ועסקים, מקרקעין נדל"ן וביטוח נזקי רכוש. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.