הגנה על פיתוחים חדשים באמצעות פטנט (ועוד יותר טוב פורטפוליו של מספר פטנטים) הוא כלי טוב לקידום מטרות עסקיות כגון הגבלת מתחרים, גיוס משקיעים או מכירת טכנולוגיה. המדריך הבא נועד לענות על שאלות נפוצות בנוגע לבקשות פטנטים.
איפה צריך לרשום את הפטנט?
חשוב להבין שפטנט הוא טריטוריאלי באופיו. בכל מדינה שבה נרצה הגנה, נצטרך להגיש בקשת פטנט, שתבחן ע"י משרד הפטנטים המקומי, ורק אחרי אישורה תהיה לנו הגנה באותה מדינה. אז איפה להגיש? לאף אדם אין תקציב להגיש בכל מדינה בעולם. מגישים במדינות העיקריות בהן יש לנו (או יש לנו כוונות רציניות) לעשות עסקים, והכל בהתאם לתקציב. סטטיסטית, ישראלים מגישים בד"כ כלל בארה"ב ואחר כך באירופה.
מתי להגיש את בקשת הפטנט?
חשוב להגיש את בקשת הפטנט כמה שיותר מוקדם, כי הכלל בבקשות פטנטים מתחרות הוא שהקודם זוכה. אחת הדרישות לקבלת פטנט היא שביום ההגשה הרעיון הינו חדש (בעולם). כל פרסום מוקדם, כולל שלכם עצמכם, יכול לפגוע בבקשת הפטנט שהוגשה אחרי הפרסום.
לפניה ישירה אל עורך פטנטים גד בנט, לחץ/י כאן
מה צריך כדי להגיש בקשת פטנט, האם צריך לייצר אותו?
אין שום צורך (או דרישה) לבנות אב טיפוס או לייצר את המוצר. כדי לרשום בקשת פטנט צריך להיות מסוגלים לתאר בכתב את הפיתוח בצורה שאיש מקצוע מהתחום ידע לבנות אותו.
האם אני צריך עורך דין לרישום הפטנט?
בפירוש לא. כדי לרשום פטנט צריך עורך פטנטים שיש לו השכלה טכנולוגית בתחום שלכם. עורכי דין מתעסקים בתביעות פטנטים, הסכמי פטנטים וכו' אבל לא בעבודה הטכנית של רישום הפטנט (תחשבו על פיתוח חדש שיוצא ממעבדה בכימיה, מי שיכול להבין ולרשום בקשת פטנט הוא עורך פטנטים עם השכלה רחבה בכימיה ולא עורך דין).
האם אני מוגן בפני העתקות מהרגע שהגשתי בקשת פטנט?
בפירוש לא. אם הגשתי הבוקר בקשת פטנט שאני ממציא המכונית, האם אני יכול לקרקע את כל בעלי המכוניות? הלוואי, אבל לא. רק אחרי שיאשרו שאני באמת ממציא המכונית יהיו לי זכויות בנושא. בעקרון, רק מיום אישור הפטנט יש לבעל הפטנט זכויות כנגד שימוש ע"י צד ג'.
האם אפשר לרשום פטנט על תוכנה או אפליקציה?
בפירוש כן. הפטנט יינתן לא על הקוד עצמו אלא על התוצאה, למשל זיהוי פנים בתמונה, פיקוח בתוכנה על הפעלת מכשיר, שירות למציאת מסלול נהיגה אופטימלי וכו'.
האם צריך להגיש מידית בכל המדינות?
לא צריך. ישנם מספר מסלולים המאפשרים לשמור על זכויות ההגשה תוך דחיית ההוצאות הקשורות בהגשת בקשות פטנטים. במסלול הקלאסי, מגישים בשנה הראשונה בקשת פטנט אחת (לא משנה באיזה מדינה). בתום השנה מגישים בקשת פטנט בינלאומית (PCT) ואז אחרי עוד שנה וחצי (סה"כ שנתיים וחצי מיום הגשת הבקשה הראשונה) צריך להחליט (ולתקצב) הגשה של בקשות פטנט במדינות שנבחר.
האם חובה לערוך חיפוש לפני שמגישים בקשת פטנט?
לא חייבים אבל ברוב המקרים זה מומלץ. יכול להיות שבחיפוש נמצא בדיוק את אותו הרעיון שכבר ידוע, ואז נחסוך את ההוצאות על בקשת הפטנט. אבל גם אם החיפוש לא מצא בדיוק אותו דבר, בדרך כלל נגלה פרסומים קרובים מה שיעזור לעורך הפטנטים לנסח בקשת פטנט בצורה שתהיה מובדלת מראש מהפרסומים שהתגלו.
כמה זמן לוקח לקבל פטנט ומה התהליך?
הזמן לקבלת פטנט נספר בשנים. בכל מדינה, הבקשה מגיעה לבוחן פטנטים שעורך חיפוש (כלל עולמי) למצוא פרסומים דומים. ברוב המכריע, יש לבוחן השגות מהותיות או פורמליות שנשלחות בדו"ח בחינה. עורך הפטנטים בתיאום עם בעל בקשת הפטנט והממציאים יכין תשובה לדו"ח הבחינה. הממוצע היום בארה"ב הוא 3.3 דוחות בחינה עד שהבקשה מאושרת, כך ש 3-4 שנים לקבלת פטנט זה לא בלתי סביר. במספר מדינות (כולל ישראל וארה"ב) קיים מסלול מזורז להגשת בקשת פטנט, ואז במקרים מסוימים ניתן לקבל פטנט תוך שנה.
האם ישנן עוד הגנות מלבד פטנט?
כן. פטנט מיועד להגן על פיתוחים טכנולוגיים או מדעיים. במקביל ניתן לקבל הגנה באמצעות מדגם על עיצוב חדש של מוצר פיזי או עיצוב של מסכי תוכנה. הגנה נוספת היא הגנה על שם של מוצר או שירות באמצעות סימן מסחר. מכשיר האייפון לדוגמא, מוגן במספר רב של פטנטים על פיתוחים שונים, במספר מדגמים גם על עיצוב המכשיר וגם על מספר מסכים ייחודיים, וכן בסימן מסחר על שם המכשיר.
עורך הפטנטים גד בנט, שותף מנהל במשרד פאולינה בן-עמי, עורכי פטנטים, הינו בעל ניסיון רב בליווי פטנטים בהייטק. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ, מכל סוג, או המלצה לנקיטת הליך משפטי או אי נקיטת הליך משפטי. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עשויה להשתנות, מעת לעת.