מעשה מגונה בפומבי הוא עבירת מין המעוגנת בסעיף 349 לחוק העונשין. לפי סעיף א' לחוק - "העושה מעשה מגונה בפומבי בפני אדם אחר, ללא הסכמתו, או העושה מעשה כאמור בכל מקום שהוא תוך ניצול יחסי תלות, מרות, חינוך, השגחה, עבודה או שירות, דינו – מאסר שנה". ואילו סעיף ב' לחוק קובע כי "העושה בכל מקום שהוא מעשה מגונה בפני אדם שטרם מלאו לו 16 שנים, דינו מאסר 3 שנים". מעשה מגונה מוגדר בחוק העונשין כ"מעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים".
הגדרת העבירה בחוק העונשין
הגדרת העבירה בחוק העונשין מתייחסת למעשה מגונה שנעשה בפומבי כלומר במקום ציבורי כאשר אדם יכול לראות את המעשה מכל מקום שהוא או במקום שאינו ציבורי, ובלבד שאדם המצוי במקום ציבורי יכול לראות את המעשה. מקום ציבורי לפי חוק העונשין הוא "דרך, בנין, מקום או אמצעי תעבורה שיש אותה שעה לציבור זכות או רשות של גישה אליהם, בלא תנאי או בתנאי של תשלום, וכל בנין או מקום המשמש אותה שעה להתקהלות ציבורית או דתית או לבית משפט היושב בפומבי".
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין גיל באיער, לחץ/י כאן
מעשה מגונה אינו מוגבל למעשים ולפעולות המוגדרים בבירור בחוק העונשין
שלא כמו עבירות מין אחרות דוגמת מעשה סדום או אינוס, מעשה מגונה אינו מוגבל למעשים ולפעולות המוגדרים באופן ברור בחוק, אלא מדובר בשורת מעשים מיניים שפוגעים בכבודו, פרטיותו וחירותו של אדם אחר. לפיכך ניתן לומר כי כל מעשה מיני שאינו מתאים להגדרת מעשה סדום או אינוס ייחשב למעשה מגונה. עם זאת, לרוב המונח מעשה מגונה בפומבי מתייחס לחשיפה של איברי מין או ביצוע מעשה אוננות בפני אדם אחר ללא הסכמתו. יתרה מזאת, גם תנועות מגונות והתבטאות מילולית בוטה שנעשתה לשם סיפוק, גירוי או ביזוי מיני.
בסעיף 349 בחוק העונשין המחוקק התייחס גם למצב שבו אדם מבצע מעשה מגונה בפומבי בהסכמה, ואם המעשה בוצע תוך ניצול של יחסי תלות או מרות הוא ייחשב לעבירה פלילית לכל דבר למרות העובדה שלא היה כל מגע בין הקורבן ובין העבריין. המחוקק החמיר גם במקרים שהעבירה בוצעה בפני קטין כאשר פרטי הקטין ידועים.
ניצול הכוח של מבצע העבירה וחדירה לפרטיות של קורבן העבירה
עבירה של מעשה מגונה בפומבי נחשבת לעבירה חמורה למרות שמדובר בחשיפה שלא כוללת כל סוג של מגע בין הקורבן ובין מבצע העבירה, אך מתבצעת ללא הסכמה תוך ניצול הכוח של מבצע העבירה וחדירה לפרטיותו של קורבן העבירה.
עבירת מעשה מגונה בפומבי לא כוללת דרישה לתוצאה ועל כן לצורך גיבוש העבירה אין צורך להוכיח שמבצעה הגיע לסיפוק מיני כדי להרשיעו. לפי חוק העונשין קיימות שלוש חלופות לעבירה. החלופה הראשונה מתייחסת לביצוע מעשה מגונה בפומבי בפני אדם אחר ללא הסכמתו כאשר ההסכמה חייבת להינתן באופן חד משמעי. העונש המירבי הקבוע בחוק לצד העבירה הוא שנת מאסר.
כ״מקום ציבורי״ תיחשב גם רשת האינטרנט. זאת, במידה שאדם מבצע בעצמו מעשה מגונה מול קהל שבוי, אשר לא ביקש להיחשף למעשה זה ולא נתן את הסכמתו לכך.
