רשלנות רפואית באבחון מחלות נגרמת על ידי הגורמים המעניקים את הטיפול הרפואי כגון צוות חדר מיון בבית חולים, רופאים ואנשי צוות רפואי במוקד רפואה דחופה, רופא משפחה או רופא מומחה בקופת חולים או בכל מסגרת אחרת שטיפל במטופל לרבות רפואה פרטית.

איחור באבחון עלול לגרום למטופל לנזקים מסוגים שונים ולעיתים אף להעמיד את חייו בסכנה. על כן, רופא שעורך למטופל בדיקה רפואית מחויב לערוך לו תשאול יסודי ומקיף בדבר אלרגיות, רגישויות לתרופות ומחלות רקע שמהן הוא סובל ולעיין בתיקו הרפואי לצורך התרשמות מההיסטוריה הרפואית שלו.

לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין שפי וינגרטן, לחץ/י כאן

רופא מחויב לערוך תשאול למטופל כדי לקבל מידע רפואי אודותיו

בהתאם לפסיקה, לרופא אסור להסתפק במידע שקיבל מהמטופל והוא מחויב לערוך למטופל תשאול כדי לקבל את המידע הרפואי המלא והרלבנטי בעניינו. במקרים של קשיי תקשורת עם המטופל עקב קשיי שפה או סיבות אחרות, הרופא מחויב לברר את מצבו של המטופל על בסיס תיקו הרפואי. בשלב הבא הרופא מחויב לבצע למטופל בדיקה גופנית יסודית. זאת, נוכח העובדה כי חלק מהמצבים הרפואיים והמחלות אינם ניתנים לגילוי על ידי ביצוע בדיקות דם או בדיקות הדמיה, אלא אך ורק על ידי ביצוע בדיקה גופנית קלינית.

אם תלונותיו של המטופל מרמזות על מצב רפואי מסוים, חובתו של הרופא להפנות את המטופל לבצע בדיקות הדמיה ועזר כדי להפריך או לאשש את חשדו. בהתאם לפסיקה, במהלך האבחון הרופא המטפל מחויב לבצע אבחנה מבדלת, קרי, למצוא קשר נכון בין המחלה שממנה סובל המטופל ובין התסמינים שהוא חווה. לפיכך, בשלב האבחון הרופא צריך לשקול את האפשרויות שעומדות בפניו ולקבוע מהי האבחנה המתאימה ביותר למטופל. יובהר כי אי ביצוע של אבחנה מבדלת עלול להיחשב לרשלנות רפואית באבחון, וזאת בכפוף להיווצרות נזק שניתן להוכיח וקשר סיבתי בין ההתרשלות של הרופא ובין הנזק שנגרם למטופל.

ביצוע נוסף של אבחנה מבדלת אם אין שיפור במצב המטופל

אם הטיפול הרפואי שהוענק למטופל לא מוביל לשיפור במצבו הרפואי, הרופא המטפל חייב להעריך מחדש את האבחנה המבדלת שנמסרה לו. אם הרופא בכל זאת מתקשה לקבוע אבחנה, הוא מחויב להפנות את המטופל לרופא מומחה מתאים כדי שיסייע לו לבצע אבחון נכון של המחלה, או להתייעץ עם רופא מומחה. יובהר כי מכל איש צוות רפואי מצופה לפעול בשיתוף פעולה עם עמיתיו למקצוע ולשתף מידע ביחס למצב המטופל, הטיפול הרפואי שקיבל, תוצאות הבדיקות הרפואיות שנערכו לו והאבחנות שנתנו הגורמים המקצועיים בעניינו.

