הליך גירושין נחשב להליך מורכב, סבוך וקשה רגשית עבור שני הצדדים המשתתפים בו ועבור ילדיהם המשותפים שלפתע נאלצים להתמודד עם פירוק התא המשפחתי. מעבר לטראומה ולמורכבות הרגשית והפסיכולוגית של הליכי הגירושין עבור הצדדים וילדיהם, חשוב להבהיר כי גם מבחינה משפטית ההליכים עלולים להיות מורכבים, סבוכים וממושכים. הצדדים יכולים לקבוע בעצמם אם הם מעוניינים להגיע להסכמות במסגרת הסכם גירושין כולל או לחילופין להגיש תביעות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני ביחס לנושאים השנויים במחלוקת כדי לקבל הכרעה שיפוטית.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ומגשרת יהודית שם טוב, לחץ/י כאן
עריכת הסכם גירושין כולל בסיוע של עורך דין מיומן ומקצועי
בני זוג שהסכימו להתגרש רשאים לערוך הסכם גירושין כולל בסיוע של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה. ההסכם יתייחס לנושאים הקשורים לגירושין כגון משמורת ילדים, קביעת זמני שהות עם הילדים, מזונות אישה וילדים, חלוקת רכוש, פירוק שיתוף ועוד. כדי להעניק להסכם תוקף מחייב של פסק דין ניתן לאשרו בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה ולאחר מכן לקיים את טקס הגט בבית הדין הרבני.
אם שני הצדדים אינם מצליחים או אינם מעוניינים להגיע להסכמות ביחס לנושאים הקשורים לגירושים, מתעוררת השאלה האם ליידע את הצד השני או לחילופין לפעול באופן דיסקרטי ולפתוח תיק גירושין. במדינת ישראל הצד שמגיש ראשון את התביעה לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה למעשה קובע היכן יתנהלו ההליכים.
כדי להחליט היכן עדיף לנהל את הליכי הגירושין, חשוב לפנות לעורך דין מיומן ומנוסה שעוסק בתחום דיני המשפחה והגירושין מזה שנים רבות כדי שייבחן את הנסיבות הרלבנטיות לפני קבלת החלטה בעניין. חשוב לציין כי את הליך הגירושין עצמו ואת טקס הגט ניתן לבצע אך ורק בפני בית הדין הרבני. הסדר זה מוביל פעמים רבות למצב שבו הליכים הקשורים למשמורת ילדים, זמני שהות, מזונות ילדים ועוד מתנהלים בפני בית המשפט לענייני משפחה כאשר סידור הגט מתבצע במקביל בבית הדין הרבני.
השתתפות בהליך גישור לצורך הגעה להסכם גירושין כולל
ניהול הליך גירושין בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני לרוב מלווה בהוצאות כספיות משמעותיות ובעוגמת נפש עבור הצדדים. צדדים שמעוניינים למזער את עוגמת הנפש, לחסוך בעלויות ולהעביר לילדיהם מסר חשוב כי ניתן להגיע להסכמות גם במצב של קושי רגשי וחילוקי דעות, יכולים לנסות ולהגיע להסכמות באמצעות הליך גישור שיסייע להם לגבש הסכם גירושים כולל. במסגרת ההליך, המגשר יתווך בין הצדדים, יסייע להם לנהל משא ומתן פתוח וחופשי ביניהם בדרך לגיבוש הסכמות ביחס לנושאים שבמחלוקת.
האם קיים לבני הזוג הסכם ממון?
הסכם ממון הוא הסכם שעוסק בענייני רכוש של בני זוג ידועים בציבור, נשואים או שאינם נשואים ובמסגרתו מוסדרים כל ענייני הרכוש והממון של בני הזוג בהתאם לרצונם. את ההסכם יש לאשר לפני הנישואים בפני נוטריון, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. במסגרת הסכם ממון נקבע מה יעלה בגורל הרכוש שכל אחד מבני הזוג הביא עימו לקשר הזוגי בעת הפרידה וכיצד יחולק הרכוש המשותף שצברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים. יובהר כי הסכם ממון מאושר כנדרש בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני גובר על הוראות החוק ועל כל הסכמה קודמת שהייתה בין בני הזוג.
