חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (להלן: "חוק הפלת"ד") קובע כי אדם שנגרמו לו נזקי גוף בעקבות תאונת דרכים יהיה זכאי לקבל פיצויים מחברת הביטוח אשר ביטחה את נהג הרכב בביטוח חובה, אלא אם מדובר באירוע שהוחרג על ידי החוק במפורש אשר שולל את הזכאות לקבלת פיצויים. יובהר כי המונח תאונת דרכים בחוק הפלת"ד מתייחס ל"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ענת אשכנזי, לחץ/י כאן
אחריות מוחלטת מכוח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים
עיקרון העל המנחה בחוק הפלת"ד הוא האחריות המוחלטת שלפיו אדם שנפגע בתאונת דרכים, כנוסע, כנהג או כהולך רגל, יהיה זכאי לקבל פיצויים מהמבטחת של נהג הרכב ללא קשר לשאלת אחריותו לתאונה.
אם אדם נסע ברכב מנועי למטרות תחבורה ונפגע בתאונת דרכים, חברת הביטוח שביטחה את נהג הרכב בביטוח חובה תהיה מחויבת לפצותו בגין הנזק שנגרם לו עקב התאונה. שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה כולל בין היתר נסיעה ברכב, כניסה ויציאה מרכב, חניית רכב, גרירתו, דחיפתו ועוד.
הגדרת המונח "תאונת דרכים" בחוק הפלת"ד
במסגרת תביעה שמגיש נפגע נגד מבטחת מכוח החוק, הוא יצטרך להוכיח כי נגרם לו נזק גוף כתוצאה מתאונה בתאונה שמתאימה להגדרה של "תאונת דרכים" בחוק הפלת"ד.
אם הנפגע בתאונה הוא הולך רגל, רוכב אופניים, קורקינט חשמלי ועוד, הוא יהיה זכאי לקבל פיצויים מחברת הביטוח שביטחה את נהג הרכב הפוגע בביטוח חובה. במקרים שנהג הרכב הפוגע נמלט מהזירה לאחר התאונה והנפגע לא יודע מיהו הנהג שפגע בו, או במקרים בהם אין לנהג הרכב ביטוח חובה, הנפגע יוכל להגיש תביעת פיצויים נגד חברת קרנית.
מהם החריגים שבהם נפגע בתאונת דרכים לא יוכל לקבל פיצויים מחברת הביטוח?
אף על פי שכאמור חוק הפלת"ד קובע מדיניות של אחריות מוחלטת וברוב המקרים אינו עוסק בשאלת האחריות של הנפגע לתאונה, סעיף 7 לחוק הפלת"ד עוסק במקרים החריגים אשר חוק הפלת"ד מחריג אותם מתחולתו: תאונה שארעה לאדם שגרם לתאונה במכוון ובמזיד, אדם שנהג ברכב ללא רשות ואדם שנמצא ברכב וידע על כך שנהג הרכב נוהג בו ללא רשות. אדם שנהג ברכב ללא רישיון נהיגה, אדם שהשתמש ברכב לצורך ביצוע פשע, אדם שנהג ברכב ללא ביטוח חובה וכן בעלים או מחזיק ברכב שהתיר לאדם אחר לנהוג ברכב ללא ביטוח חובה- כל אלה תאונות שאינן חוסות תחת חוק הפלת"ד.
לעומת זאת, סעיף 7ב' לחוק הפלת"ד קובע כי תלויים של נפגע בתאונת דרכים שנפטר יהיו זכאים לתבוע פיצויים מחברת הביטוח שביטחה את נהג הרכב בביטוח חובה, גם אם הנפגע עצמו לא היה זכאי לכך בשל החריגים שמפורטים בסעיף 7 לחוק הפלת"ד. אם נפגע בתאונת דרכים נפטר בעת שנהג ברכב ללא ביטוח חובה או ללא ביטוח מתאים, תלוייו יהיו זכאים לתבוע פיצויים בגין הנזק שנגרם להם מקרנית.
איך מתבררת שאלת הנזק בבית המשפט?
חשוב להבהיר שגם במקרים שבהם הוחלט כי אירוע מתאים להגדרת המונח "תאונת דרכים" בחוק הפלת"ד, לרוב עדיין תהיה מחלוקת בין הנפגע ובין חברת הביטוח ביחס לנזק שנגרם לנפגע בתאונה, סוגו, היקפו ומשמעותו. על כן, ימנה בית המשפט מומחה מטעמו בהתאם למסמכים רפואיים שיצרף התובע לתביעה. את עלות המומחה ברוב המקרים משלמת הנתבעת שהיא חברת הביטוח של הרכב.
המומחה הרפואי שמונה יבצע לתובע בדיקה קלינית, ייבחן את המסמכים הרפואיים של הנפגע, את תוצאות בדיקות ההדמיה והרנטגן שנערכו לו, וירכז את ממצאיו בחוות דעת שבמסגרתה גם ייקבע שיעור הנכות הרפואית של הנפגע. הנכות שנקבעה על ידי המומחה תשמש בהמשך את בית המשפט לצורך חישוב סכומי הפיצויים שיקבל הנפגע או תלויין.
ליווי משפטי מקצועי של עו"ד מנוסה ומיומן יסייע לכם לקבל את מלוא הפיצוי
אחרי מעורבות בתאונת דרכים שגרמה לנפגע נזקי גוף רצוי לפנות לעורך דין מנוסה ומיומן שמתמקצע בתביעות פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו בעקבות תאונת דרכים. עורך הדין ילווה את הנפגע לאורך כל ההליך המשפטי, ייעץ לו כיצד להתנהל במהלכו ויוודא שהוא ממצה את מלוא זכויותיו מול חברת הביטוח ומקבל את הפיצוי המקסימלי עבור נזקיו.
עורכת דין ענת אשכנזי עוסקת בתאונות דרכים, נזקי גוף, רשלנות רפואית, תאונות עבודה, נזקי רכוש וביטוח. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.