מהו נזק גוף? הדין מגדיר נזק גוף כאובדן חיים, נוחות, רווחה גופנית, כאב וסבל פיזי או נפשי, או חיסור מהם, וכל אובדן או חיסור כיוצאים באלה. דהיינו, כל מקרה אשר פוגע בדרך זו או אחרת בגופנו או נפשנו מרגע מסוים והלאה יוגדר כאירוע נזיקי.
אירוע נזיקי כאמור, יכול לפגוש אותנו בכל מקום ובכל זמן, כך למשל אנו עלולים להינזק כתוצאה מתאונת דרכים; תאונת עבודה; רשלנות רפואית; גם בכל דרך אחרת שלא כתוצאה מתאונת דרכים, עבודה או רשלנות רפואית, מה שנקרא בז'רגון המשפטי נזקי חבות.
לפניה ישירה אל עורך דין אנר אבילוב, לחץ/י כאן
פסיקת פיצויים לאדם שנפגע באירוע נזיקי
הדין מחייב את מי שייצר את הנזק - המזיק, לפצות את מי שנגרם לו הנזק - הניזוק, עבור הנזק שנגרם לו. פיצוי זה מתחלק לשניים:
- פיצוי לעבר: שהוא פיצוי בר הוכחה, דהיינו על הניזוק להוכיח את אותם הפיצויים הנדרשים באמצעות אסמכתאות אובייקטיביות.
- פיצוי לעתיד: אשר אותו מחשבים ואומדים לפי חישובים מתמטיים וביחס לאחוזי הנכות, כאב וסבל ועוד.
קבלת טיפול רפואי ראשוני לאחר אירוע נזיקי
מייד לאחר האירוע הנזיקי, חשוב לקבל את הטיפול הרפואי הראשוני המתאים, שכן הבריאות קודמת לכל. לאחר סיום קבלת הטיפול הראשוני חייב הניזוק להתחיל ולסיים את כל סדרת הטיפולים הנדרשת במקרה הספציפי של הניזוק ובכפוף להמלצת הצוות הרפואי, ועליו אף לדרוש בדיקות גופניות מלאות ומקיפות מעבר לבדיקות הנוגעות לנזק הנקודתי שנגרם לניזוק.
הסיבה לכך כפולה: ראשית, כמובן, על מנת לדאוג לבריאותו של הניזוק. שנית, על מנת לשלול ו/או לגלות נזקים נוספים שנגרמו כתוצאה מהאירוע. במקרים רבים, ניזוק מרגיש את הכאבים ו/או הנזקים הנקודתיים שנגרמו לו בסמוך למועד הפגיעה. ואולם, לעיתים קורים מצבים בהם הניזוק נפגע בעוד מקומות ו/או שהנזק הישיר גרם לנזקים משניים ועוד, ודבר זה מתגלה רק לאחר תקופה ולאחר סדרת בדיקות מקיפה, וככל שזה קורה בסמוך למועד האירוע קל יותר לקשר בין הנזק הנלווה לאירוע הנזיקי.
מסירת פירוט מלא של האירוע הנזיקי בפני הצוות הרפואי
חשוב לא פחות הוא גם הפירוט המלא של המקרה, האירוע הנזיקי בפני הצוות הרפואי הראשוני, איך, איפה, מתי, וכתוצאה של מי נגרם הנזק, וכל דבר אחר שיש ביכולתו לתרום ו/או להבהיר את נסיבות האירוע הנזיקי, התיעוד הרפואי הראשוני הוא בעל חשיבות לצורך המשך ההליכים. כמובן שאין זה אומר שניזוק אשר בשל מצבו הרפואי לא יכול היה לפרט את נסיבות קרות האירוע הנזיקי והמעורבים באירוע כבר בהתחלה, לא יוכל להיפרע על נזקיו, רק שיהיה צורך להוכיח את הקשר.
כמו כן, חשוב שהניזוק ידגיש ממה בדיוק הוא סובל כתוצאה מהתאונה על מנת שגם לתלונותיו יהיה תיעוד. תוך כדי מתן הפרטים הללו יש לוודא שהכל נרשם בדו"ח הרפואי, וכי הניזוק מקבל לידיו העתק של הדו"ח הרפואי שנערך.
הניזוק מחויב להקטין את נזקיו לאחר האירוע הנזיקי
לאחר סדרת הטיפולים, וכאשר המצב הרפואי והתפקודי של הניזוק מאפשר זאת, מומלץ לניזוק להתחיל ולנסות לחזור לשגרת חיים עד כמה שהדבר ניתן בנסיבות המקרה, הן בחייו האישיים והן בעבודתו. זאת משום שגובה הפיצוי שיתקבל בעתיד, יתבסס על מצבו הרפואי והתפקודי של הניזוק, ובמידה ואין במסמכים הרפואיים סיבה סבירה לאי חזרתו לשגרה, לא יקבל הניזוק בגין כך הפסדי שכר, וזאת בשל החובה בדין שהניזוק יקטין את נזקיו.
שמירת קבלות הנוגעות להוצאות שנגרמו לניזוק עקב הפגיעה
כפי שציינתי קודם לכן, על הניזוק להוכיח את הפסדיו בעבר באסמכתאות, על כן חשוב מאוד לשמור על כל מסמך, קבלה הנוגעת להוצאות שנגרמו לניזוק כתוצאה מפגיעתו כגון נסיעות לטיפולים, קניית תרופות ועזרים רפואיים אחרים.
במידה ובשל הפגיעה, נזקק הניזוק לעזרה של צד שלישי בין אם מדובר בבן משפחה ו/או עוזר בתשלום ו/או בכל עזרה אחרת שניתנת לנפגע על ידי הצד השלישי, ואין באפשרותכם לקבל בגין עזרה זו קבלה, מומלץ לערוך רשימה מסודרת של ההוצאות, שעות העבודה של העוזר, תוך פירוט מדויק לגבי מהות ההוצאה, תאריך, סכום ושמו של נותן השירות. חשוב מאד גם לשמור על כל תלושי השכר מלפני התאונה ואחרי התאונה.
פניה לעורך דין מקצועי בהזדמנות הראשונה תסייע לניזוק במיצוי זכויותיו
לסיכום, לאחר קבלת עזרה רפואית, ובהזדמנות הראשונה שיש לניזוק, על הניזוק לפנות לעורך דין המתמחה בתביעות נזיקיות לצורך קבלת ייעוץ והכוונה משפטית נכונה, כך שתוכלו לעמוד על מלוא זכויותיכם. עד אז הצעה שלי ללקוחותיה שמייד לאחר האירוע הנזיקי - לרשום הכל ואת כולם, לאסוף מסמכים ולא לזלזל בשום טיפול.
בריאות והצלחה.
עורך דין אנר אבילוב עוסק במשפט אזרחי, משפט מסחרי ועסקים, מקרקעין נדל"ן וביטוח נזקי רכוש. הכתבה באדיבות din.co.il עורכי דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.