למרות זאת, חשוב להדגיש כי לא תמיד מצביע אבחון שגוי של מחלה או מצב רפואי על קיומה של רשלנות רפואית. אם הרופא פעל כנדרש, ביצע את כל השלבים המחייבים הסבירים והנדרשים במסגרת הטיפול הרפואי אך ביצע טעות שבשיקול דעת, סביר להניח שהוא לא ייחשב כמי שהתרשל כלפי המטופל. אבחון שגוי של מצב רפואי ייחשב לרשלנות רפואית אם הטיפול חרג ולא נעשה בהתאם לסטנדרטים הרפואיים המקובלים והסבירים ואם הרופא או הצוות הרפואי לא פעלו כפי שמצופה מרופא סביר.

אבחון רפואי שגוי עלול להוביל לתוצאות טרגיות ולמוות

אבחון שגוי של מחלה או של מצב רפואי עלול להוביל לתוצאות טרגיות ומצערות שכוללות בין היתר אי מתן טיפול רפואי למטופל שזקוק לכך, מתן טיפול רפואי שגוי שאינו מתאים למצבו הרפואי של המטופל או לחילופין איחור במתן טיפול רפואי, דבר שעלול לפגוע באיכות הטיפול הרפואי ובתוך כך לפגוע משמעותית בסיכויי ההחלמה של המטופל ולעיתים לגרום להחמרת מצבו.

הכשלים הקשורים לאבחון מחלות, כוללים גם איחור באבחון אשר עשוי לפגוע באפקטיביות הטיפול הרפואי. חשוב לציין כי אבחון רפואי שנעשה כראוי עשוי למנוע החמרה והדרדרות של מצב רפואי ובכך לאפשר להעניק למטופל טיפול רפואי מיטבי. מנגד, איחור באבחון עלול להוביל להחמרת המחלה, לפגיעה ממשית בסיכויי ההחלמה של המטופל ובמקרים מסוימים גם לצורך בטיפול רפואי פולשני, קשה ואינטנסיבי יותר לעומת הטיפול שהיה ניתן למטופל באם האבחון הנכון היה בשלב מוקדם יותר.

איך מוכיחים תביעת רשלנות רפואית באבחון מחלה בבית המשפט?

כדי להוכיח תביעת רשלנות רפואית באבחון (ובכל תביעת רשלנות רפואית בכלל) המטופל יחויב לצרף לתביעתו חוות דעת של מומחה רפואי בתחום הרלבנטי. במסגרת חוות דעתו, המומחה הרפואי יתייחס לשאלת קיומה של התרשלות באבחון, ייבחן את התנהלות הרופא המטפל ואת יסוד הנזק, קרי, את הפגיעה שנגרמה למטופל כתוצאה מהתרשלות הרופא המטפל. נוסף על כך, המומחה יבחן גם קיומו של קשר סיבתי בין ההתרשלות של הרופא המטפל ובין הנזק שנגרם למטופל.

כדי לקבל ייצוג משפטי איכותי לאחר פגיעה עקב רשלנות רפואית באבחון, כדאי לפנות לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום דיני הנזיקין בכלל ובתחום תביעות רשלנות רפואית בפרט. לאחר הגעת המטופל למשרדו של עורך הדין, הוא ייבחן את המסמכים הרפואיים שבידי המטופל, ובסיוע של מומחים רפואיים בתחומים הרלבנטיים ינסה להעריך את סיכויי הצלחת התביעה. במקרה שיתברר כי סיכויי התביעה טובים, המטופל יישלח להיבדק אצל מומחה רפואי כדי שיכין חוות דעת רפואית בעניינו אשר תצורף לתביעת הפיצויים נגד הרופא המטפל במטרה להוכיחה ולבססה.

עורכות הדין ניקול הילה וינגרטן ואורלי שפי (צילום: עו"ד אורלי שפי)
עורכות הדין ניקול הילה וינגרטן ואורלי שפי | צילום: עו"ד אורלי שפי

משרד עו"ד שפי וינגרטן עוסק בתביעות רשלנות רפואית כולל גם בתביעות בגין איחור באבחון, ניתוח רשלני, הסכמה מדעת, פגיעה באוטונומיה, טיפולי שיניים, טיפולים פלסטיים וקוסמטיים ועוד. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.