משמורת ילדים
אפשרות אחת שעומדת בפני זוג הורים לילדים שמעוניינים להיפרד ולהתגרש זה מזו היא להגיע להסכמות ביניהם ביחס למשמורת על הילדים המשותפים שלהם במסגרת הסכם גירושין כולל. במקרים שאין באפשרותם של הצדדים להגיע להסכמות בעניין המשמורת, ייכנס לתמונה בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה אשר יכריע בנושא המשמורת לאחר שבחן ביסודיות את ההורים ואת צרכי הילד וטובתו במטרה לקבוע מי מהצדדים יכול לאפשר לילד התפתחות בריאה ותקינה.
אם ההורים לא הצליחו או לא ניסו להגיע להסכמות ביניהם ביחס למשמורת הילדים והנושא מגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, ברוב המקרים תידרש מעורבותם של שירותי הרווחה שיערכו בדיקה מקיפה ביחס לכשירות ההורים ולמצב של הילדים. עם תום הבדיקה שירותי הרווחה יערכו תסקיר שיסייע לערכאה השיפוטית להחליט בנושא.
מזונות ילדים
בעת קביעת סכום דמי מזונות הילדים נלקחים בחשבון פרמטרים רבים, כאשר סכום המזונות כולל הוצאות הכרחיות לילד כגון: ביגוד, מזון, אחזקת הבית, בריאות, חינוך בסיסי ועוד. נוסף על כך, במסגרת הדיון במזונות הילדים לרוב תהיה התייחסות להוצאות חריגות עבור חוגים, קייטנות, בילויים ופינוקים ועוד. חשוב לציין את ההוצאות החריגות ולהגדירן באופן ברור ומפורש כדי למנוע אי הבנות עתידיות ביחס להוצאות הכלולות במסגרתן.
אמנם סכום דמי המזונות שנקבע נועד להיות קבוע, אך במקרים מסוימים ניתן לשנותו עקב שינויי נסיבות שמתרחשים בחייהם של ההורים כגון: הדרדרות במצב הבריאותי, שינוי מקום עבודה ושינויים משמעותיים בשכר.
דמי המזונות הם תשלום שנועד לרווחת הילדים עם פרידת ההורים. אם נקבע שהמשמורת על הקטינים היא משמורת משותפת וישנה חלוקה שווה של זמני השהות עם הילדים, אז בית המשפט או בית הדין הרבני יבחנו את הכנסות הצדדים. במצב שבו הכנסות הצדדים דומות, לא יקבעו תשלומי מזונות ומדור וכל אחד מההורים ידאג לכלכלת הילדים בעת שהם שוהים במחיצתו. אם נקבע כי האמא תהיה משמורנית תוך קביעת זמני שהות לאב, ביהמ"ש לענייני משפחה או בית הדין הרבני יבחן את הכנסות הצדדים לצורך פסיקת דמי מזונות ילדים ומדור.
חלוקת רכוש אגב גירושין
במסגרת הליכי הגירושין יש צורך להגיע להכרעות בסוגיית חלוקת הרכוש של הצדדים. עורך דין מקצועי ומיומן יבדוק עבור הלקוח את זכויותיו בחסכונות, פנסיות ונכסים אשר רשומים על מי מהצדדים ויסביר לו מה הדין ביחס לכספים שהוא והצד השני קיבלו במתנה או בירושה. נוסף על כך, במסגרת הדיון בנושא חלוקת הרכוש הצדדים יצטרכו להחליט מה יעלה בגורל דירת המגורים המשותפת שלהם.
ליווי משפטי שניתן על ידי עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה יסייע ללקוח להבין את ההיבטים המשפטיים של הליך הגירושין, לדעת מהן זכויותיו במהלך הגירושין ואחריהם, ולתכנן את הטקטיקה המתאימה לצורך מיצוי זכויות מיטבי מכוח החוק והפסיקה.
עורכת דין ומגשרת יהודית שם טוב עוסקת בדיני משפחה, גירושין, גישור בגירושין, חלוקת רכוש, הסכמי ממון, משמורת, צוואות, ייפוי כוח מתמשך, אפוטרופסות, ניכור הורי ועוד. במשרד ניתן לקבל שירות גם בשפה הרוסית. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.