חקירת משטרה יכולה להיפתח באחת מתוך שתי דרכים, הדרך הראשונה היא בעקבות תלונה שהוגשה על ידי מתלונן במשטרה ואילו הדרך השנייה היא חקירה יזומה של המשטרה אשר אינה תלויה בהגשת תלונה. כאשר מתעורר חשד כי בוצעה עבירה פלילית או כאשר עומדת להתבצע עבירה פלילית, המשטרה תפתח בחקירה מיוזמתה. בעבירות קלות יחסית המחוקק העניק למשטרה שיקול דעת להחליט האם לפתוח בחקירה או להימנע מכך.

כדי שחקירות משטרה יהיו יעילות ומוצלחות, המשטרה נוהגת להעביר לאנשיה העוסקים בתחום החקירות הכשרה רחבה ומקיפה שכוללת בין היתר לימודי דיני ראיות, גישות פסיכולוגיות בחקירה והדרכות להפעלת מכשור שנועד לאסוף ולאתר ראיות. במהלך החקירה המשטרתית השוטרים מסתייעים במערכות לאיסוף טביעות אצבעות, קלסתרונים, בדיקות ביולוגיות כגון בדיקת ד.נ.א, בדיקות בליסטיות של קליעים וכלי נשק ועוד.

לפניה ישירה אל עו"ד תומר יפרח, לחץ/י כאן

שימוש בשיטות חקירה שונות

במהלך החקירה במשטרה, החוקרים משתמשים בשלל שיטות חקירה שנועדו להביא לכך שהנחקר יגלה להם מידע אמין ורלבנטי לחקירה. שיטות החקירה כוללות בין היתר עימות של הנחקר עם קורבן העבירה או עם נחקר אחר שקשור בעצמו לתיק החקירה. שיטת חקירה נוספת היא הפעלת לחץ נפשי או פיזי על הנחקר במגבלות החוק לצורך השגת שיתוף פעולה מצידו וכדי לקבל ממנו מידע. שיטות חקירה נוספות כוללות עריכת מסדרי זיהוי ושחזור המעשים הפליליים על ידי הנחקר במקום ביצוע העבירה.

לא אחת חוקרי המשטרה מעמתים את הנחקרים עם ממצאים שונים שהתגלו בזירת הפשע או עם עדויות אחרות שהתקבלו על ידי עדים אחרים הקשורים לתיק החקירה. חקירת המשטרה מסתיימת כאשר החוקרים אספו את כל הראיות הדרושות לצורך העמדתם לדין של החשודים והעברת חומרי החקירה לרשויות התביעה. החקירה יכולה להסתיים גם אם החקירה לא העלתה אשמה פלילית של הנחקר, במצב שבו החוקרים לא הצליחו לאתר את מבצע העבירה ובמצב שבו היועץ המשפטי לממשלה החליט לסגור את התיק עקב חוסר עניין לציבור. אפשרות נוספת לסיום החקירה היא בעקבות חוסר ראיות - כאשר החוקרים מיצו את החקירה ולא הצליחו לגבש חומר ראיות מספק לצורך הגשת התביעה.

חוק סדר הדין הפלילי (חקירת חשודים) (להלן: "החוק"), קובע כי חקירת חשוד תיעשה בתחנת משטרה, אלא אם ישנו צורך ענייני לקיימה מחוץ לתחנת המשטרה. עוד נקבע בחוק כי החקירה תתנהל בשפתו של הנחקר או בשפה שהוא מבין, לרבות שפת הסימנים.

חקירת משטרה תהיה מתועדת באמצעות תיעוד חזותי או קולי

החוק קובע גם כי כל מהלך חקירתו של החשוד יתועד באמצעות תיעוד קולי או חזותי. חשוב לציין כי במצב שבו החוקרים הגיעו למסקנה שהחקירה עלולה להוביל להאשמת אדם בביצוע עבירה פלילית, הם מחויבים להזהירו מפני ההליך הצפוי לו, כאשר האזהרה תירשם והחשוד יתבקש לחתום כי הוא אכן הוזהר על ידי החוקרים. החל משלב זה החקירה היא "חקירה באזהרה".

חקירת משטרה עלולה להיות אירוע טראומטי וגורלי עבור אנשים נורמטיביים אשר לא נחקרו לפני כן. זאת מכיוון שחקירת משטרה עשויה לקבוע האם יוגש נגד הנחקר כתב אישום או שלחילופין ייסגר התיק נגדו והוא יורשה לחזור לשגרת חייו.

העצה הראשונה לאדם שקיבל זימון לחקירה במשטרה היא לפנות לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג חשודים ונאשמים. בשלב זה חשוב שהנחקר ינסה להבין האם הוא נחקר באזהרה כחשוד בביצוע עבירה מסוימת או שלחילופין הנחקר נדרש לחקירה לצורך מתן עדות שאינה באזהרה. יובהר כי במקרים מסוימים מסירת עדות עלולה להפוך להיות חקירה תחת אזהרה בעקבות התשובות שמסר הנחקר בחקירתו.

מדוע לפנות לעורך דין פלילי מנוסה ומיומן עוד לפני החקירה?

כדי להתמודד בהצלחה עם חקירת משטרה חשוב לשים לב למספר כללים בסיסיים. ראשית, לנחקר יש זכויות דוגמת הזכות להיוועץ עם עורך דין. מכוח זכות זו הנחקר רשאי לבקש להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה כדי שיוכל להימנע ממתן תשובות שיפגעו בו במהלך החקירה. זכות נוספת של הנחקר היא זכות השתיקה שלפיה הוא זכאי לשתוק בחקירה ולא למסור את גרסתו.

עצה נוספת לנחקר היא להיות מודע לעובדה שתחנת המשטרה עשויה להיות מתועדת בשלל דרכים ולכן כדאי לשים לב לכך במהלך השהות במקום. דברים שנחקר אומר בהיסח הדעת ברחבי תחנת המשטרה עלולים להיות בעלי משקל ניכר אם יוחלט להעמידו לדין.

הניסיון מלמד כי הדרך הטובה ביותר לשמור על הזכויות בעת חקירה במשטרה היא להקדים ולהיוועץ עם עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג חשודים ונאשמים. עורך דין שבקיא בחוק ובפסיקה הרלבנטית יוכל לסייע לחשוד לצלוח את החקירה בצורה הטובה ביותר. יתרה מזאת, היוועצות עם עורך דין לפני החקירה יכולה למנוע מהחשוד לבצע טעויות גורליות שעלולות לסבכו באופן בלתי הפיך בהמשך.

עורך הדין תומר יפרח (צילום: משרד עו"ד תומר יפרח)
עורך הדין תומר יפרח | צילום: משרד עו"ד תומר יפרח

עורך דין תומר יפרח עוסק בתחום המשפט הפלילי ודיני התעבורה, בעל ניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות בתחום הפלילי ובדיני תעבורה. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.