חלופה נוספת לעבירה היא ביצוע מעשה מגונה בכל מקום שהוא, כלומר לאו דווקא במקום ציבורי או פומבי, תוך ניצול יחסי מרות, תלות, השגחה, חינוך, שירות או עבודה. מכוח היחסים הללו, הקורבן נאלץ להסכים לביצוע המעשה המגונה בפניו כאשר העונש שנקבע בחוק לצד עבירה זו הוא שנת מאסר.
חלופה שלישית לעבירה היא ביצוע מעשה מגונה בכל מקום שהוא בפני קטין שעדיין לא מלאו לו 16 שנים כאשר סעיף זה נועד להגן על קטינים מתחת לגיל 16 מפני חשיפה למעשה מגונה בכל מקום שהוא, כולל במקומות פרטיים. הפגיעה בקטינים במקרה כזה נחשבת לביצוע עבירה בנסיבות מחמירות ולכן העונש שלצידה הוא 3 שנות מאסר.
כיצד נסיבות ביצוע העבירה ועברו של מבצע העבירה משפיעים על העונש?
הטיפול בתיקים של מבצעי עבירות מעשה מגונה בפומבי כולל התייחסות למספר היבטים. בחלק מהמקרים אלמנט הטיפול במבצע העבירה הוא דווקא הפרמטר החשוב שיש להתחשב בו, ובמיוחד כאשר הנאשם מביע נכונות להשתתף בהליך טיפולי-שיקומי ולמעשה מבצע את האקט כדי לזעוק לעזרה, תוך רצון לשפר את מצבו ולהשיג שליטה בחייו.
במקרים אחרים, ובהתאם לנסיבות ביצוע העבירה, כאשר מדובר במעשים מגונים בפומבי אשר בוצעו בפני קטינים על ידי גברים שכבר ביצעו עבירות כאלו בעבר, שיקולי הרתעה וגמול יקבלו בכורה במשפט. אף על פי שביצוע מעשה מגונה בפומבי אינו כולל מגע ממשי של מבצע העבירה בקורבן, הפגיעה שחווה הקורבן בעקבות ביצוע המעשים בפניו, עלולה להיות חמורה וקשה בשל החדירה למרחב הפרטי והאישי של קורבן העבירה.
לצורך ביסוס הגנה משפטית יעילה, ההמלצה לאדם שנחשד בביצוע עבירת מעשה מגונה בפומבי היא לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בהקדם האפשרי, עוד לפני החקירה במשטרה. עורך הדין ילווה את הנאשם בביצוע העבירה לאורך ההליך הפלילי, ינחה אותו, ייבחן את חומרי החקירה בעניינו ויפעל כדי להביא לזיכוי, לביטול הרשעה או לחילופין להקלה משמעותית בעונש.
ניסיון של יותר מ-23 שנים בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות מעשה מגונה בפומבי
עורך הדין גיל באיער מחזיק בניסיון עשיר של יותר מ-23 שנים שבמהלכן הוא ייצג בהצלחה חשודים ונאשמים בעבירות של מעשה מגונה בפומבי, הביא להקלה משמעותית בעונשים ואף לזיכויים ולביטולי הרשעות. לפני שהחל לעבוד כסנגור, עו"ד גיל באיער תפקד כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב בהופעה באינספור דיוני מעצר ותיקים פליליים כתובע וכסנגור. ההיכרות ארוכת השנים של עו"ד גיל באיער עם מערכת המשפט הפלילית מאפשרת לו להשתמש בשלל כלים משפטיים כדי להעניק ללקוחות משרדו ייצוג משפטי יעיל ויצירתי.
משרד עו"ד פלילי גיל באיער הוא משרד ותיק העוסק בייצוג בבתי המשפט השונים בעבירות אלימות, מרמה, סמים, רכוש, מין ועוד וכן עוסק במחיקת רישום פלילי ומשטרתי. עו"ד גיל באיער בעל ותק מקצועי של 23 שנים, מנהל פורום כתב אישום במשפט הפלילי ב- din.co.il, עבד כתובע משטרתי והיה מועמד לשיפוט. לקריאת חוו"ד מקצועיות רבות אודות עו"ד גיל באיער - לחץ כאן. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ, מכל סוג, או המלצה לנקיטת הליך משפטי או אי נקיטת הליך משפטי. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עשויה להשתנות, מעת לעת.